Subota, 10. maj 1997.

DRAGOSLAV PETROVIC, POTPREDSEDNIK DEMOKRATSKOG CENTRA

Za siroki opozicioni blok

Nakon razgovora sa Zoranom Djindjicem, predsednikom Demokratske stranke, o mogucnostima stvaranja sirokog opozicionog bloka za predstojece izbore, Dragoslav Petrovic, potpredsednik Demokratskog centra, u izjavi za "Nasu Borbu" izrazio je nadu da postoje sanse za postizanje opozicionog medjustranackog dogovora.

- Stekao sam utisak da je Djindjic pokazao visoku konstruktivnost i zrelost u proceni ukupne politicke situacije - kaze Petrovic i dodaje da je na sastanku izrazena spremnost za nastavak konkretnih razgovora o konkretnim pitanjima.

Isticuci da se DC sve vreme zalagao za opozicionu saradnju, Petrovic ipak kaze da ta stranka, zbog nezadovoljstva tretmanom u koaliciji "Zajedno" na prethodnim izborima, mora biti veoma oprezna u razgovorima.

- Ne moze se zanemariti cinjenica da DC vec ima sporazume o zajednickom nastupu sa Strankom Jugoslovena i Seljackom strankom Srbije, tako da je u razgovorima neophodno uzeti u obzir i tu komponentu - naglasava Petrovic.

Covic: Puno tema

Beograd. - Bivsi gradonacelnik Beograda Nebojsa Covic potvrdio je u izjavi za nas list da se u cetvrtak u popodnevnim satima sastao sa Zoranom Djindjicem. Covic kaze da su razgovarali o demokratskim uslovima za izbore, kao i o funkcionisanju Beograda. Na pitanje da li je prihvatio poziv Djindjica da se prikljuci koaliciji "Zajedno" Covic je rekao da se nisu nista dogovorili: "Imamo dovoljno vremena i tema za nastavak razgovora".

J. K.

Upitan da li je bilo razgovora o predlogu Srpskog pokreta obnove o procentualnoj podeli mandata u Skupstini Srbije, pri cemu bi Demokratskom centru pripao deo kvote Demokratske stranke, Petrovic odgovara odrecno. "Smatramo da se treba dogovoriti o principima saradnje i zajednickim elementima kampanje i buduceg nastupa u Skupstini. O mandatima treba raspravljati kasnije, jer takvi razgovori u ovom trenutku mogu da predstavljaju dezintegrativni faktor u okviru opozicije", kaze Dragoslav Petrovic.

V. D.

SLOBODAN HOMEN, PREDSEDNIK STUDENTSKOG PARLAMENTA

Razgovori o politici tek slede

Delegacija Studentskog parlamenta nije, po recima svog predsednika Slobodana Homena, sa Zoranom Djindjicem razgovarala o politickim vec o studentskim pitanjima, ali se tokom predstojece nedelje ocekuje nastavak studentskih susreta s liderima politickih stranaka. Iako jos nisu konacno ugovoreni, studenti bi ,sem sa Djindjicem, trebalo da se sastanu s Vukom Draskovicem i Milanom Panicem i razgovaraju i o politickim temama. Komentarisuci za "Nasu Borbu" nedavni razgovor sa Zoranom Djindjicem, Homen kaze da se "nisu sreli sa Djindjicem kao s predsednikom Demokratske stranke, vec sa gradonacelnikom. "Posto je to bio nas prvi susret predstavio sam mu Studentski parlament, ciljeve rada i probleme. Nismo razgovarali o predizbornim uslovima i prosirenju koalicije 'Zajedno' vec o tome kako bi grad, u cijoj je nadleznosti finansiranje omladinskih organizacija, mogao da nam pomogne".

Na pitanje da li Studentski parlament razmislja o ukljucivanju u eventualno prosirenu koaliciju "Zajedno" Homen odgovara da studentski poslanici jos nisu odustali od partijske neutralnosti, ali se i to moze desiti. "Studenti mogu i treba da podrze politicke programe koje bi ocenili kao nove, dobre i ostvarljive. Nas stav je da ne podrzavamo stranke, a o ukljucivanju u koaliciju "Zajedno" odlucice poslanici. Sve je moguce".

S. B.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /