Subota, 10. maj 1997.

REZULTATI SPOLJNOTRGOVINSKE RAZMENE U APRILU

Za cetiri meseca deficit 653 miliona dolara

Jugoslovenski izvoz u aprilu vredan je 184 miliona dolara, sto je za 19,3 odsto vise nego u istom mesecu lane. Aprilski uvoz "tezak" je 242 miliona dolara, a to je za 12,9 odsto manje nego u aprilu prosle godine. Mesecni spoljnotrgovinski deficit znatno je smanjen i to na 58 miliona dolara (u martu on je premasivao 200 miliona dolara), pre svega zato sto je aprilski uvoz za 163 miliona dolara manji od onog u prethodnom mesecu, kako su to pokazale konacne ispravke statistickog rezultata na strani martovskog uvoza.

Ovi podaci pokazuju da je redukcija uvoza, a ne porast plasmana na spoljnom trzistu, razlog za prinudno suzavanje deficita u trgovini sa svetom. Na tu opasnost ekonomisti vec duze vreme ukazuju, povezujuci je sa negativnim ucinkom na predstojecu privrednu aktivnost. Razlog moze biti nestasica deviza, ili manja potreba za uvozom sirovina i repromaterijala, s obzirom da privreda radi sve manje, a sve vise su joj suzene mogucnosti plasmana na domacem trzistu, pri cemu ni izvoz ne ide zeljenom dinamikom. U prva cetiri ovogodisnja meseca vrednost ukupnog izvoza iznosi 677 miliona dolara (to je rast od 39,9 odsto), a uvoza 1,33 milijarde dolara (rast od 28,4 odsto), sto znaci da je u tom periodu ostvaren deficit od 653 miliona dolara.

Aprilski izvoz na trzista razvijenih zemalja iznosi 77 miliona dolara, naspram vrednosti uvoza iz njih od 118 miliona dolara, pa je i ovde suzavanje deficita u razmeni ostvareno pre svega na strani redukcije uvoza. Istovremeno u zemlje u tranziciji izvezeno je robe za 101 milion dolara, a uvezeno za 96 miliona dolara, i tu se posle dugog vremena pojavljuje prvi mali suficit, mada treba sacekati konacne statisticke rezultate prema kojima se ispravke uglavnom odnose na uvoz. Nasuprot izvoza u zemlje u razvoju od sedam miliona dolara stoji uvoz iz njih vredan 28 miliona dolara.

Na aprilskoj izvoznoj listi prednjace i dalje repromaterijali sa vrednoscu od 127 miliona dolara, isto kao i na uvoznoj, gde je za njihovu nabavku utroseno 158 miliona dolara. U tom mesecu svetu smo prodali robe siroke potrosnje za 48 miliona dolara, a uvezli je u vrednosti od 54 miliona dolara, i tako ce u komorama ponovo imati mogucnosti da traze vecu zastitu domaceg trzista od konkurencije iz uvoza.

B. Jager

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /