Subota, 10. maj 1997.

SVAKODNEVNE KONSULTACIJE VRHA SOCIJALISTA SA SLOBODANOM MILOSEVICEM

SPS priprema izbornu strategiju

Rukovodstvo socijalista raspravljalo je i o izrazitoj nelikvidnosti banaka, finansijskim problemima i mehanizmima za podmirivanje potreba penzionera i drugih kategorija stanovnistva sa socijalnim primanjima. Ta pitanja razmatrana su u vezi s predstojecim izborima i eventualnim posledicama na njihov rezultat

Bez komentara o razgovorima:
General-pukovnik Momcilo Perisic napusta
zgradu Predsednistva Srbije

Predsednik Srbije Slobodan Milosevic pozvao je Novu demokratiju prilikom prekjucerasnjeg susreta s njenim predsednikom Dusanom Mihajlovicem, da ostane u koaliciji levih snaga. Definitivnog odgovora nije bilo, a kako se ocekuje, odgovor ce uslediti nakon nedeljnog skupa ove stranke, posvecenog mogucnostima uclanjenja Jugoslavije u Evropsku uniju, saznaje "Nasa Borba".

Prilikom susreta, Mihajlovic je pozvao predsednika Srbije da prisustvuje manifestaciji "Srbija na zapadu", koja ce se odrzati u Centru "Sava". Kao "pozivnicu" za taj skup, predsedniku Milosevicu poklonio je "Plavu knjigu" - publikaciju koja je posvecena SRJ i evropskoj integraciji. U knjizi su nabrajani koraci koje Jugoslavija treba da preduzme da bi se prikljucila Evropi, kao sto su uskladjivanje zakona, i ostale mere koje su neophodne da bi se ukljucilo u "evropsku familiju".

Novodemokrate su se, inace, ovih dana nasli u "poprilicnom cudu", jer su dobijali i druge ponude - iz opozicije, pa cak i nekih stranaka koje jos nisu ni registrovane. Prema nezvanicnim informacijama, za "usluge" Nove demokratije zainteresovane su i aktuelne clanice koalicije "Zajedno", "Socijaldemokratija", a juce je Mihajlovic potpisao protokol o saradnji i sa jos neregistrovanom "Kongresnom strankom Roma".

Perisic i Marjanovic kod Milosevica

Beograd. - Predsednik Srbije Slobodan Milosevic razgovarao je juce u Predsednistvu Srbije sa nacelnikom Generalstaba general-pukovnikom Momcilom Perisicem. Perisic se u Predsednistvu Srbije zadrzao oko sat i po, a po izlasku iz zgrade nije zeleo da kaze prisutnim novinarima o cemu se razgovaralo. Milosevic je juce razgovarao sa predsednikom vlade Srbije Mirkom Marjanovicem, predsednikom Veca gradjana Skupstine SR Jugoslavije Milomirom Minicem i poslanikom Socijalisticke partije Srbije u republickoj Skupstini Velimirom Batom Zivojinovicem. Prema tvrdnjama ocevidaca, Zivojinovic se u Predsednistvu Srbije zadrzao oko pet minuta. Kao i prethodnih dana, niko od predsednikovih gostiju nije zeleo da komentarise sastanak sa Milosevicem.

Mirko Marjanovic i Ratko Markovic
izlaze iz Predsednistva Srbije

Razgovor predsednika Milosevica s Mihajlovicem deo je intenzivnih konsultacija koje predsednik obavlja poslednjih dana ocigledno namerno to demonstrirajuci pred javnoscu. Nakon novembarsko-decembarsko-januarskih "potresa", i gubitka vlasti u skoro svim vecim gradovima Srbije, socijalisti i predsednik Milosevic su svesni da bi bez "ozbiljnog prolecnog spremanja" vrlo lako mogli da izgube i republicke izbore.

Strah vladajuce garniture podosta je pojacala i spekulacija da bi na predstojece izbore mogli da izadju i kosovski Albanci. Eventualni izlazak Albanaca na izbore znacio bi gubitak "sigurnih" dvadesetak poslanickih mandata, navodi nas izvor.

U konsultacije s predsednikom Srbije, za koje se zvanicno tvrdi da su redovne, ukljucen je najuzi deo "pojacanog" rukovodstva SPS. Zbog "komplikovanosti politicke situacije" pominjana je i mogucnost odrzavanja predsednickih i parlamentarnih izbora u razlicitim terminima. Pitanja koja se razmatraju na sastancima su promena izbornog zakona, zakona o privatizaciji i medjupartijski odnosi. Socijalisti, naime, kako je to najavio i Ratko Markovic, nameravaju da povecaju broj izbornih jedinica.

Milosevic opet kandidat za predsednika?

Razgovarajuci o strategiji za predstojece predsednicke i parlamentarne izbore, GO SPS smatra da bi njihov kandidat za predsednika Srbije trebalo da bude Slobodan Milosevic. Zbog toga se nekoliko dana kasnije oglasio Ratko Markovic s tumacenjem predloga po kojem bi Slobodan Milosevic mogao da se kandiduje po treci put. I pored toga, u SPS postoji jasna zelja da Milosevic preuzme poziciju predsednika Jugoslavije, ali sadasnji odnos snaga na politickoj sceni i s politickim partnerima u Crnoj Gori ne pruza dovoljno sigurnosti za Milosevicev prelazak na federalnu funkciju. Prema sadasnjem stanju stvari, taj plan je prolongiran, iako se preduzimaju svi koraci da se to uspesno okonca.

Socijalisti, kako je ocenjeno na poslednjoj sednici Glavnog odbora SPS, nisu zadovoljni ni Predlogom zakona za privatizaciju koji je predlozio ministar Milan Beko. Zbog toga je izabrana troclana radna grupa koja bi trebalo da doradi predlozeni zakon. U njoj su Milorad Vucelic, Dusan Matkovic i Oskar Kovac. Usvajanje ovog zakona, kako saznajemo, ocekuje se krajem juna.

Rukovodstvo socijalista raspravljalo je i o izrazitoj nelikvidnosti banaka, finansijskim problemima i mehanizmima za podmirivanje potreba penzionera i drugih kategorija stanovnistva sa socijalnim primanjima. Ta pitanja razmatrana su u vezi s predstojecim izborima i eventualnm posledicama na njihov rezultat.

Primetno je da na konsultacijama nije bilo clanova Jugoslovenske levice. Iako je JUL vec oformio Izborni stab, ne treba sumnjati da ce na izbore ici zajedno sa SPS, a pominje se cak i mogucnost skorog ujedinjenja ovih partija. Na celu Izbornog staba JUL je dr Mira Markovic, a ostali clanovi su Ljubisa Ristic, Zoran Todorovic, Aleksandar Vulin, Slobodan Cerovic, Srdjan Smiljkovic, Zivko Sokolovacki, Danilo Pantovic, Dragan Kostic i Zeljko Mitrovic, navodi nas izvor.

E. R. P.

Vucelic - "socijalisticki Holbruk"

Nedavno imenovani potpredsednik SPS Milorad Vucelic u svojoj partiji zaduzen je prvenstveno za koordinaciju s drugim politickim strankama. Potreba za jednom takvom pozicijom proizasla je iz poslednjih dogadjaja povodom novembarskih izbora. Predsednik SPS Slobodan Milosevic ocenio je da je veliki deo tadasnjih problema nastupio usled nepostojanja licnosti koja bi odrzavala komunikaciju SPS s drugim strankama na politickoj sceni. Zbog povratka u partiju u novoj ulozi, pojedinci Vucelica zovu "socijalisticki Holbruk", navodi nas izvor.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /