Subota, 10. maj 1997.

IBRAHIM RUGOVA O IZBORIMA NA KOSOVU

Odlaganje zbog medjunarodnog pritiska

Pristina, Beta. - Lider kosovskih Albanaca Ibrahim Rugova izjavio je juce da su izbori na Kosovu odlozeni pre svega zbog medjunarodnog pritiska, ali i zato da bi se politicke snage na Kosovu bolje pripremile za njih. Na konferenciji za novinare Rugova je rekao da ce ove godine "svakako biti odrzani izbori kosovskih Albanaca" i da ce biti "dovoljno vremena da se sve kosovske politicke partije i institucije pripreme za te izbore". Rugova je prekjuce posebnom odlukom odlozio odrzavanje izbora za 24. decembar ove godine. Izbore kosovskih Albanaca ce pratiti veliki broj posmatraca iz SAD, Evropske unije, OEBS-a, rekao je Rugova. Lider kosovskih Albanaca kategoricki je odbacio izjave lidera pojedinih albanskih partija na Kosovu da ce odlaganjem izbora doci do razdora medju albanskim politickim partijama, istakavsi da ce ti izbori biti "ne samo u interesu Albanaca vec i Srba koji zive na Kosovu".

Kao "neosnovanu" Rugova je odbacio i izjavu nacelnika kosovskog okruga Milosa Nesovica da odlaganjem izbora na Kosovu, Albanci pokazuju spremnost da priznaju drzavu Srbiju. On je rekao da su Albanci 1992. godine imali svoje izbore i da ce ove godine takodje imati svoje izbore. Rugova je posebno istakao znacaj poseta stranih diplomata Kosovu i izrazio uverenje da su te posete posledica povecanog interesovanja medjunarodne zajednice za "mirno i pravedno resavanje pitanja Kosova".

Rugova je jos jednom optuzio rezim u Srbiji za "sistematsku represiju nad kosovskim Albancima" i, pozivajuci se na podatke Kosovskog odbora za zastitu ljudskih prava, naveo da je u prva tri meseca ove godine na Kosovu zabelezeno 1.109 slucajeva krsenja ljudskih prava Albanaca, da je ubijeno 13 Albanaca a da je samo u toku ove nedelje ubijeno dvoje.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /