Subota, 10. maj 1997.

NASTAVA DELIMICNO STALA U DVADESET I TRI BEOGRADSKE SKOLE

Uporna obmana prosvetara

Ponasanje drzave dovodi u pitanje zakljucivanje ocena ucenicima zavrsnih razreda i izdavanje svedocanstava, rekla juce

Jelena Hristodulo

Beograd. - Od 73 beogradske skole - clanice Granskog sindikata prosvetnih radnika "Nezavisnost" - u 23 juce je delimicno obustavljen rad. Nastavu nisu odrzavali prosvetni radnici uclanjeni u ovaj sindikat, dok su clanovi Samostalnog sindikata listom radili. U devet kragujevackih i dve aleksinacke skole, medjutim, nastava je potpuno obustavljena, receno je juce na konferenciji za novinare GS prosvetnih radnika "Nezavisnost".

- Ova obustava rada samo je upozorenje drzavi i opomena ministarstvima prosvete i finansija da ne postuju sopstvenu obavezu i obecanje, kao i potpise ministara na sporazum o dinamici isplate prosvetarskih zarada. U mnogim skolama u Srbiji, poput onih u Cacku, Arandjelovcu i Aleksincu, zaposlenima nije isplacen ni dinar prvog dela martovskih zarada, mada je po sprorazumu pomenutih ministarstava sa Samostalnim sindikatom do osmog maja zaposlenima u prosveti Srbije trebalo isplatiti sve zaostale zarade, zakljucno sa prvim delom aprilske plate, upozorio je Aleksandar Dukic, potpredsednik Granskog sindikata prosvetnih radnika "Nezavisnost".

Sindikalci su juce naglasili da je njihovom jucerasnjom akcijom "okoncano prvo poluvreme strajka prosvetnih radnika, a da od ponedeljka pocinje drugo poluvreme koje ce proteci u nasoj borbi da se prosvetnim radnicima isplate sve zaostale zarade po dinamici koja je predvidjena sporazumom vlade i samostalnog sindikata."

Prema recima Jelene Hristodulo, predsednika GS prosvetnih radnika "Nezavisnost", ponasanje drzave dovodi u pitanje zakljucivanje ocena ucenicima zavrsnih razreda i izdavanje dokumenata o zavrsetku skolske godine, kao i pocetak naredne skolske godine. Ona je naglasila da sindikalisti imaju podrsku roditelja.

Hadzi Antic i Matkovic kao 130 prosvetnih radnika

- Ogorceni smo zbog stalnih tvrdnji resornog ministra da u budzetu nema para za prosvetarske zarade. Da li je to tacno kad Dragan Hadzi Antic, direktor "Politike", zaradjuje 57.000, a Dusan Matkovic, direktor Sartida, izmedju 100 i 200 hiljada dinara mesecno. Njih dvojica primaju koliko i 130 prosvetnih radnika. Uz sve to, Sartid je lane uknjizio gubitak od 1.288 miliona dinara, a za godisnju isplatu prosvetarskih zarada dovoljno je 1.200 miliona dinara, zapitao je Sveta Mihajlovic, clan IOGS prosvetnih radnika "Nezavisnost".

Smenu Vojislava Braunovica, pomocnika ministra za srednje obrazovanje, zbog putovanja s grupom od 30 direktora skola u Meksiko, sindikalisti su kratko prokomentarisali recima da se radi o novom zamazivanju ociju prosvetnih radnika "jer ce on, do penzije, za istu platu vreme provesti na nekom drugom radnom mestu."

Posle konferencije za novinare, dvadesetak prosvetnih radnika okupilo se na Trgu Republike i jedan minut otcutalo nad sudbinom prosvete i zaposlenih u njoj.

G. Djukic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /