Subota, 10. maj 1997.

UPOZORENJE ODBORNICKE GRUPE SPO - NOVI SAD

Krizu resavaju autsajderi iz SPS?

Moguce je da o promenama u gradskoj vladi odluci sest socijalistickih odbornika, ocenjuje SPO - Novi Sad, uz optuzbe da je iskljucivi krivac za krizu gradske uprave - Demokratska stranka

Novi Sad. - Uprkos saopstenju iz Skupstine grada Novog Sada o postignutom dogovoru o dnevnom redu predstojece sednice, na cijem pocetku bi trebalo da se raspravlja o rekonstrukciji Izvrsnog odbora, nova odbornicka grupa SPO - Novi Sad smatra da se predstojeca sednica nece zavrsiti nimalo idilicno: moguce je da o promenama u gradskoj vladi odluce potpuni autsajderi - sest odbornika Socijalisticke partije Srbije. Sudeci po jucerasnjim komentarima dosadasnjih dogovora, radikali i njihovih devet glasova ne mogu biti jezicak na vagi jer im se - veruje na rec i obecanje da u ovim partijskim "igrama" nece ucestvovati.

Da li su ovakve kalkulacije tacne, a narocito ove o cvrstoj radikalskoj reci (koja se, bar u Novom Sadu, cesto klizala ka SPS taboru), znace se definitivno tek u petak, 16. maja, za kada je zakazana sednica Skupstine grada. Do tada sve moguce opcije ostaju u igri u onoj meri da niko od partnera u pregovorima o deobi fotelja ne moze da bude do kraja zadovoljan. Nezadovoljstvo nacinom pregovaranja iskazali su juce clanovi Odbornicke grupe SPO - Novi Sad ponavljajuci kako ne pristaju na stranacke pregovore vec iskljucivo na dogovore odbornickih grupa, uz optuzbe da je iskljucivi krivac za krizu u gradskoj upravi Demokratska stranka. Ovakva generalna optuzba potkrepljena je na jucerasnjoj konferenciji za stampu Odbornicke grupe SPO - Novi Sad i podacima da je Demokratska stranka na brzinu u nekim javnim preduzecima na mesta zamenika direktora (Trznica, Zavod za izgradnju grada...) postavila svoje ljude, da pojedini gradski funkcioneri prelaze na platne spiskove javnih preduzeca, da Skupstina grada postaje mesto iskljucivo (jedno)stranackih dogovaranja... Time sadasnja lokalna vlast, smatraju u SPO - Novi Sad, zeli da potpuno razvlasti Skupstinu i sve bitnije odluke prenese u nadleznost Izvrsnog odbora gde demokrate imaju "nepravednu" vecinu.

U Odbornickoj grupi SPO - Novi Sad jedinstveni su u oceni da niko od njih ne zeli raspad lokalne koalicije "Zajedno" niti uvodjenje prinudne uprave, ali ne odustaju od principa kontrole vlasti bez obzira sto ona ne odgovara onima koji bi da koriste "ispod zita". Ovakvu tvrdnju ilustruje doskorasnji predsednik Glavnog odbora SPO Branko Bjelajac izjavom da 14 odbornika DS u Skupstini grada ima bezmalo apsolutnu vlast u Novom Sadu zauzimanjem osam mesta u Izvrsnom odboru, sto potpuno privatizuje i ponizava Skupstinu i njene odbornike. Bjelajac kaze da sadasnji Izvrsni odbor vlada trenutno sa samo 31 odbornikom i da u ovakvoj podeli snaga ne bi trebalo da kamen spoticanja predstavljaju dva do tri odbornicka mesta trenutno poverena "starim SPS kadrovima". Pri tome misli, prevashodno, na sekretara za finansije Spasoja Lukica i Gerharda Burbaha, jednog od potpredsednika IO, koji, navodi Bjelajac, u poslednjih sedam godina "ni migom nisu pokazali da su za promene".

Da ce sednica Skupstine grada u petak biti izuzetno burna tvrdi i predsednik odbornicke grupe SPO - Novi Sad dr Stevan Vrbaski najavom da ce se njihovoj politickoj platformi pridruziti "izvorni deo SPO" koji "isto misli, ali ima uze oko vrata da hoce da rasturi koaliciju "Zajedno".

P. Petrovic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /