Nedeljna, 11. maj 1997.

Slobodan Homen, predsednik Studentskog parlamenta

Stvaramo nesto novo

Ne pravimo organizaciju ciji ce rok trajanja biti dva-tri meseca. Parlament ce opstati, bez obzira na politicku situaciju, i narednih decenija

Vladimir Djordjevic

"Kako ne bih bio zadovoljan dosadasnjim radom Parlamenta kada njime stvaramo nesto novo, nesto sto do sada kod nas nije postojalo, sto kod nas nema nikakvih korena", kaze Slobodan Homen, predsednik Studentskog parlamenta. Za Homena je sira javnost prvi put cula krajem prosle godine kada je pocela policijska represija nad Beogradjanima koji su protestvovali protiv izborne kradje. Naime, i njega je zadesila "pendrek sudbina", zbog cega je kraj studentskog protesta docekao na stakama. Kada se akademski bunt zavrsio i ujedno nastavio sa Studentskim parlamentom, Homen je dobio tu cast da bude prvi predsednik nove, studentske organizacije.

Izgleda da Parlament nema nikakvih problema ?

Problema svakako ima, jer mi ne pravimo neku organizaciju ciji ce rok trajanja biti dva-tri meseca. Parlament ce opstati, bez obzira na politicku situaciju u nasoj zemlji, i narednih decenija. Inace, ovakva organizacija je postojala kod nas samo pre Drugog svetskog rata. Trenutno su nas najveci problem prostorije i novac, ali to su samo pocetni problemi koji ce uskoro biti reseni, jer kod svakog od nas postoji dobra volja.

Dokle se stiglo sa tzv. "legalizacijom" Studentskog parlamenta ?

Sto se tice "legalizacije" tj. legalnosti nase organizacije, mi smo zavrsili tu prvu fazu: privremene legalnosti Parlamenta. To znaci da smo registrovani kao drustvena organizacija na republickom nivou, imamo pecat i ziro-racun. Ono zasta se jos moramo izboriti je i da uvrstimo parlament u Nacrt novog zakona o Univerzitetu, kao i u Statut BU, kao jedino legitimno studentsko telo. Koliko za tako nesto postoji politicke volje videcemo. Trenutno je u samom Savetu, bar kod profesora, nesumnjivo ima.

Prvo je osnovan Parlament, kao jedino legitimno studentsko telo nastalo iz protesta, u poslednje vreme "nicu" nove studentske organizacije. Kakav je Vas stav prema novonastalim organizacijama.

Apsolutno je pozitivna pluralizacija studentskih organizacija na BU. Mislim da je proslo vreme samo jedne studentske organizacije na nasem Univerzitetu. Sto se tice Studentskog politickog kluba i Studentske inicijative, to su organizacije koje se bave ovim ili onim pitanjima, sto je vec njihova licna stvar. Parlament predstavlja sve studente na Univerzitetu tako da ni jedna druga studentska organizacija ne moze da pretenduje da predstavlja sve studente BU, jer za tako nesto nemaju akademsku podrsku. Oni, medjutim, imaju velike zasluge za ucestvovanje u protestu i nadam se da ce oni pomagati radu Parlamenta.

Kako vi gledate na trenutne izborne uslove i sta cete Vi uciniti da se oni promene?

Parlament ne moze sam da reaguje po tom pitanju. Ako budemo reagovali, reagovacemo samo u "koaliciji" sa nasim gradjanima i to u nekom novom demokratskom protestu. Ovaj izborni zakon apsolutno ne odgovara demokratskim snagama kod nas. Nas stav je da, ako opozicija ne izbori bolje uslove, onda ne bi trebalo ni da na njih izlazi.

Na kraju hteo bih da pitam o politickom angazovanju clanova parlamenta. Culo se da cete i Vi biti na izbornoj listi neke stranke.

U parlamentu imamo clanove stranaka, sto licno smatram da moze biti samo od koristi za nas rad, s obzirom na situaciju u kojoj se nasa zemlja nalazi. Medjutim, mi se, kao Parlament, sasvim sigurno necemo naci na necijoj listi. A da li cu se ja ili bilo ko drugi kandidovati za neku stranku to je vec, priznacete, licni stav svakog pojedinca.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /