Nedeljna, 11. maj 1997.

Jubilej "Studentovog"glogovog lista

Bal vampira ili lov na vestice

Pre ravno deset godina desio se "slucaj STUDENT" koji je predstavljao uvod u politiku fabrikovanja neprijatelja i obracuna sa neistomisljenicima, koja je kulminirala na Osmoj sednici CKSKS u jesen iste godine

Zorica Banjac

Postojbina vampira je, ustanovio je krajem XIX veka B. Stoker - Balkan. Gde bi, dakle, nego na Balkanu, na ovim nasim prostorima, pocelo vampirsko gnusno orgijanje, koje su "politicki korektni" egzorcisti predupredili ne birajuci sredstva.

Pre deset godina, sasvim u duhu folklorne vampirologije, poceo je lov na antititoisticke vestice, ideoloske i politicke protivnike onog kursa Saveza komunista koji ce zavrsiti domacom valpurgijskom noci, trijumfom nacional- komunizma na Osmoj sednici CKSK Srbije. Ali, podjimo redom, od tzv. slucaja STUDENT kojim je u maju '87. najavljena dramaticna decenija koja je potresla Jugoslaviju i koja i danas ima zlosrecne posledice po sudbine i egzistencije stotine hiljada ljudi.

Cistke umesto ordena

Sredinom aprila 1987, u dvorani SKC u Beogradu, odrzana je svecana akademija (sa zabavom, koja je nakon toga usledila) povodom 50-godisnjice lista "Student", organa Saveza socijalisticke omladine (SSO). Na proslavi su, pored clanova redakcije i saradnika, bili i mnogi, kako se u ondasnjem zargonu govorilo, "kulturni i javni radnici", medju njima i Slobodan Milosevic, predsednik CKSKS i Dragisa Buca Pavlovic, predsednik GKSK Beograda. Par nedelja kasnije mnogi prisutni su se prisetili da ova dva druga, visoka partijska funkcionera, nisu sedeli zajedno i da u toku svecanosti uopste nisu komunicirali, sto je moglo da znaci kako se nesto valja iza partijskog brega. Ali u casu jubileja redakciji "Studenta", na cijem je celu bio v. d. glavnog i odgovornog urednika Miroslav Visic, cinilo se da su politicke bure stisane, jer je list predlozen i za visoki drzavni odred povodom jubileja.

Odmah nakon proslave izasao je dvobroj "Studenta" (11-12) na cijoj je naslovnoj strani bio nagrizen glogov list i naslov "Noc Vampira", a u donjem desnom uglu stajala je, kao dopuna ovog grafickog resenja akademskog slikara Milenka Mihajlovica, samo jedna rec - desnica. Na drugoj strani istog broja u rubrici "Pitamo se mi..." paralelno su objavljeni delovi dva izlaganja sa netom odrzanog plenuma CKSKS o idejnim problemima: jedno Dragise Pavlovica, predsednika, i drugo Dusana Mitevica, clana Predsednistva GKSK Beograda. Otkud ovolika razlika u gledistima dvojice partijskih funkcionera, postavio je pitanje "Student", umesto bilo kakvog komentara.

Jedan od dvojice citiranih drugova javio se vrlo brzo: na sednici Predsednistva Gradskog komiteta SK Beograda Dusan Mitevic je u vizuelnom izgledu naslovne strane "Studenta" video aluzije na Dan mladosti, uvredu druga Tita i nazvao to "grubom provokacijom". Da njegova reakcija, ipak, nije bila lisena svakog licnog resantimana videlo se u trenutku kad se Mitevic osvrnuo i na deo svog govora o idejnim problemima koji je citiran u "Studentu": "Povodom moje diskusije na plenumu CK 'Student' je ucinio insinuaciju o neslaganju mojih stavova sa stavovima Dragise Pavlovica. Ta insinuacija je bez ikakvog osnova, ali ne bih hteo dalje ulaziti u to".

Mitevicevu tezu da je "Student", tj. njegov glavni urednik Visic odgovoran za povezivanje Dana mladosti sa balom vampira i za "skrnavljenje nase najvece svetinje" podrzala su jos dva clana Predsednistva GK na istoj sednici: Snezana Aleksic ("i naslovna strana i svi tekstovi u broju puni su insinuacija, i prema pojedincima i prema institucijama") i dr Rados Smiljkovic ("Ne smemo zabijati glavu u pesak pred ovakvom koncipiranom stranom 'Studenta'"). Slucaj je mogao da pocne, mehanizam partijske odgovornosti se odmotao i nista ga vise nije moglo zaustaviti.

Uzalud je Miroslav Visic odbijao optuzbe koje je trojka iz Gradskog komiteta pokrenula protiv njega tvrdeci da se "naslovna strana, kao i svako drugo umetnicko delo, ne moze jednoznacno tumaciti" (...) "izuzev ako to nije potrebno kao novi argument u kampanji koja se upravo vodi protiv nase redakcije", dodao je on. Prva asocijacija koja sledi iz graficke opreme naslovne strane odnosi se samo na ono o cemu pricaju i tekstovi u listu - na divljanje gradjanske desnice, objasnjavao je Visic, doduse bez mnogo uspeha. Sumnja je bacena i bal vampira pretvarao se polako u lov na vestice.

Miroslav Visic

Prvi otpor fasizmu u Srbiji

- Mi smo bili ekipa koja je prva pruzila organizovan otpor fasizmu u Srbiji, mada vrlo nevjesto. Narod se opredijelio za "jogurt revoluciju" i narod je morao da bude kaznjen - bio je kratak komentar glavnog urednika "Studenta" iz 87. Miroslava Visica.

Uz ovu izjavu, Visic nam je dostavio tekst svoje ostavke na urednicku duznost u "Studentu"

    "U uslovima kad je u srpskom novinarstvu i oko njega suspendovano samoupravljanje, demokratija i zakonitost, a narocito povodom poznatog politickog nasilja nad redakcijom "Studenta", smatram da je svaki ozbiljan, posten i profesionalan rad - nemoguc. Zbog uvodjenja svojevrsnog "ratnog stanja", zbog pravljenja spiska nepocudnih novinara "koje treba likvidirati", bespredmetan je svaki daljnji angazman u novinama i novinarstvu koji su pod stalnom presijom "radnih grupa" i mocnih pojedinaca. Zbog toga podnosim ostavku na funkciju urednika u listu "Student".

    Istovremeno, ovim cinom zelim da se distanciram od jedne iracionalne politike koja vodi u bratoubilacki rat i da se na moralnoj, politickoj i intelektualnoj osnovi ogradim od svojih 'predstavnika' koji takvu politiku vode."

Beograd, 30. 9. 1987.
Miroslav Visic

Uz ovaj tekst ostavke, Visic je poslao uredniku NB i poruku licne prirode. Siroj javnosti ce ova poruka verovatno biti zanimljiva.

    Sad, znas gdje zivim, cime se bavim i za koga radim. Bas me briga za njihove idole i njihovu istoriju. Da nije bilo Noci Vampira, bio bih gdje jesam. Malo morgen. Ciao.

Slucaj STUDENT je definitivno izgubio karakter rasprave o studentskim propustima i prenet na teren dnevne politike kada je u nedeljniku NIN (24. maja) Branislav Milosevic, predsednik Republickog komiteta za kulturu objavio teks "Tacka na joti", u kojem opisuje mehanizam proizvodnje ideoloskih neprijatelja. - Mitevic i njegovi nalogodavci znaju da naslovna strana "Studenta" ne vredja ni Dan mladosti ni druga Tita, ali im je ova perfidna optuzba potrebna kao tacka joti i osujecivanju izbora glavnog urednika "Studenta", koga mnogi smatraju veoma kompetentnim i podobnim za taj posao", pisao je Milosevic. Njegov tekst je vec sutradan u "Politici" osudio novinar tog lista Branislav Jovanovic, pod naslovom "Zasto ministar kulture brani antititovsku liniju". Cela prica je dalje preneta na teren odbrane lika i dela Tita i "raskrinkavanja" antititoista, sto ce trajati svih narednih meseci, sve do 24. septembra, do Osme sednice, koja je odrzana u nastavku akademije u cast 100-godisnjice Titovog rodjenja, i na kojoj su pobedili tzv. branioci Tita. U ovu politicku dramu koja je pocela naslovnom stranom studentskog lista, umesali su se kasnije mnogi novi glumci: partijska predsednistva, centralni komiteti i njihovi plenumi, partijske kadrovske komisije, sudovi i mediji, ali to je scenario za jedan sasvim drugaciji film.

Bosko Savkovic

Odgovorna javna rec

Tokom rata u bivsoj Jugoslaviji od metka je poginulo taman toliko ljudi koliko ih je poginulo od neodgovorno izrecene javne reci. Da je bilo onako kako smo mislili mi koji smo 1987. godine pravili "Student", svi oni bi bili zivi, a danas bi imali novinarstvo dostojno 21. veka.

Zasto su smenjivani

U tekstu "Tacka na joti" B. Milosevic je napravio aluziju kako treba po svaku cenu spreciti Miroslava Visica da bude izabran za glavnog urednika "Studenta". O cemu je tu bila rec?

Pocetkom marta '87. dotadasnji urednik Studenta, Stevo Batic, izabran je za clana komisije za informisanje CKSK Srbije. Neposredno pred njegov odlazak na novi posao, redakcija je tajnim glasanjem odlucila da bi na njegovo mesto trebalo da dodje Miroslav Visic, dotadasnji urednik rubrike "Drustvo", koji je diplomirao na Ekonomskom fakultetu sa prosecnom ocenom vecom od devet. Izdavacki savet lista je 2. marta podrzao odluku redakcije i Visic je postavljen za v. d. glavnog i odgovornog urednika; sredinom marta objavljen je konkurs za mesto glavnog urednika "Studenta", na koji se javio samo Visic. Ostalo je jedino da njegov izbor potvrdi osnivac i izdavac lista, Predsednistvo univerzitetskog komiteta SSO.

Ali Predsednistvu ovaj kandidat nije bio po volji i sastanci na kojima bi Visicev izbor na mesto glavnog urednika bio verifikovan, odlagani su zbog nedostatka kvoruma, sve do slucaja sa naslovnom stranom o balu Vampira, koja je nekima pala kao porucena.

Mnogi clanovi Univerzitetskog komiteta nisu mogli da zaborave ni da oproste Miroslavu Visicu sto je godinu dana ranije, u maju '86, potpisao otvoreno pismo solidarnosti sa otpusenim novinarom "Komunista" Dusanom Bogavcem. Jos pre nego sto je izasao dvobroj "Studenta" za koji je receno da predstavlja napad na Tita, Goran Trivan, predsednik Predsednistva UK SSO BU, otkrio je na jednom sastanku zasto Visic ne bi trebalo da bude izabran za urednika: upravo dolazim sa sednice Univerzitetskog komiteta, rekao je on 28. aprila na sastanku izdavackog saveta "Studenta", a tamo se protive Visicevom izboru zbog toga sto je potpisao pismo solidarnosti. Borba sa vampirima u sopstvenim partijskim redovima nastavila se, posle objavljivanja dvobroja 11-12, po uhodanom automatizmu partijskih cistki: kao jedini clan Saveza komunista u redakciji, Visic je najpre dosao pred sud partije a zatim i pred sud "javnosti".

Pokazalo se, medjutim, vrlo brzo da nije samo Visic bio meta napada Univerzitetskog komiteta, vec i cela redakcija "Studenta", zbog nacina na koji je pisala o nekim temama, narocito o tzv. slucaju nastave marksizma, koji je prvi put javno pokazao duboke ideoloske i takticke razlike unutar partije. Tokom 1986. u naucno-prosvetnim krugovima, ali i u partijskim forumima, vodila se rasprava o tome da li marksizam treba predavati kao jedinstven predmet, za sta se zalagala grupa profesora okupljenih oko Mirjane Markovic, Vlajka Petkovica i Danila Z. Markovica (koji su bili i pisci obaveznih udzbenika) ili marksizam treba pominjati samo kao jedan pogled na svet u okviru nastave humanistickih nauka.

Miroslav Visic smenjen je sa funkcije v. d. glavnog i odgovornog urednika "Studenta" 12. maja, na vanrednoj, zatvorenoj sednici Predsednistva Univerzitetske konferencije SSO. Sastanak je, prvi put u poluvekovnoj slobodarskoj tradiciji Beogradskog univerziteta, odrzan iza zatvorenih vrata "iz bezbednosnih razloga", jer se, kako je zaprepascenim novinarima objasnio Goran Trivan, raspravljalo "o stvarima koje su znacajne za opstenarodnu odbranu i drustvenu samozastitu na Univerzitetu, ali i u Beogradu". Po njegovim recima, to je bio i stav Predsednistva Univerzitetske konferencije SSO jer je u poslednja dva broja "Studenta" "doslo do grubog vredjanja tekovina revolucije, idejnih poruka suprotnih opredeljenjima SKJ i SSO i vredjanja druga Tita, Dana mladosti i Dana bezbednosti". Za novonastalu situaciju optuzen je Miroslav Visic ("moralno i politicki nepodoban", po oceni Gorana Trivana), a na istoj sednici za v. d. glavnog i odgovornog urednika "Studenta" postavljen je Sime Cickovic, postdiplomac na Fakultetu politickih nauka.

Sutradan nakon ovog dogadjaja redakcija "Studenta" sazvala je konferenciju za stampu na kojoj se odlucno ogradila od "metoda dogmatsko-politicke represije, tajnih skupova, teskih kleveta bez dijaloga i cinjenicnih dokaza". Strane agencije prenele su izjavu novinara Steve Milovanovica koji je izjavio da "redakcija ne priznaje novog glavnog urednika koji je postavljen kao cenzor". I sledeci broj lista ce izaci pod Visicevim inicijalima, tvrdio je Milovanovic.

"Nasa taktika je bila da sacuvamo jezgro redakcije, da ne dozvolimo da nas sve smene, da pustimo da se zavrsi letnji raspust i da opet pokusamo da vratimo Visica", seca se danas bivsi novinar "Studenta" Svetlana Vasovic. Ali ovu nameru redakcije prozreli su i budni politicki kontrolori sa strane. Zato je 4. juna, pre raspusta, na zajednickoj sednici Predsednistva UKSSO i GKSSO Beograda optuznica sa Visica prosirena na celu redakciju, cije je smenjivanje odmah zatrazeno. Predlozeno je da se na licu mesta izabere novi izdavacki savet, a da Sime Cickovic, od "zdravog jezgra" formira novu redakciju ne cekajuci jesen. Na toj sednici nije se ni razgovaralo o predlogu redakcije "Studenta" da na njeno celo dodje njen kandidat, novinar Dragan Petrovic.

Steva Milovanovic

Duplo golo

Dok se ostatak bivse, takozvane, Jugoslavije okupljao da bi se podelio, u Srbiji je bilo uobicajeno: igrale se kom-dembelije, nasred zemlje Srbije! Udario kum na kuma, "Milos" na "Djordjija". Izgledalo je kao obicno, nasi i njihovi, ali nasih nije bilo, samo njihovih.

Nama u redakciji "Studenta" je zapalo da budemo i prvi i poslednji. Prvi, koji su uvredili cara i pre krunisanja i poslednji u decenijskom nizu "Studentovog" leprsavog novinarstva.

Prvi smo rekli: - Onaj koji se okruzuje batinasima, ne moze braniti narod od batina. Onaj koji je spreman da proda svu zemlju zajedno sa stokom, ne moze biti ocenjen kao dobar nacionalista. Onaj koji se okruzuje dojucerasnjim dzelatima, neka cuti o demokratiji. I zato smo pocisceni kao metlom.

Izbor koji smo nesvesno prihvatili je bio smesan: izmedju dva komunisticka kadrovika. Duplo golo. Mucili su nas obojica u komitetu i SDB. Mi smo se naivno, detinjasto opredelili za princip. Verovali smo da je sloboda moguca, pogotovu sloboda stampe. Nismo shvatali da je stampanje novina isto kao i stampanje politickih plakatica ili rezervnih glasackih listica. Da se nadje, ako zatreba. Krenuli smo bandoglavo, goloruko na specijalce. Bas kao i danasnja deca naoruzana pistaljkama i duhom.

U partiji domina, izmedju Milosa i Djordjija pobedio je onaj koji je pokupio najgore osobine oba. Onaj koji je imao dominu viska i svi su bili tropa. Ko mu je dao dodatnu dominu, ko je na sto stavio poslednje duplo golo, na znam. Sav uzas koji je usledio je logicna posledica. Sadejstvo lokalnog igraca i prevaranta izvan terena.

Ali danasnja deca imaju sansu. Zajedno su sa stotinama hiljada domacina. Gradjanski duh koji je izasao iz boce moze da spasi Srbiju. Ni On ga ne moze vratiti ispod cepa kada pukne.

Pored vec pomenute odbrane "Studenta" u tekstu B. Milosevica, podrske su stizale sa raznih strana, sto se u ono vreme, s obaveznom etiketom antititoizma, moglo smatrati cinom izuzetne gradjanske hrabrosti. Peticiju u kojoj je trazena ostavka Gorana Trivana zbog napada na "Student", i u kojoj se davala podrska redakciji, potpisalo je krajem maja 113 studenata Filozofskog fakulteta. I sa Elektrotehnickog fakulteta dosla je osuda diskvalifikacije Visica kao "oruzja koje nije dostojno omladinske organizacije". Podrsku "Studentu" dalo je i Predsednistvo Udruzenja novinara Srbije, na cijem je celu bio Jug Grizelj, a aktiv omladinskih novinara ostro je osudio mehanizam pretvaranja redakcije u neprijatelje socijalizma, partije i druga Tita. Slovenacki omladinski list "Katedra" ustupio je dve svoje strane redakciji "Studenta": tzv. beogradski prilog ili "underground Student", gde je suspendovana redakcija nastavljala svoju mladalacku borbu protiv neostaljinistickih lovaca na vampire, dva puta je zabranjivan u Beogradu. A zatim se sve prosto rasturilo, redakcija se rasula, "zdrave snage" su se zbile oko svog jezgra, jednom recju - pobedio je "trivanizam" koji ce nekoliko sledecih godina (sve do okupljanja oko Terazijske cesme '91) napraviti od Beogradskog univerziteta mrtvo more, ili, u pojedinim slucajevima, gvozdenu pesnicu rezima, masu za podrsku na mitinzima.

Milenko Mihajlovic

Provociranje ideopoklonika

Naslovna strana "Studenta", dvobroj 11-12, '87, oko koje se digla najveca politicka i ideoloska prasina, nije bila jedina "Studentova" provokacija te vrste. Pomenucu na primer jednu raniju naslovnu stranu, na kojoj je kip "Pobednika" na Kalemegdanu fotografisan tako da je izgledao da mu mac stoji na mestu polnog organa, sto je, uoci Dana bezbednosti, protumaceno kao uvreda sluzbe i njenih organa. Ili onu na kojoj sam objavio faksimil poziva koji sam dobio za saslusanje u DB, iako mi je na saslusanju strogo "posavetovano" da nikome ne govorim o tom pozivu.

Naslovna strana sa "Balom vampira" bila je moja replika na zvanicni plakat za Dan mladosti, koji je upravo predstavljen javnosti te '87. godine. Na plakatu je bio list, nagrizen u obliku zvezde petokrake. Ja sam replicirao na ovom resenju stavljajuci na naslovnu stranu glogov list nagrizen toboze vampirskim zubima. Hteli smo malo da se igramo, da provociramo, da parafraziramo i ironiziramo sve zvanicne klisee. Moja generacija i mojih kolega iz "Studenta" nije vise imala onaj ideopoklonicki odnos prema J. B. Titu kao generacija tadasnjih politicara, koji su u ovoj naslovnoj strani odmah "prepoznali" svog idola i uzasnuti krenuli da ga "brane".

Nisu odbranili J. B. Tita, ali su uspeli u jednome, a to je da prilicno rasture i upropaste omladinsku stampu, sve do nasih dana.

Cicikovljevi brkovi

Gde su danas clanovi redakcije "Studenta" koji su tokom 87. proglasavani za najvece neprijatelje rezima, i koji su prvi iskusili sve oblike partijskog i drzavnog nasilja koje ce uskoro kulminirati u politici antibirokratske revolucije, i dogadjanjima naroda. Dogadjaj sa "Studentom" sasvim je promenio zivotne puteve i egzistencije svima nama, govore danas ucesnici tih dogadjanja, i dodaju, s ogorcenjem koje ni desetogodisnja vremenska distanca ne moze da ublazi: s nama se postupalo veoma surovo, ipak smo mi bili samo deca koja zele nesto da promene u okostalom sistemu i nismo znali kako da se borimo sa razradjenim mehanizmima poststaljinizma.

Miroslav Visic otisao je vrlo brzo nakon smenjivanja u Ameriku i danas je savetnik u njujorskoj banci Morgan Stanledz. Steva Milovanovic, urednik rubrike "Drustvo", danas je u Budimpesti gde vodi privatni posao. Dragan Petrovic urednik rubrike kulture je u Pragu, gde vodi privatnu distributersku kucu. Svetlana Vasovic-Mekina zivi u Ljubljani, novinar je u "Mladini" i dopisnik beogradskog "Vremena". Stevan Sicarov je dopisnik "Nase Borbe" iz Ljubljane. Vesna Ras koja je vodila rubriku "Univerzitet" u "Studentu", zivi u Italiji u Rimu i nema nikakve veze sa novinarstvom, isto kao i Indira Verem koja je posle rasturanja redakcije "Studenta" otisla u Madjarsku, a sada radi u Kikindi u jednoj agenciji za marketing. Vladimir Milic koji je radio u kulturi je asistent na Arhitektonskom fakultetu. Autor inkriminisane naslovne strane akademski slikar Milenko Mihajlovic danas radi kao urednik karikature u "Nasoj Krmaci"

Goran Trivan, cijom su se zaslugom bivsi novinari "Studenta" "rasuli" sirom sveta, napredovao je u politickoj karijeri i danas je potpredsednik Gradskog odbora SPS u Beogradu.

A sta je bilo sa Simom Cickovicem koji je dosao na mesto Visica, da izleci redakciju od necastivog koji se u nju uvukao? I pored svih pokusaja nismo uspeli da saznamo gde je on danas. U njegovom slucaju moze se primeniti cuvena recenica kojom Gogolj zavrsava svoje "Mrtve duse" i govori o neslavnoj sudbini glavnog junaka Cicikova: "Ljudi su ubrzo zaboravili kako je Cicikov izgledao - kaze Gogolj - i nisu se mogli cak setiti ni da li je imao brkove."

Stevan Sicarov

Trosenje ideoloske municije

Teoreticar "Wired"-a Dzon Kac je u aprilskom broju ovog nezaobilaznog cdzber mesecnika ustanovio kako mladi ljudi digitalnog sveta stvaraju novu politicku ideologiju s karakteristikama revolucije, proglasio "radjanje digitalne nacije" citizena, gradjanina, kao vekovnu okosnicu gradjanske demokratije zamenio "netizenom", iliti "mrezaninom" prikljucenim na Net.

Digitalni netizen odagnao je strave arhivske prasine sa primeraka "Studenta" od pre deset i vise godina, koju je trebalo oduvati u suocavanju sa neizbeznom poraznom pretpostavkom kako je ono sto smo u "Studentu" materijalizovali zaista "pomeo vetar". I da "Noc vampira" doista nije nista vise do pocetne epizode u Velikoj i Istorijskoj SK prici u kojoj su "good" i "bad" gadzs trosili ideolosku municiju sve dok ovi drugi nesto kasnije nisu presli na pravu.

Sa prasnjave naslovne strane iz jeseni 1985, vidim naslov Zasto "hocemo gradjansku demokratiju" i prisecam se otkud navodnici na Sintagmi, dok u broju iz marta 1987, kojim smo 50-godisnjicu proslavili radno visenedeljnim iscitavanjem svih sacuvanih brojeva od 1937. nadalje i reprintovanjem up-to.dato izbora, nailazim na sopstvenu detekciju prepoznatljivosti lista koji je decenijama vazio za najkvalitetniju skolu beogradskog novinarstva. Operativno-komitetski rad na "Noci vampira" demonstrirao je kako u kadrovskoj politickoj praksi izgleda teorijska finesa da vladajuca ideologija nije bila i ideologija vladajucih.

Pogled unazad, ipak, uverava da komercijalizacija ideologije vladajucih, pre deset godina krstene "diferencijacijom", nije postigla ucinak obustavljanja proizvodnje razlika. Stavise, ona se iz ondasnjih vremena raznoraznih "strategija" premetnula u svakodnevne simulacije u kom je ne treba proizvoditi jer vec deluje kao "stvar sama", kao do rascuputanosti "izdiferencirana" omrezenost prikljuccima.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /