Ponedeljak, 12. maj 1997.

NOVOSADSKA POLITICKA KRIZA PRED RASPLETOM

Dogovoren novi sastav gradske vlade

U rekonstruisanoj vladi bice po pet clanova iz Srpskog pokreta obnove i Demokratske stanke i tri clana koalicije "Vojvodina"

Novi Sad. - Primenom nove formule u preraspodeli vlasti koju su tokom vikenda dogovorile koalicija "Zajedno" i koalicija "Vojvodina" novosadska politicka kriza je po svemu sudeci pred raspletom, i kako saznajemo, sve ce biti obelodanjeno vec danas. Prema najnovijem dogovoru, odnos snaga u rekonstruisanoj gradskoj vladi bice sledeci - pet clanova Srpskog pokreta obnove, pet clanova Demokratske stranke i tri clana koalicije "Vojvodina". Trojica predstavnika koalicije "Vojvodina" trebalo bi da pokriju jedno potpredsednicko mesto u Izvrsnom odboru, resor informisanja i finansiranja. Tako bi rekonstruisana gradska vlada imala u stvari po jednog potpredsednika iz SPO, DS i koalicije "Vojvodina", dok bi na predsednickom mestu i dalje ostao Caslav Popovic, clan Demokratske stranke.

Dogovor o novoj formuli, koja se u odnosu na raniju razlikuje u tome sto u njoj nema predstavnika Demokratske stranke Srbije, postignut je kako saznajemo od jednog ucesnika subotnjih pregovora, bukvalno u roku od pola sata. "Nismo hteli da pregovaramo posebno kao Srpski pokret obnove ili Demokratska stranka sa koalicijom 'Vojvodina' vec smo se opredelili da to bude razgovor i dogovor izmedju koalicija 'Zajedno' i 'Vojvodina'", kaze nas izvor.

Nova formula za razresavanje politicke krize u Novom Sadu, kako saznajemo, pretpostavlja jos i moguci povratak sest "odbeglih" odbornika SPO iz novoformirane grupe "Novi Sad - SPO" u njihovu maticnu stranku, a isto to bi trebalo da ucine i tri odbornika DSS koji su ranije bili u odbornickoj grupi Demokratske stranke. Da li ce oni ("odbegli odbornici") to i prihvatiti trebalo bi da se sazna danas. Novom podelom izvrsne vlasti u Novom Sadu, inace, osigurala bi se vise nego stabilnua vecina sa 55 od ukupno 70 odbornika u gradskoj skupstini, sto znaci da bi van "formule" ostali samo socijalisti i radikali. O svemu ovome bi, potvrdili su nam ucesnici dogovora izmedju dve koalicije, Skupstina grada trebalo da odlucuje u petak, 16. maja.

Z. S.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /