Ponedeljak, 12. maj 1997.

LONDONSKI "TAJMS" "AKTUELIZUJE" ZNACAJ HASKOG TRIBUNALA

Martic: Bice mrtvih ako pokusaju da me uhapse

London, Beta. - Bivsi predsednik Republike Srpske Krajine (RSK) Milan Martic zapretio je medjunarodnim vojnim snagama UN u bivsoj Jugoslaviji da ce "biti mnogo mrtvih" ako pokusaju da ga uhapse, pise juce londonski "Tajms".

Cinjenica da je Martic i dalje na slobodi od Haskog tribunala za ratne zlocine pravi "farsu", ocenjuje britanski dnevnik, a prenosi Radio Bi-Bi-Si u emisiji na srpskom jeziku. "Na taj nacin se dovodi u pitanje znacaj istorijske presude protiv Dusana Tadica."

"Tajms" ocenjuje da Martic, poput svojih "poznatijih kolega (bivseg predsednika Republike Srpske) Radovana Karadzica i generala (vojske RS) Ratka Mladica, vodi "neobican zivot u RS".

"Kao samozvani predsednik takozvane RSK, on zivi u centru Banjaluke, nedaleko od sedista medjunarodnih policijskih snaga (IPTF) u tom gradu, regionalne kancelarije visokog predstavnika za BiH i predstavnistava drugih medjunarodnih organizacija". Martic u svom vocnjaku ima, kako navodi britanski dnevnik, "neobicnu kolekciju bastenskih alatki".

"On je u Banjaluku izbegao u avgustu 1995. godine, kada je operacija hrvatske vojske 'Oluja' izazvala masovni egzodus Srba iz RSK." Posle raketnog napada na Zagreb, koji je prethodio toj operaciji, Martic je postao "jedan od najomrazenijih ljudi u Hrvatskoj i spada u prvih deset koji treba da budu izvedeni pred Haski tribunal". Prema pisanju londonskog dnevnika, Martic se, kao nekadasnji vodja Srba u Hrvatskoj "oseca odgovornim, ali ne i moralno krivim". "Tajms" prenosi Marticevu ocenu da nije ispravno da se pred sudom za ratne zlocine nadje on, koji je "ispalio nekoliko raketa na vojne ciljeve", a ne predsednik Hrvatske Franjo Tudjman "koji je naredio bombardovanje srpskih zena i dece, dok su bezali kako bi spasili goli zivot".

Britanski dnevnik zakljucuje da Martic mora da bude izveden pred (Haski) sud, ukoliko ta institucija "namerava da zadrzi neophodan medjunarodni kredibilitet".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /