Ponedeljak, 12. maj 1997.

SASTANAK CELNIKA SRPSKE DEMOKRATSKE STRANKE I HRVATSKE DEMOKRATSKE ZAJEDNICE U BANJALUCI

Protiv dominacije jednog naroda

Politicki predstavnici Srba i Hrvata u Bosni postigli dogovor o formiranju zajednickih poverenistava za razmenu kulturne, istorijske i nacionalne bastine

Banjaluka. - Delegacija Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine, predvodjena predsednikom stranke Bozom Rajicem, boravila je u subotu u Banjaluci gde se u prepodnevnim casovima sastala sa banjaluckim biskupom Franjom Komaricom, a potom i sa celnicima Srpske demokratske stranke.

Nakon petocasovnog razgovora, odrzanog iza zatvorenih vrata, novinarima su se obratili Aleksa Buha, vrsilac duznosti predsednika SDS, i Bozo Rajic, predsednik HDZ Bosne i Hercegovine. Rajic je rekao da je razgovarano o uspostavljanju i funkcionisanju zajednickih institucija u BiH, isticuci da su SDS i HDZ zainteresovane da se Dejtonski sporazum sprovede autenticno i dosledno. Zajednicke institucije, kako je receno, treba da se uspostavljaju polazeci od cinjenice da BiH cine dva ravnopravna entiteta i tri konstitutivna naroda. Takvim stavom zaustavio bi se negativni trend u kojem bivse institucije BiH, neusaglasene s Dejtonskim dokumentom, zadrzavaju ekskluzivno pravo da zastupaju samo jedan narod i jedan politicki interes. Aleksa Buha takodje je istakao da u Bosni ne sme biti dominacije jednog naroda ili koalicije dva naroda na stetu treceg, upozorivsi da bi ponavljanje predratnih gresaka moglo obnoviti sukobe. Stoga su ovakvi sastanci, rekao je Buha, nacin da se preduprede negativne tendencije, koje su sada evidentne u zajednickim organima - Predsednistvu BiH, Savetu ministara i parlamentu BiH.

Postignuta je saglasnost o ubrzanju procesa razmene zarobljenih osoba, pronalazenja nestalih lica, kao i ekshumacije masovnih grobnica. Politicki predstavnici Srba i Hrvata u Bosni takodje su se dogovorili o formiranju zajednickih poverenistava ciji ce zadatak biti razmena kulturne, istorijske i nacionalne bastine. Stranacki prvaci saglasili su se i o procesu povratka izbeglica na dobrovoljnoj osnovi, a obavezali su se i na postovanje verskih i gradjanskih sloboda Hrvata i Srba koji zive na podrucju drugog entiteta.

LJ. Kovacevic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /