Ponedeljak, 12. maj 1997.

POSLE MESEC DANA OD UBISTVA RADOVANA STOJICICA

Policija jos uvek cuti

Kada policija ne uspe da pronadje ubicu svog kolege, znaci da postoje neki drugi razlozi zasto se to zaustavilo, misljenja je Dobrivoje Radovanovic, direktor Instituta za kriminoloska i socioloska istrazivanja

Beograd, Beta. - Mesec dana nakon ubistva zamenika ministra unutrasnjih poslova Srbije Radovana Stojicica, jos nista nije zvanicno saopsteno o tom ubistvu. General-pukovnik Stojicic ubijen je pola sata posle ponoci 11. aprila u restoranu "Mama mia" u Beogradu, kada je maskirani napadac pucao u njega iz automatskog oruzja. Prilikom atentata niko od gostiju u restoranu nije bio povredjen. Bivsi visoki funkcioner Interpola Budimir Babovic izjavio je 11. aprila agenciji Beta da bi bilo vrlo vazno da policija brzo dodje do nekih saznanja o ubistvu Stojicica. On je ocenio da bi bilo otvoreno pitanje "efikasnosti policije i njenog usmerenja", ukoliko duze ne bi bile rasvetljene okolnosti o atentatu na Stojicica. Strucnjak za krivicno pravo Vladan Vasilijevic izjavio je istog dana agenciji Beta da ce identitet ubice "verovatno biti sakriven". "Ma koliko da se ulozi napora u otkrivanje ubice generala Stojicica, nije iskljuceno da ce neka strana, koja ima dovoljno moci za to, sakriti tragove i verovatno identitet ubice, kako bi zastitila sebe. To je najverovatniji ishod", rekao je tada Vasilijevic.

Direktor Instituta za kriminoloska i socioloska istrazivanja Dobrivoje Radovanovic podsetio je na dan Stojiciceve pogibije da ubica inspektora beogradske policije Dragana Radisica nije pronadjen ni posle pet-sest meseci i ocenio da, "kada policija ne uspe da pronadje ubicu svog kolege, znaci da postoje neki drugi razlozi zasto se to zaustavilo". "Ti drugi razlozi, na zalost, mogu biti mnogobrojni, ali niti jedan ne ide u prilog drzavi ni policiji. U celom svetu, kad se ubije policajac... policija ostavlja sve po strani i goni pocinioce iz profesionalne solidarnosti i da se pokaze da napad na policiju mora biti kaznjen", rekao je Radovanovic "Nasoj Borbi".

Predsednik Vlade Srbije Mirko Marjanovic izjavio je cetiri dana posle atentata na Stojicica da su "preduzete sve mere da se ubica pronadje i da se stane na kraj kriminalcima koji svima, u velikoj meri, zadaju glavobolje". On je tada rekao da "jos nema dokaza", niti da je ubica pronadjen, kao i da je "rano govoriti o tome" ko je ubio Stojicica.

Londonski dnevnik "Gardijan" ranije je pisao o Stojicicu kao jednoj od tri kljucne figure odgovorne za naoruzavanje i obuku pripadnika paravojnih jedinica i vaznog coveka u rezimu Slobodana Milosevica. U tekstu "Svi predsednikovi ljudi", londonski list je tvrdio da je pod direktnom Milosevicevom kontrolom mala grupa tajnih policajaca upravljala tajnim prljavim ratom, naoruzavajuci hiljade osudjenika i saljuci ih u Hrvatsku i Bosnu. Radovan Stojicic je prosao sve nivoe policijskog posla - od pozornika do zamenika ministra unutrasnjih poslova - magistrirao je na temu fizicke pripreme pripadnika MUP i bio je osnivac specijalnih antiteroristicih jedinica policije.

Na inicijativu predsednika Srbije Slobodana Milosevica, Vlada Srbije je nedavno ustanovila nagradu "Radovan Stojicic" za posebne zasluge pripadnika MUP Srbije.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /