Ponedeljak, 12. maj 1997.

SEDNICA GLAVNOG ODBORA DEMOKRATSKE STRANKE

Na izbore samo pod postenim uslovima

Ukoliko izborni uslovi budu dobri nije tragicno da se koalicija napravi tek posle izbora. U "Zajedno" vise nema konsenzusa o ciljevima kao ni komunikacije i poverenja, izjavio Zoran Djindjic

Beograd. - Koalicija "Zajedno" u kojoj svoje mesto moraju imati sve demokratske i mobilizatorske snage u Srbiji, nacionalne institucije, udruzenja, sindikati i pojedinci, jeste najbolje sredstvo za ostvarenje primarnog cilja - pobede na izborima, koja je uslov za demokratske promene u Srbiji. Neophodno je da se Demokratska stranka i koalicija "Zajedno" u narednom periodu angazuju na pridobijanju svih demokratski opredeljenih organizacija i pojedinaca. Ovo je zakljucak Glavnog odbora Demokratske stranke sa sednice odrzane u subotu.

DS nece izaci na izbore ukoliko izborni uslovi ne budu posteni "a za njihovo ostvarenje potrebna je zajednicka borba demokratskih snaga". Kandidati i procenti na izbornim listama moraju biti iskljucivo u funkciji ostvarenja demokratskih reformi, stav je DS. Pobeda demokratske opozicije na republickim izborima, kako je ocenio GO DS, jeste osnovni uslov za opstanak drzave i naroda.

Usvojena Deklaracija o statusu Vojvodine

Glavni odbor Demokratske stranke je, sa ogromnom vecinom, usvojio Deklaraciju o statusu Vojvodine u demokratskoj, decentralizovanoj i jedinstvenoj Srbiji u cijem formulisanju su ucestvovali gotovo svi pokrajinski odbori DS. Deklaraciju nije podrzao Milan Paroski istakavsi "da Vojvodina moze biti samo vojvodstvo, a ne i autonomija", kao i sedam clanova GO koji su imali slicna obrazlozenja.

Iz Deklaracije je, medjutim, izbacen stav da se autonomija regulise znacajnim promenama postojeceg Ustava (ili novim republickim ustavom) i da Vojvodina ima autonomni sudski sistem.

Ukoliko izborni uslovi budu dobri nije tragicno da se koalicija napravi tek posle izbora, rekao je Zoran Djindjic, predsednik DS u svom zavrsnom govoru na sednici Glavnog odbora. Ocenio je da koalicija "Zajedno" vise nije reformska jer nema konsenzusa o njenim ciljevima, te da unutar nje trenutno nema komunikacije i poverenja. On je saopstio da postoje veliki problemi u funkcionisanju lokalnih vlasti u opstinama u kojima je Koalicija pobedila, posebno u Beogradu, i da se oni moraju resavati kako se isto ne bi ponovilo i posle republickih izbora.

- Kriza u Koaliciji je pocela kada smo dosli na vlast. Necemo razbijati Koaliciju, ali necemo dozvoliti ni da ona razbija nas. U svakom trenutku, kada se pojavi ultimatum treba reci ne, bez obzira na opasnosti nestanka koalicije, rekao je Djindjic. On je, inace, clanovima GO saopstio i nekoliko konkretnih primera Draskovicevih "ucenjivanja u vezi sa kadrovskom politikom u gradskoj i opstinskim skupstinama u Beogradu", istakavsi da ne zeli da se to iznosi u javnost.

Karic u savezu sa Koalicijom?

Bogoljub Karic je u razgovoru sa Zoranom Djindjicem potvrdio svoju kandidaturu za predsednika Srbije, ali i rekao da postoji mogucnost da se povuce, izjavio je za "Nasu Borbu" Zoran Djindjic. Po recima lidera DS, Karic smatra da oni koji su se do sada kandidovali za predsednika Srbije nemaju izgleda da pobede i da on namerava da isproba svoju srecu ako tako ostane.

- Karic je zainteresovan da saradjuje u vezi sa izbornim uslovima i da u prvoj fazi borbe za dobre izborne uslove bude u nekom savezu sa koalicijom "Zajedno", a potom ce se videti da li ce se putevi razici ili ce doci do dogovora o zajednickom ucescu na izborima, rekao je Djindjic, dodajuci da niti je on nesto trazio od Karica, niti Karic od njega.

Milan Panic, kako tvrdi Djindjic, nikada nije pominjao da ce se kandidovati za predsednika Srbije. "Naprotiv, nekoliko puta mi je rekao da se nece kandidovati", kaze Djindjic.

Nova kriza u Koaliciji, prema Djindjicevim recima, mogla bi nastati u vezi sa kvotama i procentima na osnovu kojih ce se deliti mandati u republickoj skupstini. "Tek kada postavimo jasne uslove za kandidovanje mozemo govoriti o kvotama i procentima. Svaki kandidat ce morati da kaze kako i koliko je spreman da doprinese kampanji - materijalno, da li moze da uzme tri meseca slobodno na svom radnom mestu", rekao je Djindjic.

Do kraja maja, kako je najavio Djindjic, trebalo bi da budu "testirani" svi oni koji mogu da se prikljuce koaliciji "Zajedno". "Ako uspemo da okupimo oko sebe jos organizacija, stranaka i pojedinaca to ce biti i osnova pregovora sa SPO. Ako ne uspemo, ostaje nam da zivotarimo. Imamo lokalnu vlast, a ni to nije malo", rekao je Djindjic.

Za 24. maj zakazana je redovna izborna skupstina DS. Do tada bi trebalo da budu pripremljeni i programski dokumenti stranke.

I. Kisic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /