Ponedeljak, 12. maj 1997.

MANIFESTACIJA NOVE DEMOKRATIJE "SRBIJA NA ZAPADU"

Hvatanje koraka sa Evropom

Da bi se krenulo u dalje integracije neophodno je resiti pitanje clanstva Jugoslavije u UN, OEBS i drugim institucijama. ND predlaze da se u Saveznoj skupstini otvori debata o tome, jer za ukljucivanje Jugoslavije u Evropu mora da postoji opsti drustveni konsenzus

U Evropu - i to veselo:
Dusan Mihajlovic na jucerasnjem skupu

Beograd. - "Neverne tome" ce sigurno reci da je malo kome u Evropskoj uniji stalo do Jugoslavije. Tacnost ovih iskaza ne moramo osporavati, ali "pet je do dvanaest" za pocetak ozbiljnih razgovora po pitanju ukljucivanja Jugoslavije u evropske integrativne procese - rekao je predsednik Nove demokratije Dusan Mihajlovic, na jucerasnjoj manifestaciji "Srbija na Zapadu" posvecenoj "prvim koracima" za povratak Jugoslavije u Evropsku uniju.

Manifestacija je odrzana u prepunom Centru "Sava", a prisustvovali su i predstavnici Savezne i Republicke skupstine, Privredne komore Jugoslavije(Mihailo Milojevic), Socijalisticke partije Srbije (potpredsednik Dusan Matkovic), Srpskog pokreta obnove (portparol Ivan Kovacevic), Demokratskog centra, Gradjanskog saveza Srbije, Reformske demokratske stranke Vojvodine, Saveza vojvodjanskih Madjara, Sandzacke koalicije, Srpske pravoslavne crkve, Islamske verske zajednice, Katolicke crkve, Seljacke stranke Srbije, Kongresne stranke Roma, Nezavisne SDS iz RS, kao i predstavnici pedesetak stranih ambasada u Beogradu.

Prikljucenje - moranje

- Osnovni cilj ovog skupa bio je da promovise ovu ideju koja je sadrzana u "Plavoj knjizi" i koja se sastoji u potrebi da Savezna skupstina donese deklaraciju o merama i aktivnostima koje ce ovu zemlju voditi ka evropskoj integraciji. Ovo je bila promocija evropskih ideja i vrednosti i obrazlozenje potrebe da svi krenemo tim putem - rekao je za "Nasu Borbu", nakon novodemokratstkog "evro-skupa" predsednik stranke Dusan Mihajlovic.

Ovaj skup, kako je rekao, ne predstavlja pocetak predizborne kampanje, jer je za to "jos rano" posto Nova demokratija ne ocekuje izbore pre kraja jeseni. "Svako ko krene prerano da trci u predizbornoj trci, brzo ce se umoriti. Mi se uvek pripremamo za trcanje na duge staze", objasnio je Mihajlovic. ND ocekuje da ce Savezna vlada ozbiljno da se uhvati u kostac sa problemom ukljucivanja u Zapadnu Evropu. "To nije pitanje volje i htenja Savezne vlade, vec pitanje moranja ove zemlje i njenih gradjana", naglasio je Mihajlovic.

Nova demokratija je svesna, kako je rekao Mihajlovic, da je pozicija sadasnje Jugoslavije losija u odnosu na prethodnu. Tek ovih dana, nakon odobravanja trgovinskih preferencijala, SRJ se vratila tamo gde smo bili pre 17 godina. Ipak, i ovi preferencijali predstavljaju krupan korak u dobrom smeru. "I put od hiljadu milja, pocinje prvim korakom", rekao je Mihajlovic i dodao da predlog strategije prilagodjavanja sadrzan u "Plavoj knjizi" - publikaciji koja je posvecena evropskim integracijama - predstavlja taj prvi korak koji Jugoslavija mora da ucini kako bi se sto pre prikljucila Evropskoj uniji.

Predsednik Nove demokratije je potom nabrojao prednosti koje nasim gradjanima nudi ujedinjena Evropa, pocevsi od pitanja rata i mira, ekonomskih pitanja i razvoja, omogucavanja partnerstva za ostalim evropskim zemljama... Mihajlovic je podsetio da je Jugoslavija imala preko 50 odsto spoljne trgovine sa zemljama Evropske unije, ali je uvodjenjem sankcija bila odbacena od EU, sto je prouzrokovalo drastican pad zivotnog standarda i gubljenje jasne vizije za razvoj. Posto Evropska unija trenutno ne razmatra mogucnost prijema novih clanica, kako je rekao, sansa Jugoslavije je u dugorocnim planovima za integraciju u evropske procese.

U tom procesu, EU ce posebno ceniti spremnost ovdasnjih zemalja da sprovodu Dejtonski sporazum, saradjuju sa Haskim tribunalom, resavaju pitanja polozaja nacionalnih manjina, sprovodu ekonomske i druge reforme... Za Jugoslaviju, naglasio je Mihajlovic, tu je i resavanje problema Kosova.

Predsednik ND je istakao da je neophodno - da bi se krenulo u dalje integracije - da se resi i pitanje clanstva Jugoslavije u Ujedinjenim nacijama, OEBS-u i ostalim institucijama. Drzavni interes je, kako je rekao, da se Jugoslavija ukljuci u evropske tokove, a eventualna marginalizacija, usporila bi ne samo nas nego i razvoj susednih pa i niza drugih evropskih zemalja.

Za ukljucivanje Jugoslavije u evropske integracione procese mora da postoji opsti drustveni konsenzus. Zato, naglasio je Mihajlovic, ND predlaze da se u Skupstini Jugoslavije povede debata o tome, kako bi se doslo do nacionalne strategije prilagodjavanja i prikljucivanja evropskim integracijama. Savezna vlada i druge institucije bi trebale da razrade nacine realizacije usvojene strategije kao i program prilagodjavanja jugoslovenskog zakonodavstva propisima Unije.

U okviru jucerasnje promocije odrzan je i kratak dramski program pod nazivom Evropski azbucnik, kao i jednocasovni muzicki program grupe "Legende".

B. Cani
N. Kovacevic

Rekli su...

Boran Karadjole: Evropa je velika porodica nacija, a mi u Srbiji bar znamo sta je porodica.

Svetozar Krstic: Neophodne su sveobuhvatne politicke i ekonomske reforme, a prve medju njima su brza, efikasna i pravicna privatizacija i zdrav novac.

Gordana Marjanovic: Nasi zakoni su preteca mnogih zakona u Evropi, a nasa evropska politika podrazumeva prilagodjavanje sadasnjim evropskim zakonima i standardima.

Milan Aksentijevic: Evropa je shvatila da pitanje bezbednosti ne resava vojna sila,vec kolektivna bezbednost. Nas put u Evropu vodi preko "Partnerstva za mir", a zasto da ne i NATO.

Rebeka Srbinovic: Neophodna je stvaralacka atmosfera, kako bi se sprecio odlazak mladih i resili njihovi problemi.

Radivoje Lazarevic: ND ce posebno insistirati na normalizaciji odnosa sa susednim zemljama, UN, MMF i Svetskom bankom.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /