Ponedeljak, 12. maj 1997.

Ovde se drzava brani nasiljem

Naruseni pravni standardi

Svojim postupanjem za vreme protesta gradjana u Srbiji, sprecavanjem i zabranama mirnih demonstracija, srpske vlasti su narusile brojne medjunarodne i unutrasnje pravne standarde koji garantuju slobodu mirnog okupljanja, slobodu stampe, odnosno javnog informisanja, i nepovredivost fizickog integriteta. Znacajnim delom, krsenje pomenutih osnovnih ljudskih prava posledica je neuskladjenosti unutrasnjih propisa, cak i onih najviseg ranga, sa medjunarodnim standardima.

Odgovara drzava

Za svu materijalnu i nematerijalnu setu prouzrokovanu nepravilnim ili nezakonitim radom sluzbenih lica ili drzavnih organa (time i u slucajevima prekorecenja ovlascenja od strane pripadnika organa unutrasnjih poslova) - odgovara drzava. Ovo je smisao clana 25 Ustava Republike Srbije i clana 123 Ustava Savezne Republike Jugoslavije.

Istovremeno, krivicnim delom nesavesnog rada u sluzbi iz clana 245 Krivicnog zakona Republike Srbije predvidjena je krivicna odgovornost za "sluzbeno lice koje krsenjem zaona ili drugih propisa ili opstih akata, propustanjem duznosti nadzora ili na drugi nacin ocigledno nesavesno postupa u vrsenju sluzbe iako je bilo svesno ili je bilo duzno i moglo biti svesno da usled toga moze nastupiti teza povreda prava drugog ili imovinska steta, pa takva povreda, odnosno steta u iznosu koji prelazi hiljadu dinara i nastupi". Za osnovni oblik ovog krivicnog dela zaprecena je kazna zatvora od tri godine. Ukoliko je usled nesavesnog rada u sluzbi doslo do teske povrede prava nekog lica, ili je nastupila imovinska steta koja prelazi deset hiljada dinara, moze se izreci kazna zatvora od sest meseci do pet godina.

Preporuke

Nuzno je pokretanje disciplinskih i krivicnih postupaka protiv pripadnika organa unutrasnjih poslova koji su primenom sile protiv demonstranata i novinara prekoracili ovlascenja. Neophodno je pozvati na odogovornost i funkcionere Ministarstva unutrasnjih poslova i ministra unutrasnjih poslova zbog nepreduzimanja mera iz njihove nadleznosti u cilju disciplinskog i krivicnog gonjenja ovih lica.

Potrebno je usaglasiti odredbe Ustava Republike Srbije, koje se ticu slobode zbora i drugog okupljanja gradjana, i Zakona o okupljanju gradjana Republike Srbije, koje se ticu zabrane odrzavanja javnih skupova, sa odgovarajucim odredbama Ustava Savezne Republike Jugoslavije i Medjunarodnog pakta o gradjanskim i politickim pravima.

Vlasti Republike Srbije i Savezne Republike Jugoslavije moraju postovati slobodu stampe/informisanja u skladu sa medjunarodno priznatim standardima, pri tom narocito imajuci u vidu posebne obaveze drzave u zastiti novinara koji svoju profesionalnu delatnost obavljaju u konfliktnim situacijama.

Radi ukljucivanja u svetske i evropske integracione tokove i radi povratka u punopravno clanstvo u brojnim medjunarodnim organizacijama, medju kojima i u OEBS, neophodno je da Savezna Republika Jugoslavija i Republika Srbija u praksi pokazu privrzenost demokratskim nacelima i postovanju ljudskih prava i sloboda medju kojima i slobode javnog okupljanja i slobode stampe/informisanja.

Sukobi policije i demonstranata nisu nikakva retkost u svetu, a na Balkanu bi se s pravom mogli smatrati tradicionalnim oblikom saobracanja gradjanstva s vlascu. Decenijama se smatralo prirodnim da vlast kaznjava, progoni i obeshrabruje svoje protivnike i kriticare, a da policija u tom politickom poslu prvenstveno sluzi odrzavanju vlasti.

Na osnovu prikupljenih podataka o protivpravnom postupanju organa unutrasnjih poslova Republike Srbije u vreme masovnih protesta, Fond za humanitarno pravo obevestio je Javno tuzilastvo o 59 slucajeva nasilja prema gradjanima i novinarima u kojima su izvrsena krivicna dela koja se gone po sluzbenoj duznosti.

Izvrsilac krivicnog dela i Sokolovic

Nepokretanjem disciplinske i krivicne odgovornosti pripadnika organa unturasnjih poslova koji su prilikom primene sile za vreme protesta u gradovima Srbije prekoracili ovlascenja, u pojedinim slucajevima izvrsivsi i veoma teska krivicna dela, nesumnjivo je nastupila teska povreda ljudskih prava gradjana. U tom smislu, imajuci u vidu da je u njihovoj nadleznosti pokretanje pitanja odgovornosti, kao izvrsioci pomenutog krivicnog dela pojavljuju se visoki funkcioneri Ministarstva unutrasnjih poslova Republike Srbije, ukljucujuci i ministra unutrasnjih poslova Zorana Sokolovica.

(Kraj)

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /