Ponedeljak, 12. maj 1997.

VUK DRASKOVIC NA RAVNOJ GORI

Opasne igre koalicionih partnera

Na ponovnom otkrivanju spomenika Drazi Mihailovicu lider SPO optuzio DS i GSS da traze nove saveznike

Jastreb ili golub:
Vuk Draskovic juce na Ravnoj gori

Ravna gora. - Predsednik Srpskog pokreta obnove Vuk Draskovic optuzio je, prilikom jucerasnje proslave na Ravnoj gori, koalicione partnere da pokusavaju da rasture ovaj izborni savez.

"Sve sporazume nasi partneri su pogazili. Stekli su se uslovi da bude objavljeno da su napustili koaliciju "Zajedno", rekao je Draskovic koji je istakao da Demokratska stranka i Gradjanski savez Srbije nisu dosli na proslavu, uprkos pozivu, jer su "zauzeti trazenjem novih saveznika posto nisu zadovoljni strankom koja mirise na Ravnu goru i monarhiju".

Ipak, "ne dam im da napuste koaliciju", rekao je lider SPO, optuzujuci partnere da se "to oni malo igraju". "Oni bez SPO ne mogu, dok mi bez njih mozemo ali necemo", rekao je jos navodeci i da ce "oni opet doci cim se primaknu izbori jer im trebaju glasovi SPO".

"Svima u opoziciji" Draskovic je porucio da njegova stranka zeli temeljne promene upozoravajuci ih da se ne kriju iza zalaganja za republiku.

"Izgleda mi da mnogi od vas, gospodo iz opozicije, koje je sramota da kazu da brane komunizam, na jedan nevest i perfidan nacin se zaklanjaju iza republike i brane je kao jedino prezivelo cedo komunizma".

"Izmedju republike i komunizma, republike i poraza, republike i nacionalne sramote je znak jednakosti", naglasio je Draskovic obracajuci se okupljenima navodeci da uz njihovu snagu zeli da pobedi i bude poslednji predsednik Srbije posle koga ce "Srbija imati kralja".

Govoreci o nacionalnom pomirenju, Draskovic je rekao da se Srbija mora pomiriti na istini, kao i da je zbog toga potrebno podneti optuznicu protiv onih koji brdo lazi svaljuju na generala Mihailovica i njegove sledbenike i da takvima treba suditi. Prema Draskovicevim recima, optuznicu "za nacionalnu izdaju" treba podneti protiv Slobodana Milosevica i JUL-a, koji nastavljajuci delo svojih prethodnika, generala Drazu i srpski narod predstavljaju kao saradnike okupatora.

"Necemo da lazemo". Srbija je imala dva gerilska pokreta otpora protiv fasizma - ravnogorski i partizanski, rekao je dalje Draskovic, optuzujuci da su za sukob medju njima krivi oni "koje je vodio komunista Tito". "Mi hocemo istinu i pomirenje. Cvece ce se, Boga mi, uskoro polagati i jednima i drugima, i ravnogorcima i partizanima. Ovde kraj ove crkve na Ravnoj gori rukovace se i mrtvi i zivi srpski ravnogorci i srpski partizani."

"Polagace se cvece na groblje oslobodilaca Beograda, Kraljeva, Cacka, ali i na groblje zrtava oslobodilaca. Obelezicemo njihove grobove opojati ih, rehabilitovati, pokloniti se Drazi i toj vecinskoj Srbiji do zemlje za sve grehe i zlocine koje je jedna manjina cinila i jos cini nad njima", rekao je Draskovic. "Samo na tim oslovama moguce je pomirenje".

Prema Draskovicevim recima Srbija l94l. nije imala naciste i fasiste ali se on sada boji da ih danas ima. "Optuzuju nas sa televizijskih ekrana nazivajuci nas izdajnicima. I '4l. smo krenuli protiv nacista i fasista, vala krenucemo i '9l i '97. Uvek cemo biti protiv njih, a nikad sa njima."

Osim lidera SPO, govorio je i Radoslav Stojanovic, predsednik Odbora za obnovu monarhije u ovoj stranci koji je rekao da ce nakon pobede Draskovica na predsednickim izborima biti omoguceno narodu da odluci da li je za republiku ili monarhiju. "Najbolje srpske sinove" pozdravio je i Velimir Ilic, gradonacelnik "slobodnog" Cacka.

Neposredno pre govora Draskovic je polozio cvece i zapalio svecu ispred spomenika, a svestenici su odsluzili pomen generalu Mihailovicu i "za sve umrle za vreme i posle rata". Sa improvizovane bine, pred bracom cetnicima, kako je povremeno okupljene nazivao konferansije, Draskovic je pustio "golubove mira i pomirenja".

Pocetak svecanosti na Ravnoj gori pomeren je kako bi se dalo dodatnih pola sata da sto vise ljudi pristigne jer su mnoga kola i autobusi ostali zaglavljeni na prilaznim uskim, prasnjavim putevima. Atmosfera je bila uglavnom vasarsko- izletnicka. Postavljeni su mnogobrojni improvizovani restorani pod satorima dok se osvezenje (uglavnom pivo) prodavalo i sa kamionskih prikolica.

"Mala privreda" je "cvetala": Prodavala se raznovrsna "ikonografija" - brosure posvecene Drazi Mihailovicu, sajkace, srpske i cetnicke zastave... Nije izostala ni prodaja cigareta, kao i naocara za sunce. Neki su, mada samo izuzeci, na miting dosli opremljeni pistoljima i nozevima koje su vidljivo zatakli za pojas.

J. Tasic
N. Todorovic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /