Ponedeljak, 12. maj 1997.

VANREDNA SKUPSTINA DIJELA NSCG "OTCIJEPLJENOG" OD DR KILIBARDE

Bozidar Bojovic izabran za predsjednika

Prema usvojenom statutu novo(staro) ime stranke glasi Narodna stranka ali bez dodatka "Crne Gore" sto je, po Bojovicu, "od velikog znacaja u nasljedjivanju prava na stranku"

Tivat. - Drugog dana zasijedanja vanredne skupstine onog dijela Narodne stranke, najjace opozicione stranke u Crnoj Gori, kojeg predstavljaju pristalice struje dr Bozidara Bojovica izabrano je novo rukovodstvo. Na predlog Glavnog odbora, za predsjednika stranke jednoglasno je izabran dr Bozidar Bojovic, dosadasnji potpredsjednik Narodne stranke, koji je tim povodom izmedju ostalog rekao "imam mirnu savjest, jer sam ukazivao dr Kilibardi na nepravilnosti u radu, ali nakon niskih udaraca primljenih sa te strane ostajem u nadi da ce sa politicke scene Crne Gore nestati i gospodin Kilibarda, i gospodin Drecun".

Za cetiri potpredsjednika izabrani su dr Novica Stanic, Zelidrag Nikcevic, Nikola Milosevic i Novak Radulovic. Skupstina je usvojila i izmijenjeni Statut stranke, po kome su data veca ovlascenja opstinskim odborima. Statutom je usvojeno novo-staro ime stranke - Narodna stranka, bez kasnije pridodatog prefiksa NS CG, sto je po rijecima dr Bojovica, od velikog znacaja u nasljedjivanju prava na stranku. Usvojen je takodje i program stranke, a konstituisani su i novi upravni organi - Glavni odbor od 34 clana, Nadzorna i Statutarna komisija.

Tokom svecanog dijela rada vanredne skupstine Bojoviceve Narodne stranke, u Domu kulture "Gracija Petkovic" u Tivtu prvog dana zasijedanja skupu od 217 delegata iz 17 od ukupno 19 opstinskih odbora Narodne stranke u Crnoj Gori obratili su se i brojni gosti. Predsjednik Demokratske stranke Srbije Vojislav Kostunica je naglasio da se crnogorskim "narodnjacima" obraca gotovo kao domaci, uvjeren "da je Narodna stranka ovde i samo ovde, jedna i jedina" i da su Srbija i Crna Gora vazda bile i bice istorijske drzave srpskog naroda.

Beckoviceva poruka

Akademik Matija Beckovic - kao jedan od osnivaca Narodne stranke - dosao je da jos jednom potvrdi svoje prisustvo, rekavsi, da ne postoji problem Srba u pojedinim srpskim zemljama, vec veliki problem srpskog naroda u cjelini i da se Srbi mogu, izgleda, zamjeriti svakome, samo ne nekakvim laznim, izmisljenim nacijama.

U ime Srpske pravoslavne crkve Skupstinu je pozdravio otac Ilarion iguman manastira Prevlaka kod Tivta, dok je frenetican aplauz u sali izazvalo pominjanje imena Radovana Karadzica, cije je pozdrave Skupstini u Tivtu prenio Djordjije Batinic, potpredsjednik SDS iz Republike Srpske. I Nikola Milosevic, lider SLS je pozdravio "jedino postojecu" Narodnu stranku u Crnoj Gori, dok je u potpunosti izostalo prisustvo predstavnika crnogorskih parlamentarnih opozicionih stranaka, koje su se u nastalom raskolu u Narodnoj stranci opredelili za podrsku Kilibardinoj strani.

U radnom dijelu prvog dana zasijedanja izvjestaj o radu Narodne stranke izmedju dvije skupstine podnio je dr Bozidar Bojovic. Uz dosta ostrih reci upucenih na adresu sada vec bivseg rukovodstva jedinstvene Narodne stranke Crne Gore za nestatutarno ponasanje, izborni neuspjeh, napustanje izvornog programa, zalaganje za toboznje civilizovano srpstvo... Bojovic je optuzio bivse rukovodstvo da je sve aktivnosti stranke "podredilo ciljevima koalicije Narodna sloga" sto je neminovno vodilo udaljavanju od programskih nacela i medijskoj marginalizaciji stranke.

Skupstina je potom pozivajuci se na statut i tumacenje statutarne komisije potvrdila raniju odluku glavnog odbora o konacnom iskljucenju iz stranke lidera dr Novaka Kilibarde i ostalih funkcionera i poslanika, Dragana Soca, Predraga Drecuna, Predraga Popovica, Sava Djurdjevca, Dejana Vucicevica, Sava Markovica i Ceda Vracara. Tako je Narodna stranka dr Bojovica zadrzala poslanicku vecinu. Od ukupno 19 poslanika, 11 republickih i 8 saveznih, ovoj struji je pripalo devet. Od toga pet republickih i cetiri savezna, buduci da neki poslanici Kilibardine struje imaju dvojne poslanicke mandate. Zavrsni svecani dio vanredne skupstine obavice se 12. maja u manastiru Ostrog kod Niksica, na dan Sv. Vasilija Ostroskog, kada je Narodna stranka prije sedam godina osnovana, gdje ce izabrano rukovodstvo poloziti zakletvu.

B. Plamenac

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /