Utorak, 13. maj 1997.

SUSRETOM PESIC - KOSTUNICA POCELA SERIJA RAZGOVORA OPOZICIJE O IZBORNIM USLOVIMA

Ravnopravnost ili izbora nece biti

Ukoliko vlast ne prihvati promene koje ce u obliku zajednickog dokumenta predloziti opozicija, ici cemo na aktivan bojkot izbora, slozili su se Vesna Pesic i Vojislav Kostunica

Beograd. - Vesna Pesic, predsednica Gradjanskog saveza Srbije i Vojislav Kostunica, predsednik Demokratske stranke Srbije, odrzali su prvi u seriji razgovora koji bi trebalo da uslede izmedju pojedinih stranaka na temu izbornih uslova i izbornog sistema, medijskih uslova i finansiranja politickih stranaka tokom predizborne kampanje.

Bez valjanih izbornih uslova nema smisla izlaziti na izbore i ukoliko vlast ne prihvati promene koje ce u obliku zajednickog dokumenta predloziti opozicija, ici cemo na aktivan bojkot izbora, slozili se se Vesna Pesic i Vojislav Kostunica. Prema recima Vesne Pesic, medjunarodna zajednica bi trebalo da podrzi ovakvu inicijativu opozicionih stranaka, buduci da je ona u skladu sa preporukama iz Gonsalesovog izvestaja da se otvori dijalog o izbornim uslovima. Predsednik Demokratske stranke Srbije smatra da se valja osloniti i na iskustvo iz 1992. godine, kada su majski izbori, zbog bojkota veceg broja opozicionih stranaka, nakon kratkog vremena proglaseni nelegitimnim i predvidja da ce projekat zajednickog utvrdjivanja minimuma izbornih uslova naici na podrsku probudjene srpske javnosti.

Prema dogovoru, Vesna Pesic bi trebalo da kontaktira sa strankama sa kojima je blizak GSS, a prvi na redu je Demokratski centar sa kojim ce konsultacije biti obavljene danas u podne, dok bi Kostunica trebalo da rezgovara sa onim strankama sa kojima saradjuje DSS.

Vec juce je postignut nacrt osnovnih zahteva kako bi predstojeci izbori bili odrzani pod ravnopravnim uslovima, a nacrt ce biti doradjivan nakon razgovora sa ostalim strankama.

Kostunica je naglasio da "pitanje izbornih uslova nikada nije bilo dramaticnije" te da su se stvari nakon 17. novembra prosle godine u necemu ipak promenile, ali ne dovoljno. "Izbori se za opoziciju resavaju pre izbora time sto ce biti zagarantovana ravnopravnost, ili izbora nece biti", kazao je predsednik DSS. On nije iskljucio mogucnost da i ostale stranke zapocnu razgovore o ovoj temi.

Prema recima Vesne Pesic, pitanje izbornih uslova je kljucno jer opozicija "iz patriotskih razloga ne sme da dozvoli da se Srbija pretvori u banana republiku, jedinu diktaturu u Evropi".

N. B.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /