Utorak, 13. maj 1997.

SKUPSTINA SRBIJE: DANAS RASPRAVLJA O PREDLOGU ZAKONA O KONCESIJAMA

Nema tezge bez radnje

U poslednjem trenutku uoci danasnje sednice, stigao predlog Vlade da tezge ubuduce mogu drzati samo oni koji imaju radnju. Nagadja se da bi mogli da budu raspisani i neki od predstojecih, mozda i predsednicki izbori

Beograd. - Umesto dugo najavljivanog zakona o privatizaciji, koji je svojevremeno lansiran kao prioritetan, centralna tema danasnje redovne sednice Skupstine Srbije trebalo bi da bude, prema najavi, Vladin Predlog zakona o koncesijama, kojim se, u osnovi, stvaraju uslovi za priliv kapitala i brzi privredni razvoj.

Njime se ustupa pravo ne samo strancima, nego, sto se smatra posebnim kvalitetom, i nasim gradjanima da koriste prirodna bogatstva, odnosno dobra u opstoj upotrebi, koja su u drzavnoj svojini. Prakticno, davace im se dozvola da obavljaju delatnost od opsteg interesa, uz odgovarajucu nadoknadu, pod posebno propisanim uslovima, na vreme od 30 godina, uz prethodnu javnu licitaciju.

Ocekivalo se da ce to biti jedina znacajnija tacka dnevnog reda, pored rutinskih odluka o stalnom radu i poslanickih pitanja, ali je, u medjuvremenu, stigao Vladin Predlog izmena Zakona o uslovima za promet roba i vrsenje usluga, kojim se prodaja na tezgama i slicnim objektima dozvoljava samo onim preduzetnicima koji osnuju radnju sa poslovnim sedistem na tom prodajnom mestu, bez mogucnosti da tezgu registruju, tj. koriste kao izdvojeni prostor radnje. To se, kako se precizira u predlozenom dokumentu, ne odnosi na preduzetnike koji prodaju sopstvene zanatske proizvode i proizvode domace radinosti. Vlada predlaze donosenje ovog zakona po hitnom postupku, kako bi sto pre bio stvoren osnov za sprecavanje nelegalne trgovine na pijacama i drugim javnim mestima, a sto veci deo prometa robe bio "obuhvacen legalnim tokovima", odnosno oporezovan i stavljen pod kontrolu nadleznih organa.

Da se nece sve zavrsiti na ovim zakonima, ukazuju predvidjanja da bi sednica mogla da traje vise dana. Nagadja se da bi u poslednji cas mogao da "uleti" u dnevni red i neki od zakona kojima se utvrdjuju izborni uslovi, pa cak i da bi mogli da budu raspisani neki od predstojecih, mozda, predsednickih izbora.

Zasad predstavnici vodecih opozicionih stranaka ne najavljuju svoje prisustvo, mada je gotovo sigurno da ce radikali ostati dosledni svom ranijem stavu da ce opstruirati parlament, sve dok im ne vrate "ukradene" mandate.

M.T.- N.K.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /