Utorak, 13. maj 1997.

ADMINISTRATIVNI ODBOR

Radikalima vracen jedan od sest oduzetih mandata

Protiv vracanja pet radikalskih mandata, pored socijalista glasali i predstavnici opozicije, osim demokrata koje se nisu izjasnjavale

Beograd. - Od sest "ukradenih" radikalskih mandata, Administrativni odbor Skupstine Srbije ocenio je juce da samo jedan nije sporan i da ga treba vratiti SRS - poslanika Marka Pavlovica koji je podneo ostavku. Protiv vracanja radikalima ostalih pet mandata (Dragutina Stambolica, Radomira Popovica, Aleksandra Djurica, Zivorada Jeremica i Miroslava Derete) pored socijalista glasali su i prisutni predstavnici opozicije, osim demokrata koje se o njima nisu izjasnjavali. Stav Administrativnog odbora je da se nisu steklu uslovi za prestanak mandata ovoj petorici koji, za razliku od sefa poslanicke grupe SRS Tomislava Nikolica, tvrde da nisu potpisali nikakve blanko ostavke na poslanicke funkcije, vec da se radi o cistom podmetanju i falsifikatu.

To je bio povod Sandoru Palu (DZVM) da predlozi angazovanje grafologa sto, uz konstataciju predsedavajuceg Zarka Jokanovica (ND), "na zalost", nije proslo. Umesto toga podrzan je Jokanovicev predlog da Odbor formira visestranacku radnu grupu koja bi pripremila izmene clana 102. Zakona o izboru narodnih poslanika, kako bi se izbegla proizvoljna tumacenja kada poslaniku prestaje mandat. Jer, kako je obrazlozio Jokanovic, Zakon je donet u vreme vecinskog sistema i ne uvazava osobenosti proporcionalnog izbornog principa.

Skupstini je predlozeno da konstatuje prestanak mandata Dragoljubu Popovicu iz Demokratske stranke Srbije, koji je, takodje, podneo ostavku. O prestanku mandata Andrasa Agostona, koji je usao u parlament kao poslanik DZVM, Odbor juce nije odlucivao vec je na predlog socijaliste Slobodana Dugalica zakljucio da pre izjasnjavanja pribavi informaciju od nadleznog Ministarstva pravde o tome da li je registrovao novu stranku (Demokratsku partiju vojvodjanskih Madjara), po cijem statutu nijedan clan ne moze da bude u dve partije.

Od predstavnika opozicionih stranaka jedino se demokrate nisu izjasnjavale o mandatima, podsetivsi da su njihovi zahtevi za vracanje mandata ignorisani. Po recima Ljiljane Lucic (DS) "svedoci smo velike politicke manipulacije", a po misljenju Dusana Bajeca (DS), nedostaje jedinstven pristup ovom problemu.

Odbor je, zatim, obavesten da je bivsi poslanik DSS Vladan Batic povukao ostavku na poslanicku funkciju i da je izjavu o tome overio u Opstinskom sudu u Obrenovcu.

Vecinom glasova predlozeno je parlamentu da ne potvrdi imunitet Marku Petrovicu (SPO), znaci da odobri njegovo krivicno gonjenje, uprkos zahtevu Ljiljane Lucic "da se uputi prekrsajna prijava protiv lica koje se oglusilo o visestruko pozivanje poslanika na imunitet kada su ga optuzili za pruzanje verbalnog otpora u toku gradjanskih protesta".

Odbijen je predlog radikala Milovana Radovanovica da se razresi duznosti predsednik Administrativnog odbora Zarko Jokanovic, uz ocenu da je ovo radno telo dobro radilo, dobrim delom i njegovom zaslugom. Odbor je podrzao predlog poslanicke grupe SPS da se na stalni rad u parlament primi glumac i bivsi upravnik Narodnog pozorista Aleksandar Bercek, kao i predlog Zarka Jokanovica da se izmenom Poslovnika zabrani upotreba mobilnih telefona na sednicama, jer se njima ometa rad poslanika.

M. T. - N. K

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /