Utorak, 13. maj 1997.

UHAPSEN POTPREDSEDNIK OPSTINSKOG ODBORASOCIJALDEMOKRATSKE PARTIJE U GRADACCU

Stajner zahteva oslobadjanje Mijacevica

Sarajevo, Beta. - Zamenik Visokog predstavnika za BiH Mihael Stajner zatrazio je od predsednice Republike Srpske Biljane Plavsic da izdejstvuje oslobadjanje potpredsednika Opstinskog odbora Socijaldemokratske partije u Gradaccu Ivana Mijacevica. Kako je juce javio Radio BiH, Stajner je u pismu Plavsic rekao da taj posupak "predstavlja krsenje Rimske izjave od 18. februara 1996. godine".

Mijacevica, nekadasnjeg komandanta 107. brigade Hrvatskog vijeca odbrane, 8. maja je uhapsila policija RS zbog sumnje da je pocinio ratne zlocine. "Mijacevica nije optuzio medjunarodni sud, niti je Haski sud pregledao njegov dosije i nasao da je dovoljan prema medjunarodnim standardima. Shodno tome, Mijacevic bez odlaganja mora biti pusten iz dobojskog zatvora, gde je sada zatvoren", porucio je Stajner Biljani Plavsic. Stajner je naglasio da od Biljane Plavsic, kao predsednika RS, trazi "da odmah preduzme korake kako bi se osiguralo pustanje Mijacevica". Mijacevic je bio komandant 107. gradacacke brigade HVO i borio se nedaleko od Brckog zajedno sa Armijom BiH, a vlasti RS optuzuju ga za bombardovanje Modrice novembra 1993. godine, dodaje Radio.

Mijacevic je uhapsten u selu Tramosnica kod Pelagiceva tokom rutinske kontrole saobracaja. O njegovom hapsenju juce su u Sarajevu razgovarali Momcilo Krajisnik i predsednik Socijaldemokratske partije BiH Zlatko Lagumdzija.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /