Utorak, 13. maj 1997.

ZAKONODAVNI I ODBOR ZA FINANSIJE

Ubrzana strana ulaganja

Beograd. - Zakonodavni odbor i Odbor za finansije Skupstine Srbije podrzali su juce Vladin Predlog zakona o koncesijama.

Ministar za urbanizam i gradjevinarstvo Branislav Ivkovic istakao je na Odboru za finansije da je Predlog zakona dugo pripreman (od februara 1996) i da ce omoguciti ubrzavanje procesa privatizacije i liberalizacije uslova, nacina i postupka inostranih ulaganja u domacu ekonomiju.

Poslanici Demokratske stranke Bogoljub Trkulja i Mile Koricanac ocenili su da predlozeni zakon predstavlja otvaranje vrata za rasprodaju prirodnih bogatstava Srbije, na sta je Ivkovic odgovorio da takvi zakoni postoje u svim razvijenim zemljama sveta, kao i u zemljama u tranziciji. Ministar je opovrgao i optuzbe da svi prihodi od koncesije pripradaju drzavi i objasnio da ce sva, tako pristigla sredstva biti uneta u budzet, nakon cega ce ih Skupstina Srbije rasporedjivati.

Na sednici Zakonodavnog odbora Ivkovic je naglasio da je Predlog zakona o koncesijama uskladjen sa Saveznim zakonom o stranim ulaganjima i da je javnost u radu najvaznija karakteristika ovog propisa.

Ljubisa Arsenijevic (SPO) je na sednici ovog odbora imao primedbu da u Predlogu nema odredbi koje predvidjaju bankarske garancije za uloge stranih i domacih koncesionara, a Bogoljub Trkulja (DS) je istakao da bi u Predlog trebalo uvesti odredbe o revalorizaciji kojom bi koncesioni ulog bio zasticen od inflacije.

N. K.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /