Utorak, 13. maj 1997.

ISHRANA

Hladni prolecni pasulj

Otoplilo jeste, ali to nije razlog da se odreknete svoje omiljene hrane - pasulja. Po receptu koji sledi kuvacete ga cesce, a i prepricavati dalje. Ovako: uvece potopite pola kila belog pasulja i sutradan bacite tu vodu, kao i sledecu kad provri. Onda ga stavite da se kuva ali mu dodajte dve veze mladog crnog i dve veze belog luka, sitno naseckanog. Dve veze persunovog lisca, dve veze celera i jos mirodjije po ukusu (u Vojvodini stavljaju i tog zacina dve veze). Soli po ukusu i nikakva masnoca. Pola pojedete odmah, jer je bogovsko dok je toplo, a tek sto je dobro ledeno iz frizidera. To isto mozete izvesti i s mladim pasuljom kojeg ima u boljim samoposlugama smrznutog i nije skup.

Pilav s pilecim krilcima

Par pilecih krilaca izdinstajte s dve veze mladog crnog luka i s limunovim sokom. Na to bacite solju pirinca, proprzite malo, zalijte s tri solje vode, posolite, pobiberite, neka krcka 8 minuta (ne mesajte), iskljucite vatru, poklopite i ostavite da postane mlako. Pirinac ce upiti svu vodu, bice rastresit, a vama ostaje samo da radi pikantnog ukusa dodate jos malo origana i malo dobrog tvrdog sira nastruganog na sitno. Salata mesana: zelena, mladi luk obe sorte, rotkivce i jedan krastavcic, a sirce jabukovo.

Prvi sladoled

Pocela je sezona sladoleda, a vi zivite i dalje u Srbiji. Pravimo ga u kucnoj verziji, a u jednoj finoj varijanti. Otopite cokolade ili napravite mesavinu od malo margarina, dve kasike kakaoa, malo mleka i secera, pa pola mase razlijte u vise casa od jogurta. Umutite slag-kremu, sipajte do pola u casu, onda stavite malo dzema od jagoda, ili smrznute jagode razmiksane sa slagom, pa onda opet belu smesu, pa cokoladni preliv. Stavite u duboko smrzavanje. Smrznutu poslasticu izvadite iz case (politi je, naopako, s malo hladne vode), servirajte na lepoj tacni i prelijte malo jagodama. Ukus je bolji od kupovnog "kapri" sladoleda.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /