Utorak, 13. maj 1997.

JUCE U PODNE PROTEST MEDICINARA NISA ISPRED FILIJALE ZDRAVSTVENOG FONDA

Svadja dva sindikata

Nis, - Najava zdravstvenih radnika Nisa da ce zajedno sa pacijentima izaci na ulice i protestovati ispred Filijale fonda za zdravstveno osiguranje juce nije ispunjena ali je tacno u podne odrzan protestni skup "belih mantila" Nisa.

Skup ispred Interne klinike niskog Klinickog centra napustio je deo radnika Doma zdravlja predvodjen predsednikom Samostalnog sindikata ove zdravstvene ustanove dr Draganom Boskovicem."Ovaj skup se koristi u pliticke svrhe.Strajk u citavoj zemlji organizuje i vodi Republicki odbor sindikata zdravstva.Dogovorili smo se da skup potekne bez propagandnih materjala."rekao je dr Boskovic koji je sa grupom radnika napustio skup ispracen zvizducima i povicima"Ua".

Nezadovoljstvo predsednika sindikata doma zdravlja uzrokovano je zastavama i transparentima sindikata "Nezavisnost". Predsednik Izvrsnog odbora sindikata "Nezavisnost" Specijlane psihijatrijske bolnice u Gornjoj Toponici Mirko Komadina rekao je da je Samostalni sindikata produzena ruka koministicke partije. "Ako samostalni sindikat kaze da je politika to sto trazimo plate i punu uposlenost onda im porucujemo da mi vodimo politiku."rekao je Komadina.

Uskoro i Hitna pomoc u strajku

Sindikat hitne pomoci u Nisu juce je doneo odluku i o samostalnom stupanju u strajk 20. maja u ponoc.Radnici Zavoda za HMP traze isplatu zaostalih zarada i primanja po osnovu otezanih uslova rada kao i postovanje dogovorenog rutma isplate zarada.

Radnici HMP traze i da se u potpunosti ispita materijalno finansijsko poslovanje zavoda u proteklih pet godina i da se postavi zahtev osnivacu da u roku od set meseci omoguci normalno funkcionisanje voznog parka. Za vreme trajanja strajka zaposleni ce se okupljati u krugu Zavoda svakog dana od 12 do 13 sati.

Na skupu je procitano i pismo direktora Klinickog centra dr Ceda Kutlesica koji je osudio predlog da se bolesnici izvode na ulice jer bi to "predstavljalo brutalno gazenje medicinske etike i krsenje svih medjunarodnih konvencija koje se odnose na prava bolesnika i tezak krivicni prekrsaj."

"Zahtevam od direktora osnovnih jedinica da svim sredstvima to sprece a da bolesnicima koji se eventualno "dobrovoljno" jave , stave do znanja da su duzni da se pridrzavaju kucog reda i ne napustaju bolesnicke sobe."porucio je dr Kutlesic.

On je u pismu koje su zdravstevni radnici propratili zvizducima rekao da je od ministarstva zdravlja dobio uveravanja da su isplate zarada zaposlenih u zdravstvu iako sa velikim i nedozvoljenim zakasnjenjem isplacivane redovnije nego u mnogim drugim delatnostima.

Predstavnici nezavisnog sindikata zdravstvenih radnika Nisa uz pozive na jedinstvo objasnili su da je predlog da se pacijenti izvedu na ulice potekao od samostalnog sindikata. Za danas je zakazana protestna setnja svih zdravstvenih radnika do Filijale fonda za zdravstevno osiguranje.

Zoran Kosanovic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /