Utorak, 13. maj 1997.

VIKEND - PREGOVORI ZAOSTRILI NOVOSADSKU POLITICKU KRIZU

Svadje odlazu Skupstinu?

Demokratska stranka predlozila prosirenje Izvrsnog odbora za jos jedno potpredsednicko mesto sto u Odbornickoj grupi "SPO - Novi Sad" kategoricki odbijaju

Novi Sad. - Nikakvih dogovora o podeli vlasti izmedju stranaka nema pa ce se Skupstina grada, zakazana za 16. maj, odloziti. Prvi deo ove konstatacije zvanicna je verzija rezultata vikend-pregovora izmedju novosadskih partnera u vlasti - koalicija "Zajedno", "Vojvodina" i Odbornicke grupe "SPO - Novi Sad", a drugi tek natuknica moguceg nacina odlaganja resenja politicke krize koja preti da Novi Sad dovede do prinudne uprave.

Sve prethodne informacije (iako mahom poticu iz istih izvora) o navodnim dogovorima o podeli resora u gradskoj vladi potpuno su netacne - saopstila je juce novinarima Odbornicka grupa SPO - Novi Sad" rezimirajuci razgovore sa Caslavom Popovicem, predsednikom Izvrsnog odbora grada. - Nismo odustali od naseg principa da se mesta u vladi podele po principu SPO-5, DS-4, "Vojvodina"-3 i DSS-1, mada nam je ponudjena varijanta prosirenja Izvrsnog odbora a jos jedno mesto. Time bi Izvrsni odbor brojao 14 clanova, a pet bi pripalo Srpskom pokretu obnove, isto toliko Demokratskoj stranci, sa tri bi raspolagala Koalicija "Vojvodina", a jedno mesto bilo bi rezervisano za Demokratsku stranku Srbije - kaze sef odbornicke grupe "SPO - Novi Sad" dr Stevan Vrbaski. - To znaci da bi se u Izvrsnom odboru otvorilo jos jedno potpredsednicko mesto i nepotrebno povecao broj funkcionera i, smatra potpredsednik ove odbornicke grupe Djerdj Ozer, to govori o nameri Demokratske stranke da se po svaku cenu ne odrekne jednog mesta u gradskoj vladi.

- Demokratskokj stranci, prema broju odbornika u Skupstini grada, ne pripada vise od tri i po mesta u Izvrsnom odboru. Ova stranka je sadasnjim predlogom cak cascena sa "pola coveka" i nikako ne razumemo zasto sada hoce cak pet svojih ljudi u vladi - kaze Ozer, a dr Stevan Vrbaski napominje da njihova odbornicka grupa i dalje ima podrsku "izvornog" dela Srpskog pokreta obnove i Vuka Draskovica koji je takvu formulu podele i potpisao. Isto tako, naglasava Vrbaski, i Koalicija "Vojvodina" podrzava sve ono na sta "SPO - Novi Sad" ima pravo reseno prostom matematikom u skupstinskim klupama.

Aleksandar Paroski, predsednik novosadskog odbora DSS, najnoviji potez demokrata karakterise kao nameru da se njegova stranka "namiri" otvaranjem cetrnaestog mesta u Izvrsnom odboru i kategoricko odbija mogucnost da DS postane mentor DSS-u.

P. Petrovic

Preokret posle ponoci

Novi Sad. - Vec planirano svecano potpisivanje neke vrste protokola o novoj raspodeli vlasti u novosadskoj vladi koje je trebalo da se dogodi juce u podne u Skupstini grada (sve uz "ice i pice") juce ujutru je naglo otkazano. Nakon, kako se u nedelju jos cinilo uspesnih pregovora izmedju predstavnika koalicija "Zajedno" i "Vojvodina" ("bacenih" usubotu navodno cak i na papir) po novoj formuli sa po pet mesta za SPO i DS, a tri za "Vojvodinu", do preokreta je kako tvrde u Demokratskoj stranci doslo u nedelju uvece.

Rec je, po ovim tvrdnjama, o nezadovoljstvu predstavnika DSS da su po novoj formuli ostali bez potpredsednickog mesta u Izvrsnom odboru grada (tri mesta su prethodno bila rasporedjena na predstavnike SPO, DS i "Vojvodine") koje je, po ovim tvrdnjama, predsednik gradske vlade najpre pokusao da ublazi "ponudom" za ustupanje resora privrede predstavnika DSS, da bi nakon sto je to odbijeno najpre, kako se tvrdi, postignut kompromis da se "otvori" i jos jedno, cetvrto potpredsednicko mesto u vladi, na koje bi seo predsednik DSS.

Izvori bliski DS u Novom Sadu tvrde da je taj kompromis najpre prihvacen, da bi vec iza ponoci takav aranzman telefonski ipak otkazan. Ostalo je, tako, da se tokom jucerasnjeg dana u resavanju sada vec "rasomonijade" oko preraspodele vlasti - prakticno ponovo krene sa "mrtve tacke" u pregovorima.

Z. S.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /