Sreda, 14. maj 1997.

"NASA BORBA" SAZNAJE: PREDSTAVNICI VLADE SRBIJE I STETA POSTIGLI DOGOVOR O PRODAJI PTT

Placanje - pola u kesu, pola u opremi

Italijanska drzavna kompanija za telekomunikacije ce za 49 odsto fiksne telefonije u Srbiji platiti od 600 do 700 miliona u gotovom i priblizno istu sumu u opremi. STET zahteva da se suma koja bude isplacena u kesu upotrebi za tehnolosku modernizaciju

Beograd. - Vlada Srbije i javno preduzece PTT obnovili su, prosle nedelje, kontakte sa italijanskom drzavnom kompanijom za telekomunikacije STET. Delegacija ove italijanske kompanije na visokom nivou sastala se, pre nekoliko dana, sa predstavnicima srpske vlade u Beogradu gde su nastavljeni pregovori o kupovini dela srpskih telekomunikacija, saznaje "Nasa Borba" u diplomatskim izvorima u Beogradu, a ovu informaciju nasem listu potvrdio je i izvor blizak Vladi Srbije.

Iako datum za sledecu pregovaracku sesiju nije precizno odredjen, prilikom poslednjeg susreta otklonjeni su problemi zbog kojih je doslo do zastoja u pregovorima, tako da se u skorije vreme ocekuje i potpisivanje ugovora izmedju dve strane.

Predstavnici republicke vlade i PTT Srbije pristali su, tvrde nasi izvori, na prodaju 49 odsto fiksne telefonije u zemlji, kao i na uslov italijanske strane da ovaj udeo u kapitalu PTT bude placen kombinovano - kesom i tehnologijom. Ova stavka, na kojoj su insistirali pregovaraci iz STET, bila je predmet spora u dosadasnjim pregovorima.

Rezultat poslednjeg italijansko-srpskog susreta u Beogradu je dogovor da STET otkupi 49 odsto PTT, za sumu od 600 do 700 miliona dolara, dok bi priblizno ista suma bila isplacena u opremi. U narednoj rundi pregovora, medjutim, treba da se otkloni jos jedna, nista manja prepreka - zahtev italijanske strane da se ugovorom precizira da ce sredstva isplacena u kesu biti upotrebljena za obnavljanje i tehnolosku modernizaciju.

Cak i da ugovor bude potpisan u najskorije vreme, njegova realizacija ne moze se ocekivati pre kraja godine. Potrebno je, naime, da nakon skupstinskog usvajanja Zakona o sistemu veza, kroz cije odredbe bi bilo omoguceno razdvajanje poste i telekomunikacija, bude okoncan taj proces razdvajanja, a od tog momenta, tvrde eksperti, mora da protekne oko devet meseci pre nego sto se udje u privatizaciju.

V. M. M.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /