Sreda, 14. maj 1997.

PREDLOG SOCIJALDEMOKRATSKE UNIJE DEMOKRATSKOJ OPOZICIJI

Preliminarni izbori za predsednika Srbije?

Onaj ko pobedi na preliminarnim izborima, prema prethodno potpisanom ugovoru, bio bi zajednicki kandidat opozicije na predstojecim izborima, obrazlozio Miroslav Hristodulo iz SDU

Beograd. - Socijaldemokratska unija predlaze demokratskoj opoziciji odrzavanje preliminarnih izbora za predsednika Srbije. Onaj ko pobedi na tim izborima, prema ugovoru koje bi prethodno potpisale demokratske opozicione stranke, bio bi zajednicki predsednicki kandidat opozicije na predstojecim izborima.

O odrzavanju preliminarnih izbora SDU ce naredne sedmice, kako je najavio Miroslav Hristodulo, na jucerasnjoj konferenciji za novinare, odrzati niz konsultacija sa politickim akterima u Srbiji. Prema recima Hristodula, te izbore bi mogle da finansiraju stranke koje bi ucestvovale u njima "jer bi to manje kostalo od kampanje za svakog kandidata pojedinacno".

Upitan kakvog bi uticaja na rezultate preliminarnih izbora mogli imati glasaci SPS, Hristodulo je rekao da njihov uticaj nece biti relevantan. "Svejedno je ko pobedi na tim izborima buduci da bi pobednika, prema pisanom sporazumu, morale da podrze sve stranke koje su na preliminarnim izborima imale svog kandidata. U tom slucaju i najslabiji kandidat postaje najjaci," objasnio je Hristodulo.

Prema njegovim recima, isti model za izbor predsednickog kandidata primenila je i bugarska opozcija. Zarko Korac, predsednik SDU, ocenio je da opozicija dobija predsednicke izbore samo pod uslovom da ima zajednickog kandidata na njima.

Opozicija, prema Koracevom misljenju, vuce pogresne politicke poteze i pokazuje nespremnost da stane iza zajednicke izborne liste "sto duboko zabrinjava i umanjuje sanse opozicije na izborima. "Ide se na marginalizaciju SPO koji zbog toga vuce nervozne poteze koji mu umanjuju broj biraca i to ce se kao bumerang vratiti celoj opoziciji," ocenjuje Korac.

Predsednik SDU je upozorio da je poslednji trenutak da se trgnu oni koji "neprekidno u javnosti iznose prljav ves i skriveno i javno rade jedni protiv drugih i vec otvoreno pokazuju da ne saradjuju". "Opozicione stranke se ponasaju kao da im zajednicki neprijatelj nije SPS," upozorio je Korac.

I. Kisic

Italijani kupuju PTT?

Komentarisuci predlog Vlade Srbije o dopuni Zakona o sistemu veza, Korac je istakao da je cilj njegovog hitnog stavljanja na dnevni red republicke skupstine, prodaja PTT sistema italijanskoj kompaniji "Stet".

"Namera Italijana je bila da uloze u PTT sistem koji je u katastrofalnom stanju, dok je ova drzava u pregovorima trazila da veci deo toga bude u obliku koji ce pomoci za prezivljavanje privrede koja je pred likvidacijom", rekao je Korac, ocenivsi da to pokazuje da vlasti rade protiv drzavnih interesa.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /