Sreda, 14. maj 1997.

SUTRA PROTESTNI MITING U SKOPLJU

Ljupco Georgijevski pocinje da rusi vladu"

Uoci mitinga rukovodstvo VMRO-DPMNE zatrazilo da Sobranje hitno donese zakon o imenovanju i razresavanju vlade u vanrednim okolnostima i na osnovu tog zakona odmah smeni postojecu vladu a zatim i raspusti parlament

Dragan Nikolic
dopisnik "Nase Borbe" iz Skoplja

Makedonski premijer Branko Crvenkovski je izjavio, posle dijaloga sa liderom Liberalno-demokratske partije Petrom Gosevim, koji je zatrazio prevremene izbore i neutralnu vladu, "da Republika Makedonija nije ni Albanija ni Bugarska i da ce se vlade u njoj birati i razresavati u najvisem zakonodavnom domu".

Crvenkovski je odbacio i zahtev Goseva da se istovremeno organizuju skori parlamentarni izbori i da se donese zakonska regulativa koja ce obezbediti da sve politicke partije prihvate postignute rezultate na sledecim parlamentarnim izborima. Crvenkovski je rekao da treba uciniti pokusaj da se "postigne maksimalno moguc sirok konsenzus".

Na taj nacin on je indirektno odgovorio i svom prvom sagovorniku iz dijaloga sa opozicijom, Ljupcu Georgijevskom, lideru VMRO-DPMNE, koji je zakazao za sutra, 15. maja, protestni miting u Skoplju, s mogucnoscu da taj miting preraste "u permanentni" dok se ne "srusi pljackaska vlada".

Uoci ovog mitinga rukovodstvo VMRO-DPMNE je zvanicno dostavilo Sobranju zahtev da se odrzi hitno zasedanje i da se donese zakon o imenovanju i razresavanju vlade u vanrednim okolnostima, a odmah posto se taj zakon usvoji da parlament smeni postojecu vladu i raspusti postojeci parlament na osnovu zakona o imenovanju i razresavanju vlade, kao i na osnovu postojeceg Ustava. VMRO-DPMNE je na miting u Skoplju pozvao sve ostecene i ponizene stedise da pomognu u rusenju vlade, pri cemu se sam oglasio za njihovu avangardu.

Lider VMRO-DPMNE je izjavio da je eventualno lomljenje izloga, koje bi moglo da se dogodi ako se miting ispusti kontroli organizatora, "decja igra" u odnosu na kradju stotinu miliona maraka. Jos u subotu na mitingu ostecenih stedisa u Bitolju, Georgijevski je pozvao ostecene Bitoljcane da dodju u Skoplje i da daju svoj doprinos rusenju postojece vlasti. Na mitingu u Bitolju Ljupco Georgijevski je bio jedan od umerenijih govornika, iako je i to sto je rekao od strane komentatora "Nove Makedonije" oglaseno za "poziv na pobunu". Georgijevski ostecenim Bitoljcanima nije obecao vracanje para, ali je Sonji Nikolovskoj, vlasnici propale stedionice "Tat" obecao amnestiju, ako "otvori svoj tefter".

Makedonski gastarbajter Branko Majstorov je obavestio prisutne na mitingu u Bitolju da su se makedonski biznismeni iz Australije, SAD i Kanade sastali pre dve nedelje u Cirihu i dogovorili da se postojeca vlada srusi. "Mi vec imamo pripremljeno najmodernije oruzje za rusenje ove vlade", izjavio je Majstorov.

Na istom mitingu lider VMRO - otadzbinske partije, Dimitar Crnomarov je izjavio da njegova partija ima "casne patriote, spremne na samozrtvovanje i svi ce izginuti samo da se postojeca vlast srusi". Takodje i lider Svetskog makedonskog kongresa, Todor Petrov je izjavio da su "piramide otkrivene i da faraone u njih treba sahraniti". Govornici su u zaru oratorstva trazili javna sudjenja na trgovima ministrima vlade Branka Crvenkovskog, sto je u nekim glasilima protumaceno kao "poziv na linc", kao sto je i sama "avangardna akcija" Ljupca Georgijevskog protumacena kao namera da se Makedonija "uvuce u haos".

Od svih opozicionih partija "rusilacki miting" Ljupca Georgijevskog podrzava samo radikalna albanska partija Arbena Dzaferija PDPA, ali je i ta partija odbila da uzme ucesce na mitingu. Druge opozicione partije drze da ne treba da se "aktivira ulicna demokratija" kad je vec zapocet dijalog premijera i opozicionih partija o izbornim zakonima i datumu odrzavanja izbora.

Gde je iscezlo 23 miliona maraka

Za avangardnu VMRO-DPMNE je otpocela, posle izjave gradonacelnika Skoplja Rista Penova nezavisnoj televiziji "A-1", neprijatna policijska istraga koju je zatrazio opstinski javni tuzilac o iscezavanju 23 miliona maraka iz gradske kase za vreme dok je VMRO-DPMNE bio na vlasti u glavnom gradu Makedonije.Nestanak ovih para je konstatovala i medjunarodna revizorska kuca "Kupers" i "Lajbrand", koja ima svoje predstavnistvo u Skoplju. Risto Penov, koji je za gradonacelnika dosao kao kandidat Demokratske partije Petra Goseva, izjavio je da je grad pred bankrotom zbog praznjenja gradske kase i zbog mnogo ziro racuna, mnogo potpisnika, mnogo nejasnih dogovora, kompenzacija, u kojima su se tesko snalazili i eksperti medjunarodne agencije.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /