Sreda, 14. maj 1997.

PREDSTAVLJENA POVELJA ZA TOLERANCIJU FORUMA ZA ETNICKE ODNOSE

Treba izbeci nove politicke konfrontacije

Desa Pesic postavila pitanje ucesca Dobrice Cosica u sastavljanju Povelje, zbog "izrazito nacionalno netolerantnih stavova". Ljudima treba dozvoliti da promene misljenje, odgovorio je Dusko Janjic, koordinator Foruma

Beograd. - U Forumu za etnicke odnose predstavljena je Povelja medjusobnog uvazavanja i zivota bez straha. Cilj ove Povelje je okupljanje sto sireg kruga organizacija i pojedinaca oko ideje tolerancije i za njeno zastupanje u drustvenom i politickom delovanju, rekao je koordinator Foruma dr Dusan Janjic. On je u kratkoj uvodnoj reci zahvalio onima koji su ucestvovali u sastavljanju teksta Povelje, a medju njima i akademiku Dobrici Cosicu i najavio da ce ovih dana poceti njeno potpisivanje.

Govoreci o znacaju Povelje, Aleksandar de Majo je ukazao na opasnost od suvisne internacionalizacije kosovskog pitanja, jer je najbolje da se problem resi dogovorom zainteresovanih strana.

Ucestvujuci u diskusiji Desa Pesic je postavila pitanje zasto je pozvan Dobrica Cosic "koji zastupa izrazito nacionalno netolerantne stavove" i Srpska pravoslavna crkva "koja je imala problematicno ponasanje za vreme ovog rata".

Odgovarajuci na ovo pitanje Dusan Janjic kaze da se smatralo da svi oni koji prihvataju nacela tolerancije mogu da pridju ovoj ideji i da je sira podrska neophodna. "Moramo pokusati da obezbedimo sto siru podrsku kako bi se izbegle nove politicke konfrontacije koje bi mogle da se obiju o glavu svim gradjanima Srbije. Ljudima se mora dozvoliti i da promene svoje misljenje," rekao je Janjic. On je dodao da je i Srpska pravoslavna crkva heterogena i da u njoj ima vise struja.

D. Bisenic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /