Sreda, 14. maj 1997.

SAVEZNA SKUPSTINA U VISEMESECNOM DUBOKOM SNU

Vanredno zasedanje sledeceg meseca?

Na stend-baju preko trideset zakona. Moguce usvajanje Zakona o staroj deviznoj stednji na vanrednoj sednici parlamenta. SRJ vise od godinu dana funkcionise bez guvernera Narodne banke

Redovno prolecno zasedanje Savezne skupstine zavrsava se za dvadesetak dana, ali za sada nema najava da ce u tom roku biti zakazana i odrzana sednica parlamenta. Prema onom sto se moze cuti u Skupstini, jos uvek ima vremena da se skupstinska sesija sazove (rok je najmanje deset dana) tokom redovnog zasedanja, ali je izvesnije da ce sednica biti zakazana za polovinu juna.

Vanredno zasedanje saziva se na zahtev Vlade, koja odredjuje i dnevni red. U tom slucaju dnevni red se ne moze menjati, sto je, navodno, razlog zbog koga ce sednica biti odrzana u vanrednom terminu. Savezni funkcioneri, naime, ne zele da gube vreme prosirenjima dnevnog reda, koja su tokom redovnog zasedanja moguca.

Savezna skupstina zasedala je pre vise od dva meseca, kada je biran novi- stari savezni premijer Radoje Kontic, da bi nakon toga zdanje parlamenta utonulo u duboki mir. Iako je nova Konticeva Vlada iz postupka razmatranja u Skupstini povukla desetak zakonskih predloga (izmedju ostalih, zakon o javnom informisanju, zakon o boravku stranaca, zakon o kontroli prelazenja i bezbednosti drzavne granice, zakon o podacima za licnu kartu), na dnevnom redu parlamenta nalazi se preko tridesetak zakonskih projekata.

Na stend-baj listi su, pored ostalih, predlozi zakona o staroj deviznoj stednji, drzavnim praznicima, o udruzivanju gradjana u politicke stranke, o zastiti podataka o licnosti, o izmeni carinskog zakona. Zakon o staroj deviznoj stednji, priprema se, navodno, ovih dana. Ocekuje se da bi Vlada ovaj projekat mogla da iznese pred poslanike i javnost na vanrednoj sednici Skupstine SRJ, koja se ocekuje polovinom sledeceg meseca. Pored zakona koji su u pripremi, ili vec duze cekaju na usvajanje, savezni poslanici trebalo bi da izaberu i novog guvernera Narodne banke Jugoslavije, koga ova drzava nema vec citavu godinu dana.

V. R.

Novi predsednik SRJ 26. jula?

Ono zbog cega ce Skupstina verovatno morati da se sastane sledeceg meseca je izbor novog predsednika Jugoslavije. Zoranu Lilicu, koji je do sada obavljao tu duznost, mandat istice 26. juna. Tog dana. po skupstinskom poslovniku, pocinje postupak izbora za novog predsednika, koji mora biti izabran u roku od 30 dana. Novog predsednika bi SRJ, dakle, trebalo da dobije najkasnije 26. jula. Sednica na kojoj se utvrdjuje lista kandidata za sefa drzave mora, prema Poslovniku Veca republika, da bude odrzana najkasnije 20 dana po isteku mandata sadasnjeg predsednika. Kandidata za predsednika mogu da predloze najmanje dvadeset poslanika, ili poslanicka grupa, ili minimum 1.000 gradjana, kao i neka politicka stranka

Od 26. juna, pa do izbora novog predsednika drzave, tu funkciju ce obavljati predsednik Veca republika, Srdja Bozovic.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /