Sreda, 14. maj 1997.

KOLIKO CE BITI SOCIJALDEMOKRATSKIH STRANAKA U SRBIJI

Jagma za sirotinjske glasove

Kariceva stranka ce kako je najavljeno, nositi ime "Socijaldemokratija", a naziv Coviceve stranke jos nije poznat, ali Ilic je, kako saznajemo, svojom inicijativom delimicno poremetio njihove planove

Za koga ce da glasaju:
Penzioneri na prvomajskom protestu

Na politickoj sceni Srbije uskoro ce se pojaviti nekoliko partija socijaldemokratske opcije. Najavili su ih Bogoljub Karic i Nebojsa Covic, a od sada im se "pridruzio" i Mile Ilic koji je saopstio da ce da formira sopstvenu partiju, i to bas socijaldemokratsku. Iskustva iz prethodnih godina pokazuju da "bivsi" socijalisti i njima skloni pojedinci, kao po pravilu svoj buduci politicki angazman vide socijaldemokratiji.

Medju njima su Cedomir Mirkovic i Aleksandar Prlja. Posle napustanja SPS pre cetiri godine osnovali su Socijaldemokratsku partiju centra, koja se kasnije podelila. Deo se prikljucio Novoj demokratiji, a ostatak je ostao sa Momcilom Trajkovicem i nastavio politicki angazman u istoj partiji, koja ima minornu ulogu, ali, ipak, postoji.

Kariceva stranka ce, kako je najavljeno, nositi ime "Socijaldemokratija", a naziv Coviceve stranke jos nije poznat, ali Ilic je, kako saznajemo, svojom inicijativom delimicno poremetio njihove planove. Ukoliko se pojam socijaldemokratije poveze sa imenom coveka koga su odbacili upravo oni za koje je na prethodnim izborima krao glasove, sigurno bi taj izraz izazvao kod gradjana velike rezerve. Razlog zbog koga bi se Ilic hazarderski upustao u nesto sto je pre osnivanja cist promasaj, mogao bi se traziti u njegovoj potrebi za egzibicionizmom i prisustvom u javnosti, a mozda i kao pokusaj dodvoravanja Slobodanu Milosevicu, tako sto ce da opstruira Covica i Karica.

Nema povratka

I dok se za Karica u "carsiji" tvrdi da se u politiku ukljucio u dogovoru sa Milosevicem, da bi odvukao birace, razocarane socijalistima, da glasaju za opoziciju, za Covica se takva mogucnost ne spominje. On je javno ostro kritikovao socijaliste, pa se veruje da je to njegov konacan razlaz sa vladajucom strankom. Izjavama u medijima on je sebi zatvorio vrata za povratak, eventualno reaktiviranje, slicno Miloradu Vucelicu, koji je u vreme svoje politicke apstinencije uglavnom cutao.

Pred naredne republicke i predsednicke izbore politicka scena ce, ocigledno, biti znatno sarenija nego sto je to bilo u vreme saveznih izbora. Izborni zakon sada favorizuje koalicije i vece stranke, ali bi, prema nekim ocenama, njegovom promenom (koja se ocekuje) neke sanse mogle imati i male i novoosnovane stranke.

Bogoljub Karic je najavio osnivanje svoje stranke, ali je vise nego ocigledno da je to za njega samo prelazno resenje. Karic zeli da bude predsednicki kandidat, a ako je suditi po pregovorima koje je do sada obavio, nimalo mu nije vazno ko ce stajati iza njega. Pokusao je da se nametne kao zajednicki kandidat koalicije "Zajedno", ubedjivao je u to i radikale. Nakon sto je Vuk Draskovic promovisan kao kandidat koalicije, a Vojislav Seselj kao kandidat Srpske radikalne stranke, Karicu su preostala dva resenja - da osnuje sopstvenu stranku ili da na izbore izadje kao predsednicki kandidat Nove demokratije, koja se vec izjasnila da nema svog kandidata? Prema nasim izvorima Karic se cesto vidja sa Dusanom Mihajlovicem, ali posle najave o osnivanju sopstvene stranke, ND je ocigledno stavio u drugi plan. Uostalom, novodemokrate nemaju visokoprocentualni broj svojih biraca, a zbog svoje zelje da stalno budu uz pobednike i spremnosti da zbog toga ponovo pretrce u opozicione redove, tesko je verovati da bi Karic hteo da prihvati teret takvog stranackog obelezja.

Mnogi se verovatno pitaju zasto se Karic i Covic, kao bivsi Milosevicevi saradnici, nisu udruzili i osnovali stranku, jer obojica zele socijaldemokratsku partiju. U razgovorima koje su vodili u martu Karic je zahtevao da bude predsednicki kandidat, a Covicu je nudio mesto buduceg premijera, sto je ovaj odbio. Nismo uspeli da saznamo da li je saradnja izostala zbog Coviceve zelje da on bude lider stranke ili zbog toga sto bivsi gradonacelnik u krugu prijatelja cesto pominje mogucnost da ce Karic kad-tad morati da objasnjava gde je nestao novac iz Zajma za privredni preporod Srbije. Novodemokrate su takodje zelele Covica u svojim redovima, ali on ponudu nije prihvatio, kao sto se ne izjasnjava ni o ponudi koalicije "Zajedno". Mozda je u pitanju programsko neslaganje, a mozda procena da bi Covic bio u drugom planu u odnosu na Draskovica, Djindjica i Pesicevu. Zbog toga Covic, mozda, zeli samostalan povratak u politiku.

J. Kosanic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /