Sreda, 14. maj 1997.

RUKOMET REPREZENTATIVCI JUGOSLAVIJE OTPUTOVALI U JAPAN

Pohod na medalju i iz inata

Beograd. - Konferencija za stampu, koja je uprilicena pred polazak nase rukometne reprezentacije na Svetsko prvenstvo koje se od 17. maja do 1. juna odrzava u Kumamotou (Japan), ponovo je u prvi plan izbacila jako izrazen antagonizam izmedju igraca i rukovodstva. Na prvi pogled reklo bi se da je sve u redu, da su nesuglasice izgladjene, nesporazumi "ispeglani". Ali, nije sve tako kako bi rukovodeci ljudi RSJ zeleli da prikazu javnosti.

Konferenciju za stampu otvorio je Rade Djurdjic, predsednik UO RSJ. Pozdravio je sve prisutne, predstavio direktora generalnog sponzora fabrike "Toza Markovic", Zorana Ciganovica i Zorana Pavlovica, jednog od direktora Beobanke, koja je zlatni sponzor ove rukometne reprezentacije. Nisu izostali kratki govori i zelja da se nasa reprezentacija iz Japana vrati sa medaljom.

Sesnaest odabranih

Strucni tandem Elezovic-Obradovic u Kumamoto je poveo sledece igrace: Stojanovic, Djordjic, Peric, Skrbic, Jokic, Kovacevic, Nenad i Predrag Perunicic, Stefanovic, Knezevic, Jovanovic, Butulija, Stupar, Momic, Milosavljevic i Matic.

Jovica Elezovic je ispred strucnog staba porucio da u Japan reprezentacija ide kako bi osvojila medalju, a da ce, ukoliko se pruzi prilika, "plavi" igrati za zlato.

- Nemamo vremena za adaptaciju, ali ohrabruje cinjenica da smo najkvalitetniji u grupi i da cemo kroz "mini ligu" sticati sigurnost. Nas cilj je jasan, zelimo da osvojimo prvo mesto u grupi i taktiziranja nece biti. Ne interesuje nas ko ce nam biti protivnici i drugom krugu. Neka drugi vode racuna o nama. Kapiten reprezentacije Goran Stojanovic kao da je minulih dana sve rekao. Bio je kratak:

- Mi smo spremni i zelimo trofej. Naravno, ona najsjajnija medalja je u glavama svih reprezentativaca. Svi se iskreno nadamo da cemo biti prvi u svetu i tako jos jednom pokazati da smo rukometna velesila.

I to je bio kraj onog oficijelnog dela. A kada se preslo na "rad po komisijama", odnosno pojedinacne price sa reprezentativcima, onda su se pojavili i neki disonantni tonovi.

- Evo, jos skupljamo opremu - rekao je rezignirano Predrag Perunicic. Kazu sve je u redu, oprema je stigla, a sada nam dadose neku majicu, dele nam patike...

Na otvaranju sa domacinom

Prvu utakmicu "A" grupe Jugoslavija igra 18. maja sa Japanom, a zatim slede mecevi sa Litvanijom (19. maja), Islandom (22. maja), Saudi Arabijom (24. maja) i Alzirom (25. maja). Osmina finala je 27, cetvrtfinale 29, polufinale 31. maja i finale 1. juna.

Igor Butulija je jasno razgranicio odnose u reprezentaciji i sukob sa rukovodstvom RSJ.

- Sto se tice odnosa u reprezentaciji i sa Strucnim stabom, tu zaista nema nikakvih nesuglasica. Spremni smo da "izginemo" jedan za drugog, za grb i nase navijace, za Jugoslaviju. Ali, odnos rukovodstva reprezentacije prema nama je katastrofalan. Obecanja, samo prazna obecanja. Ne znate kako boli ta nebriga. Osecamo se kao najamnici, ali oni prezreni koji su ovde samo da bi bili iskorisceni. Odnos Saveza prema nama je skandalozan. Oprema, evo, jos stize, bukvalno pet minuta pre polaska na aerodrom. Pa zar je to odnos prema jednoj od najboljih reprezentacija na svetu. Odlazimo da se borimo za zlatnu medalju, a prevarili su nas i za fizioterapeuta. Po svoj prilici umesto dva u Japan ce ici samo jedan. Kladim se da je brisan kako bi se naslo mesto za nekog iz Saveza. Ali, bice loma ako je to tacno.

Butulija smatra da za medalje konkurisu reprezentacije Rusije, Spanije, Francuske, Svedske i Jugoslavije.

- Igrao sam u Spaniji i smatram da imaju fenomenalan tim, ali, Evropsko prvenstvo se igralo kod njih, sada nece imati naklonost sudija, publike, kao i nekih drugih sitnijih pogodnosti. Zato bih voleo da se sa njima nadjemo u finalu, u borbi za zlato pa da vidimo ko je bolji.

Sto se tice nagrade za osvojeno odlicje dogovor je postignut, ali i tu se cini da Savez nije izasao u susret zeljama igraca. Ali, nagrade su potisnute u drugi plan. Zelja svih rukometasa je da se jos jednom pokazu i dokazu. Proradio je i inat. Inat prema ljudima koji vode RSJ. A onda, kada se vrate, sve na to ukazuje, bice po svoj prilici otvorene karte. Ali da ostavimo nezadovoljstvo igraca po strani. Kao da im je to motiv vise.

S. Stojanovic

Skrbic najbolji stranac

Dragan Skrbic, reprezentativac Jugoslavije koji je ove sezone bio najbolji strelac spanske lige, proglasen je juce i za najboljeg stranca u Spaniji sezone 96/97. Za najboljeg nacionalnog igraca izabran je njegov saigrac iz Ademar Leona, Demetrio Losano.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /