Sreda, 14. maj 1997.

KOSARKA: REPREZENTATIVCI SE OKUPLJAJU U NEDELJU U BEOGRADU

"Filter" za 16 kandidata

Beograd. - Najbolji jugoslovenski kosarkasi okupice se u nedelju u beogradskom "Interkontinentalu" i od ponedeljka poceti priprema za Evropsko prvenstvo u Barseloni (24. juna do 6. jula). Na jucerasnjoj konferenciji za stampu direktor reprezentacije Milenko Savovic samo je procitao imena kandidata, kad zavrse obaveze u "plej-ofu" Grcke i Spanije doci ce selektor Dusan Ivkovic i trener Zeljko Obradovic i odmah izaci pred novinare sa detaljnim programom priprema. Na spisku su: Djordjevic (Barselona), Djokic (Spartak), Obradovic (Alba), Beric (Partizan), Danilovic (Dalas), Loncar (Kadjiva), Bodiroga (Real Madrid), Radosevic (Borac), Cubrilo (Partizan), Topic (BFC), Savic (Virtus), Tomasevic (Partizan), Drobnjak (Partizan), Bulatovic (FMP Zeleznik), Rebraca (Beneton), Divac (Sarlot).

Svi igraci nece biti na prozivci 18. maja, ocekuje se da sastav bude kompletan 26. maja. Jucerasnju konferenciju za stampu iskoristili su celni ljudi KS Srbije (predsednik Dragoslav Raznatovic, generalni sekretar Predrag Bogosavljev, predsednik Strucnog saveta Bratislav Djordjevic) da saopste planove i akcije u narednom periodu. U ovom Savezu usvojena su normativna akta, novi Statut i planiran rad u novim uslovima. U Srbiji ce biti devet regiona, u svakom ce raditi strucni instruktori, stalna veza bice odrzavana preko strucnog saradnika u KS Srbije. Predvidjeno je i otvaranje trenaznog centra u Pozarevcu gde ce se od 1. jula do 25. avgusta po grupama u "turama" od 10 dana pripremati osam nacionalnih selekcija.

Prisustvo Nebojse Covica nametnulo je i pitanja koja nisu bila vezana za "dnevni red". Jedno od njih bilo je i koliko su tacne najave o enormnim sumama koje, navodno, dobijaju igraci za transfere u nasem prvenstvu.

- Prosle godine usvojili smo limit od 100.000 maraka, ove godine predlozili smo 50.000. Koliko ce klubovi platiti zavisi koliko mogu i sta ocekuju od novoangazovanog iraca. Nasa liga nije ni profesionalna ni amaterska, ne zna se ni ko su ulagaci, ni ko daje garancije za isplatu. Lane smo odlucili da su klubovi obavezni da u roku od 90 dana isplate ugovorene sume, ako ne ispostuju obaveze, kaznjavaju se odlaskom u dva ranga nize takmicenje. Kako stvari stoje pola Lige otislo bi dva stepenika nize kad bi se ispostovala ova odluka - rekao je predsednik KSJ.

Na pitanje o "pobuni" beogradskih ligasa protiv njega Covic je odgovorio:

- Objavljeno je dosta tekstova u kojima u naslovima stoji jedno, a u tekstovima sasvim drugo. Neke novine htele su da mojim imenom povecaju tiraze...

- Sastanak predstavnika beogradskih klubova sa predsednikom KSJ organizovan je sa ciljem da se ligasi iz glavnog grada dogovore, da se izbegnu "sudari" oko igraca uz apel da se klubovi o svemu dogovore medjusobno - objasnio je Dragoslav Raznatovic.

R. Popovic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /