Sreda, 14. maj 1997.

DANAS U ZAGREBU POCINJE SUDJENJE FONDACIJI "OTVORENO DRUSTVO"

Optuznicu inicirao Tudjman

Zagreb, Rojter. - Na hrvatskom sudu danas pocinje proces protiv medjunarodne humanitarne fondacije koju finansira americki finansijski magnat Dzordz Soros.

Zvanicnici fondacije kazu da je rec o politicki motivisanom i pravno nezasnovanom sudskom postupku. Hrvatska finansijska policija je u decembru upala u prostorije ogranka Soros fondacije u Zagrebu "Otvoreno drustvo" i saopstila da je pronasla dokaze o "bespravnim finansijskim transakcijama" koje je organizacija navodno izvrsila tokom prosle godine. Fondacija je optuzena za finansijske malverzacije i za izbegavanje placanja poreza u iznosu od 500.000 americkih dolara. Zagrebacki javni tuzilac optuzio je tri visoka zvanicnika "Otvorenog drustva" za falsifikovanje finansijskih zapisnika.

Cedo Prodanovic, advokat i clan tima odbrane, izjavio je na jucerasnjoj konferenciji za stampu da je optuznica "rezultat razlicitih faktora, koje je inicirao govor hrvatskog predsednika Franje Tudjmana i njegov napad na 'Otvoreno drustvo' i Dzordza Sorosa".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /