Sreda, 14. maj 1997.

PROTEST DIREKTORA RADIJA DOJCE VELE MINISTARKI RADMILI MILENTIJEVIC

Srpska vlada iznad slobode izvestavanja!?

Keln. - Generalni direktor radio-stanice Dojce vele Ditrih Vajrih protestovao je zbog uvreda od strane clanice srpske vlade Radmile Milentijevic. Prema izvestaju u listu "Dnevni Telegraf" od ponedeljka, 12. maja, srpska ministarka informacija je optuzila Dojce vele da "bombarduje Srbiju" i najavila "da ce srpski narod vrlo brzo osuditi programe ove radio-stanice".

U Vajrihovom saopstenju se kaze da su takve izjave u ostroj suprotnosti sa najavom srpske vlade da ce novim zakonom o javnom informisanju biti postovani principi slobode stampe. Takodje se kaze da je Dojce vele "garant slobodnih i necenzurisanih informacija" i zbog toga trazeni partner mnogobrojnih nezavisnih radio i televizijskih stanica u celoj Srbiji. Te nezavisne stanice u sve vecoj meri potkopavaju monopol drzavnih medija. Na sve veci broj polemickih izjava iz krugova srpske vlade na racun Dojce velea i drugih stranih stanica trebalo bi gledati kao na reakciju na objektivno, slboodno i demokratsko izvestavanje u njihovim programima.

Generalni direktor radio-stanice Dojce vele istovremeno izrazava cudjenje sto se srpska vlada otvoreno stavlja iznad principa slobodnog izvestavanja koji su medjunarodno prihvaceni i koje i sama priznaje.

Tokom proteklih meseci Dojce vele je potpisao sa nizom nezavisnih srpskih radio-stanica ugovore o tome da one prenose njegove programe na srpskom jeziku. Posle preuzimanja programa Dojce velea mediji bliski srpskim vlastima neprestano zestoko napadaju te radio stanice. U izjavi generalnog direktora Dojce vela Ditera Vajriha tim stanicama se garantuju "neogranicena podrska i solidarnost". (Ovaj izvod iz protestnog pisma Ditriha Vajriha, direktora Radija Dojce vele objavljen je u jucerasnjoj emisiji te stanice u 15.30 casova).

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /