Sreda, 14. maj 1997.

DRUGI DAN GENERALNOG STRAJKA ZDRAVSTVENIH I SOCIJALNIH RADNIKA SRBIJE

Medicinari sutra pred Vladom Srbije

Beograd. - Ovaj, vecinski sindikat, mora imati stvarnog partnera, olicenog u jednom ministarstvu, a ne da u toku pregovora trcimo od saltera do saltera - od tima za najnizu cenu rada, do Ministarstva za zdravstvo, Ministarstva za rad, Ministarstva za finansije, rekao je juce Stevan Djordjevic, predsednik Republickog odbora zdravstvenih i socijalnih radnika, zatrazivsi od Vlade Srbije da ministarstva za zdravstvo, rad i socijalnu politiku ovlasti da odlucuju i odgovaraju o svim pitanjima kolektivnog ugovora".

Juce, drugog dana generalnog strajka jos se tacno nije znalo koliko je radnika iz ovih delatnosti u njega i uslo. Sindikalisti su istakli da su u toku prekjucerasnjeg razgovora u Vladi Srbije insistirali da nema pregovora o vec stecenim pravima, a to je isplata zaostalih zarada zaposlenima u zdravstvu i socijalnoj zastiti.

Jasminka Kupresanin, predsednik beogradskog sindikata zdravstvenih radnika upozorila je da direktori zdravstvenih ustanova podrzavaju strajkacke zahteve, ali ne i strajk, sto su cinili i u vreme proslogodisnjeg strajka, "ali sada dodaju da nece sprecavati zaposlene da strajkuju." U glavnom gradu, u toku jucerasnjeg dana u strajku su bili zaposleni u Klinickom centru Srbije, u devet domova zdravlja, kao i u tri od cetiri klinicko-bolnicka centra. U domovima zdravlja opsta medicina i pedijatrija primaju pacijente, a klinike ce primati sve hitne slucajeve.

Prema recima Jeke Bubulj, predsednika Republickog sindikalnog pododbora radnika socijalne zastite, zahtevi socijalnih radnika su identicni sa zahtevima zdravstvenih radnika, jer "i mi samo trazimo isplatu zaradjenog."

- U strajku su, pored socijalnih radnika iz Beograda i zaposleni u ovoj delatnosti u Somboru, Sremskoj Mitrovici, Subotici, Pirotu, Pozarevcu, Kraljevu i Novom Sadu, a strajk uzima maha, naglasila je Jeka Bubulj.

Dodajuci da je za danas planiran jos jedan razgovor sa predstavnicima Vlade posle kojeg ce se vise znati o mogucnostima ispunjenja sindikalnih zahteva, Stevan Djordjevic je rekao da je za sutra u podne, pred zgradom Vlade Srbije zakazan protestni zbor sindikalnih predstavnika zdravstvenih i socijalnih radnika Srbije. Svoje protestno okupljanje zaposleni u Klinickom centru Srbije zakazali su za danas u 11 casova - ispred upravne zgrade.

G. Djukic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /