Sreda, 14. maj 1997.

VECINA BEOGRADSKIH USTANOVA RADI KAO U DANE VIKENDA

Za pet meseci dve i po plate

Beograd. - Drugi dan generalnog strajka zdravstvenih radnika u glavnom gradu je prosao uglavnom u postepenom povecavanju broja zdravstvenih ustanova koje se prikljucuju strajku i organizovanju rezima rada u narednom periodu. Od sesnaest domova zdravlja u Beogradu strajku nisu pristupili Domovi zdravlja - Zemun, Obrenovac, Vozdovac, Barajevo, Stari grad, a DZ Palilula i DZ Savski venac, koji su jos prekjuce istakli da strajkuju, a zapravo to ne cine, stiglo je naredjenje od Strajkackog odbora da od danas i oni "udju" u strajk. U strajku su i vecina instituta i zavoda, kao i veliki klinicki centri

Od 345 do 900 dinara: I Dom zdravlja Vracar tek je juce, na sastanku sindikalne organizacije, doneo odluku da od danas zapocne sa strajkom, kaze predsednica sindikalne organizacije ovog doma, Olivera Srnic.

- Podrzavamo zahteve Republickog sindikata, jer je stanje u zdravstvu ocajno. Prvi deo martovske plate smo primili krajem aprila i to je poslednji novac koji smo dobili. Inace, prvi deo plate medicinskih sestara bio je, u proseku, 450 dinara, lekara specijaliste oko 900, a spremacice oko 345 dinara - kaze Olivera Srnic.

Uzalud skola: - Nema najobicnijih sredstava za rad, prava je potraga za hemijskom olovkom, sapunom i ostalim osnovnim stvarima. Ucila sam ceo zivot, kad sve saberem imam 30 godina skolovanja, a sada zivim bedno- kaze lekar specijalista Verica Stevanovic. - Za pet meseci primili smo 2,5 plate, sto znaci da svakog meseca dobijemo po pola plate - kazu zaposleni Doma zdravlja Vracar.

Slucaj Stari grad: - Od juce nerazjasnjena situacija sa Domom zdravlja Stari grad jos je nejasna. Neki smatraju da je uzrok neorganizovanja strajka u ovoj ustanovi to sto ih dotiraju jake firme sa teritorije ove opstine (za koje oni obezbedjuju usluge Medicine rada), a drugi, pak, misle da su u pitanju "politicki razlozi, kao i uvek". Prema nekim neproverenim ali prilicno pouzdanim informacijama ovaj Dom zdravlja ima i vecu cenu rada za obracun plata, nego ostali. U jednom periodu je zaposlenima obracunavana plata po ceni rada od 250 dinara, sada je, tvrdi se, 230, dok je za sve ostale zdravstvene radnike NCR - 220 dinara.

Rat metlama

- Jesi li cula? Necemo da cistimo ceo Dom, nego samo tamo gde budu sedeli lekari... Nema vise da cistimo sve ordinacije - medjusobno su komentarisale spremacice jednog beogradskog doma zdravlja, i same se pripremajuci da objave rat metlama.

Zemun protiv: - Strajkovi zdravstvenih radnika u maju su postali vec tradicionalni. Dom zdravlja Zemun nije u strajku jer smo mi na zboru odlucili da ne ulazimo opet u strajk sa ljudima koji su 93. godine "prodali" strajk i strajkacke zahteve. Ne strajkujemo, jer smatramo da zahtevi koje je postavio Republicki sindikat ne donose nista novo. Sadasnji zahtevi znace da ulazimo u strajk zahtevajuci ono sto je sasvim normalno da imamo - kaze za "Nasu Borbu", Srboljub Jurisic, predsednik sindikalne organizacije Doma zdravlja Zemun, koji nije pristupio strajku, a ciji zaposleni su istakli svoje zahteve koji se razlikuju od sada aktuelnih.

- Mi smatramo da je osnovno pitanje visina cene rada, a ne dinamika isplate. Zato smo zauzeli stav da cena rada mora da vredi koliko 30 odsto potrosacke korpe. Najjeftinija potrosacka korpa, prema poslednjim istrazivanjima, je 1450 dinara. Osim toga, zahtevamo da se sva zaostala dugovanja isplate najkasnije do 15. juna, da se isplati regres za godisnji odmor do 30. juna. - istice Jurisic, podsecajuci da se u toku protekle godine, tacnije od poslednjeg strajka, cena rada povecala samo za 60 dinara.

S. Milicic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /