Sreda, 14. maj 1997.

SINDIKAT OBRAZOVANJA PRIVODI KRAJU PREGOVORE S VLADOM

Nova cena rada 240 dinara?

Beograd. - Nasi pregovori sa Vladom Srbije traju vec mesec dana, a za naredni petak (17.maj) predvidjen je njihov nastavak kako bi bila utvrdjena nova najniza cena rada za drugi kvartal ove godine. Pregovaracki tim Sindikata radnika obrazovanja predlozice uvecanje najnize cene rada na 240 dinara, dakle za 20 dinara vise od vazece, rekao je juce za "Nasu Borbu" Dusan Vatovic, sekretar Republickog odbora sindikata radnika osnovnog i srednjeg obrazovanja.

Prema Vatovicevim recima, sindikalna pregovaracka ekipa je u dosadasnjim pregovorima sa Vladom insistirala na postovanju u februaru utvrdjene, dinamike isplate zarada zaposlenima u obrazovanju, sto je osnovni razlog da jos nije utvrdjena nova, veca cena prosvetarskog rada.

- Sindikalnim pregovaracima je jasno da ima dosta problema u popunjavanju republickog budzeta. U pregovorima sa partnerom, jedni drugima ne pretimo, medjutim, ukoliko pregovori ne urode plodom, slede odredjene sindikalne aktivnosti. Nezadovoljstvo zaposlenih u obrazovanju potpuno je opravdano jer se ne postuje pomenuti sporazum o dinamici isplate zarada koje kasne oko mesec dana. Isplata drugog dela martovskih prosvetarskih zarada je u toku, mada je trebalo da bude okoncana do osmog maja i da krene isplata aprilskih plata, naglasio je Vatovic.

U republickoj sindikalnoj organizaciji radnika obrazovanja naglasavaju da i za treci kvartal planiraju iznos najnize cene rada koji ce predloziti drugoj strani. Ona bi, kako kaze Vatovic, iznosila 260 dinara, a u poslednjem ovogodisnjem kvartalu, nivelacijom, postiglo bi se da najniza cena prosvetarskog rada ove godine, kako predvidja budzet, iznosi 242 dinara.

- Ne treba, medjutim, zaboraviti da je u februaru ove godine za 30 odsto uvecan koeficijent za obracun zarada i da nije u sklopu najnize cene rada, kao i da za ovo povecanje valja obezbediti dodatna sredstva. Sto je najvaznije, u toku ovih nasih jednomesecnih pregovora, Vlada Srbije pokazala je veliku spremnost i volju da ispuni svoju obavezu, odnosno ispostuje pomenuti sporazum o dinamici isplate prosvetarskih zarada. Jedini razlog kasnjenja je slab priliv sredstava u republicki budzet, rekao je na kraju Dusan Vatovic.

G. Djukic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /