Sreda, 14. maj 1997.

VESNA PESIC I DRAGOLJUB MICUNOVIC O IZBORNIM USLOVIMA

Najvaznije ponasanje drzavnih medija

Uskoro novi susret u prostorijama Demokratskog centra o "mogucnosti saradnje i prosirenja koalicije "Zajedno"

Beograd. - Predsednici Gradjanskog saveza Srbije i Demokratskog centra, Vesna Pesic i Dragoljub Micunovic, odrzali su juce sastanak na kojem su se slozili da je neophodno organizovati zajednicki susret svih demokratskih stranaka kako bi se precizirali izborni uslovi. Kako je receno na konferenciji za stampu posle susreta, na takvom multistranackom skupu dogovorila bi se i strategija kako da se fer izborni uslovi ostvare kao i sankcije, ukoliko ih rezim ne prihvati.

Uskoro ce se odrzati "uzvratni" susret u prostorijama DC sa GSS na kojem ce se, po recima Pesiceve, govoriti o "mogucnosti saradnje i strategiji prosirivanja Koalicije". Nekakvi konfederalni, asimetricni, pogotovo satelitski koncept pristupanja koaliciji "Zajedno", kako je rekao Micunovic, ne zanimaju Demokratski centar.

Serija ovakvih bilateralnih razgovora koju je nedavno zapoceo GSS predstavlja, kaze Pesic, i "svojevrsnu predigru da se vidi kako stranke mogu da saradjuju i kako moze da se prosiri 'Zajedno', kao i da li ce neke druge stranke napraviti svoje koalicije ili ce ici same na izbore. Mi hocemo da svi budu obavezni da ne izlazimo na trku ako nema demokratskih izbornih uslova".

Govoreci o potrebnim izbornim uslovima, stranacki predsednici su istakli da je u izbornoj kampanji najvazniji problem ponasanje drzavnih medija, pri cemu je Micunovic naglasio da se dobro zna sta su evropski standardi da bi izbori bili regularni. Pesiceva je rekla da se u borbi za uslove moze racunati na podrsku gradjana koji su energiju vec iskazali protestujuci tri meseca.

Zasad bez Trajkovica

Potvrdjujuci da DC stvara jednu koaliciju, Micunovic je rekao da takvih razgovora s Trajkovicevim socijaldemokratama nije bilo ali da ce ih biti ako bude potrebno. "Zasad je u ovoj koaliciji Srpska seljacka stranka i neke manje organizacije, ali nema jos cvrstih dogovora koji bi mogli da najave ko ce sve jos tu biti. Zeleli bismo da okupimo sve koji su u politickom centru, a ta grupacija moze dalje da se udruzuje", rekao je predsednik DC.

GSS nije trazio dozvolu iz koalicije "Zajedno" za ovakve medjustanacke razgovore, rekla je Pesiceva i objasnila: "Potpuno je normalno i prirodno da se ovakvi razgovori odrzavaju. Zoran Djindjic razgovara sa mnogim ljudima svaki dan i treba razgovarati sa sto vise politickih aktera da se vidi sta zaista mozemo uciniti".

Objasnjavajuci potrebu cesceg sretanja opozicionih predstavnika, Micunovic je rekao da postoji izvestan autizam u opoziciji koji kao da je narucen spolja. To je prava pogibelj jer su opozicone stranke zatvorene tako da ne govore medju sobom bez obzira da li se oko neceg slazu ili ne".

N. T.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /