Cetvrtak, 15. maj 1997.

RAVNOTEZA (NE)MOCI

Dragoljub Vukovic

Nakon poslednje sjednice Glavnog odbora DPS-a i intervjua Mila Djukanovica i Momira Bulatovica, narocito poslije Bulatovicevog, osnovni utisak je da sukob u vrhu crnogorskih vladajucih socijalista nije zavrsen. On je, na izvjestan nacin, samo "pripitomljen" i, donekle, institucionalizovan unutar partije. Samim tim sto nije okoncan, tesko je sada tvrditi da su iz sukoba ova ili ona strana izasle kao pobjednici. Moglo bi se prije govoriti o tome da Djukanovic nije porazen (naravno i Svetozar Marovic) i da je sukob iskoristio za snazenje svoje politicke pozicije u DSP-u i Crnoj Gori. Tek ce vrijeme koje dolazi pokazati da li ce i na koji nacin to snazenje biti efektuirano. Bulatovic jos manje moze biti proglasen pobjednikom, ali nema osnovu ni za zakljucak da je vec otpisan.

To sto je izostala efektna zavrsnica sukoba, u smislu da se vec sada jasno zna ko su pobjednici, a ko porazeni, nije posljedica nikakve politicke sentimentalnosti jedne ili druge struje i njihovih lidera. Rijec je o tome da niko nije raspolagao sa dovoljno snage za zavrsni udarac, a da, istovremeno, sacuva partiju za sebe. Pozicioniranost glavnih aktera u partiji i drzavi je takva da bi ovako tjeranje "maka na konac" prouzrokovalo dramaticne politicke potrese u DPS-u (mozda i njeno cijepanje) i u Crnoj Gori, a iz takvog okrsaja ni pobjednici ne bi mogli da izadju u jednom komadu.

Sadasnja situacija mogla bi se okarakterisati kao labilna ravnoteza (ne)moci, u kojoj je sadrzan izvjesni demokratski potencijal. Prvi put se, naime, desava da se unutar partijskog monolita DPS-a pocinju relativno jasno diferencirati dvije struje, a da napetost medju njima za rezultat ima (za sada doduse tek kao najavu) demokratizaciju unutar partije i Crne Gore. Time ne samo da se postavljaju temelji za transformisnje vladajuce partije u modernu politicku organizaciju zapadnog tipa, nego se i stvaraju pretpostavke za jednu zdraviju i produktivniju politicku dinamiku u Crnoj Gori.

Pobjeda bez ostatka bilo koje od dvije struje u vrhu crnogorskih socijalista bio bi, dakle, los ishod po Crnu Goru u ovom trenutku. Ovako, i Bulatovic i Djukanovic, ako zele da ostanu jaki politicki igraci, moraju da se dodatno legitimisu kao demokrate. Niko od njih nece moci racunati na popuste i "razmazenost", jer ih sada osim opozicije, cekaju zamke i oponenata u vlastitoj partiji.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /