Cetvrtak, 15. maj 1997.

DA LI CE BITI PROMENA U VRHU DEMOKRATSKE STRANKE

Tuca za mesta potpredsednika

Na Skupstini Demokratske stranke, zakazanoj za 24. maj, doci ce do kadrovskih promena, jer ce na dnevnom redu biti i izbor rukovodstva. Deo Glavnog odbora se, na poslednjoj sednici, zalagao da se Izborna skupstina odrzi tek posle republickih izbora, ali je vecina odlucila da to, ipak, bude sada. U vrhu DS ocekuju, naime, da ce Zoran Djindjic ostati predsednik i da ce se na Skupstini pojaviti kao jedini kandidat za tu funkciju, ali da ce biti borbe za mesto potpredsednika stranke.

Za sada se kao najozbiljniji kandidat za novog potpredsednika pominje Slobodan Vuksanovic, portparol DS, iza koga ce najverovatnije stati Demokratska omladina (podmladak DS) kao i mladji funkcioneri stranke.

Vuksanovic bi trebalo da zameni Miroljuba Labusa, "koji zbog profesionalnih obaveza vise ne moze u potpunosti da se posveti radu u stranci". Kako nezvanicno saznajemo, Labus je rekao da bi njegov doprinos bio veci ako bi vodio Politicki savet stranke, od kojeg se u narednom periodu ocekuje znatan doprinos u promeni sistemskih resenja.

Potpredsednik stranke verovatno vise nece biti ni Slobodan Gavrilovic. Njegovo mesto bi trebalo da zauzme Milan Paroski. Na sednici Glavnog odbora DS, Paroski nije dobio podrsku vecine clanova za svoje stavove, posebno oko Deklaracije o Vojvodini i predloga da DS ne podrzi kandidaturu Vuka Draskovica za predsednika Srbije. Ocekuje se da ce Miodrag Perisic i gradonacelnik Nisa Zoran Zivkovic ostati na mestu potpredsednika.

Zoran Djindjic je na sednici Glavnog odbora "posavetovao" one koji lobiraju za buduce potpredsednike da vode racuna da dva potpredsednicka mesta treba da pripadnu odborima iz unutrasnjosti, a dva Beogradjanima. On je, takodje, predlozio da predsednici pokrajinskih odbora, Kosova i Vojvodine, ubuduce automatski budu i potpredsednici stranke, cime bi se Predsednistvo stranke prosirilo za jos dva mesta.

Na sednici GO je odbijen predlog Gojka Djoga da se stranacki izbori odloze i zamrznu kandidature, a da glavna tema predstojece Skupstine bude strategija za republicke izbore. Zalazuci se da se taj predlog ne prihvati, Zoran Zivkovic je ocenio da bi to oslabilo poziciju stranke u javnosti.

Dusan Dincic je u ime demokratske omladine zatrazio od Glavnog odbora DS da umesto predvidjenih dvadeset, podmladak demokrata dobije duplo vise delegata za narednu skupstinu. Posle prihvatanja tog predloga, Dincic je clanovima GO rekao da Demokratska omladina na stranackim izborima nece lobirati ni za koga.

P. R.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /