Cetvrtak, 15. maj 1997.

BEOGRAD: PROTEST ISPRED KLINICKOG CENTRA SRBIJE

Mi nemamo sa cim da radimo

Ponovljeni zahtevi oko zarada i ukazano na izuzetno tezak polozaj medicinskih ustanova. Uskladjen dogovor o minimumu rada. Prozvana ministarka zdravlja. Molga da se iz unutrasnjosti ne salju pacijenti

Beograd. - Treci dan generalnog strajka zdravstvenih radnika juce je obelezio protest zaposlenih u Klinickom centru Srbije, koji je, na plato ispred Upravne zgrade, okupio oko hiljadu zaposlenih iz ove ustanove. Dajuci apsolutnu podrsku strajku, predstavnici sindikata KCS, jos jednom su procitali strajkacke zahteve, podsetili zaposlene na znacaj solidarnosti i istrajnosti u doba strajka i pozvali ih da se danas prikljuce glavnom protestnom okupljanju pred zgradom Vlade Srbije, zajedno sa ostalim kolegama iz Beograda i drugih gradova.

- Imali smo sastanak sa svim direktorima Klinickog centra i uspeli da se dogovorimo oko uskladjivanja rada za vreme strajka. Ovo je vrlo vazno, jer se sada mnogi spore oko toga sta je minimum procesa rada - obavestio je okupljene Milan Talijan, predsednik Sindikata KCS. Miljka Kacarevic, clan Strajkackog odbora KCS, jos jednom je procitala zahteve, isticuci da je osnovni razlog strajka nepostovanje Zakona o radnim odnosima, koji propisuje da se zarade moraju isplacivati u rokovima odredjenim kolektivnim ugovorima, a najmanje jednom mesecno. -

Zakon ne postuju oni koji su ga doneli, a sada bi jos trebalo da vrse nadzor nad njegovom primenom - rekla je gospodja Kacarevic.

Skupu se obratila i Jasminka Kupresanin, predsednik Gradskog odbora sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zastiti, i rekla da je, prema do tada dostupnim informacijama "Beograd u strajku -jer strajkuju tri klinicko-bolnicka centra, deset domova zdravlja i mnogi instituti i zavodi". -Sporimo se oko toga sta je minimum procesa rada, a mi, zdravstveni radnici, u stvari najbolje znamo sta je maksimum procesa rada.

- Neki mi kazu da ce, dok mi strajkujemo, da se obogate privatni lekari. Ja kazem: Kamo srece da se obogate, ali mi dobro znamo kako izgleda naplatiti participaciju od jednog dinara! - rekla je predsednica Gradskog sindikata.

Jedan urbazon, a tri pacijenta se guse

Ovaj strajk treba iskoristiti tako da se nadleznima ukaze da mi nemamo sa cim da radimo. Pre neki dan mi je koleginica rekla da je u toku nocnog dezurstva imala samo jedan urbazon, a troje pacijenata je imalo gusenje - ispricala je Kupresanin, ne zaboravljajuci, kao i gotovo svi govornici, da istakne znacaj izdrzljivosti i solidarnosti strajkaca, podsetivsi ih da, i ako se desi da im nesto bude isplaceno, ne zaborave svoje kolege iz unutrasnjosti.

Kao i na svakom protestu zdravstvenih radnika, najvece ovacije izazvao je dr Svetolik Petrovic iz Urgentnog centra, ustanove koja nije u strajku zbog prirode posla. -Prosle godine je direktor KC trazio spisak onih koji strajkuju, a sada mi trazimo spisak strajkbrehera - rekao je dr Petrovic, stalno prekidan povicima negodovanja na pominjanje direktora Klinickog centra.

-Pozivam ministarku da radi svoj posao, da ne oslobadja ni jednu firmu placanja doprinosa, dok mi nemamo od cega da zivimo. U Ministarstvu treba da sedi covek koga mi svi cenimo i postujemo. Polovina prisutnih na ovom skupu moze da sedi na tom mestu ali - ja ne zelim da budem ministar! - rekao je svojim kolegama dr Petrovic, podsecajuci jos jednom da se danas svi okupe pred zgradom Vlade.

Abortus - samo kada istice zakonski rok

Jedan od najaktuelnijih problema oko kojeg se spore zdravstveni radnici je pitanje tacnog znacenja minimuma procesa rada. O specificnosti ovog problema na Institutu za ginekologiju, odnosno o kriterijumu za hitnost slucaja, za "Nasu Borbu" govori primarijus Slobodan Maran, nacelnik Centra za planiranje porodice: -Problematicne su pacijentkinje koje boluju od malignih oboljenja, kod kojih je brzina vrlo vazan faktor, i zene koje zele da prekinu trudnocu. Da li mi zbog naseg strajka imamo pravo da nekog dovedemo u situaciju nezeljenog roditeljstva? Postoji zakonski i strucni rok za prekid trudnoce. Po internom dogovoru na nasem Institutu, radicemo abortus samo kod onih zena kojima istice i zakonski i strucni rok za prekid, a ostalima, na zalost, necemo.

Kako bi se smanjio pritisak na Klinicki centar Srbije upucena je molba zdravstveniom ustanovama po Srbiji da se pacijenti iz unutrasnjosti ne upucuju na preglede u ovu ustanovu zbog strajka. Predvidjeno je da zdravstveni radnici iz Srbije koji danas dodju na protest, ostanu u Beogradu i u petak, u zavisnosti od ishoda pregovora strajkaca i predstavnika Vlade.

S. Milicic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /