Cetvrtak, 15. maj 1997.

PROTEST KRAGUJEVACKIH ZDRAVSTVENIH RADNIKA

Naci izlaz iz agonije

Kragujevac. - Nuzda nas je naterala da se okupimo ovde. Protestujemo jer Vlada Srbije ne postuje zakone ove drzave i ono na sta se sama obavezala. Mi ne trazimo vece plate. Mi trazimo samo ono sto smo vec zaradili. Trazimo i da u apotekama ima lekova, u bolnicama spriceva, injekcija, sredstava za dijalizu... Nasi zahtevi su, dakle, i da se sistem u zdravstvu promeni. Politicari nam porucuju - cekajte da se pokrene privreda. Mi, medjutim, vremena za cekanje vise nemamo, jer zdravstvo je u agoniji, naglasio je juce na protestnom skupu kragujevackih zdravstvenih radnika na Centralnom gradskom trgu, predsednik Okruznog odbora zaposlenih u zdravstvu i socijalnom osiguranju Zivota Kostadinovic.

Aludirajuci na direktorku ovdasnjeg KBC, dr Slavicu Djukic- Dejanovic Kostadinovic jeistakao da rukovodioce iz ustanova ne interesuju problemi zaposlenih ali da zato "rado odlaze na safarije na Nijagarine vodopade ili da vide Kineski zid".

Na kraju, Kostadinovic je porucio da "njegov" sindikat (zdravstva i socijalne zastite) ne priznaje Tomislava Banovica koji je produzena ruka vlade Mirka Marjanovica. "Ne, mi smo sindikat koji ce da se bori za interese clanstva, koji ce da uspostavi saradnju sa medjunarodnim sindikalnim asocijacijama i koji ce da tuzi Vladu Srbije sto krsi zakone i ne ispunjava preuzete obaveze".

Pobunjenima se juce obratila i potpredsednik gradske vlade dr Vesna Pajevic koja je konstatovala da je situacija u zdravstvu takva da osiguranici vise nemaju zdravstvenu zastitu bez obzira na to sto poseduju zdravstvene knjizice.

Vradzbine i neplatise

- Da je Hipokrat danas ziv i on bi se zaplakao nad nasom situacijom. Zato gospodin Mirko Marjanovic treba javno da kaze da li je Srbiji potrebno zdravstvo ili cemo da se lecimo vradzbinama, rekao je juce Zivota Kostadinovic i potom istakao da doprinos za zdravstvo, uz odobrenje vlasti ne placaju Elektroprivreda Srbije, "Sartrid" iz Smedereva, "Gosa" iz Smederevske Palanke i jos neki srpski privredni giganti.

Predsednik sindikata kragujevackog KBC dr Zoran Trickovic je juce predlozio da vlast popuni zdravstvene fondove parama koje uzima gradjanima kad izlaze iz zemlje. Novac u praznim zdravstvenim fondovima mogao bi, prema njegovim recima, da se obezbedi i "preko strujomera" kao za TV pretplatu.

Grupa kragujevackih zdravstvenih radnika ce danas doputovati u Beograd, gde ce se pridruziti svojim prestonickim kolegama u protestu pred vladom Srbije.

Z. Radovanovic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /