Cetvrtak, 15. maj 1997.

PROTESTNI MITING U CACKU

Lekari bez plata, pacijenti bez hrane

Cacak. - U Cacku su se juce posle duzeg vremena ponovo oglasile pistaljke, a upotrebili su ih radnici Zdravstvenog centra koji od 12. maja strajkuju, obavljajuci minimum procesa rada. Oni su po zavrsetku prve smene u koloni stigli do zgrade Skupstine opstine i nacelnistva Moravickog okruga, gde su po prvi put do sada organizovali protestni miting negodujuci zbog kasnjenja zarada i teskog stanja u kojem se nalazi ovdasnje zdravstvo.

- Zarade kasne vec dva meseca, a racuni stizu uredno. Kako da izdrzavamo svoje porodice, upitao je medicinski tehnicar Slobodan Bosnjakovic.

- Jedino sto hocemo jeste da zivimo od sopstvenog rada. Necemo da dozvolimo da nas izbacuju iz gradskog prevoza i da nam seku struju, rekao je dr Dragan Zivadinovic, clan Izvrsnog odbora Sindikata Zdravstvenog centra, uz obecanje da ce i dalje biti zbrinjavani svi urgentni slucajevi i uz apel gradjanima da imaju razumevanja za zdravstvene radnike i njihove zahteve.

Na mitingu je receno da je stanje u Zdravstvenom centru alarmantno, jer lekova i medicinskog materijala nema, meso je vec tri meseca izbaceno iz obroka, a moze se dogoditi da pacijenti koji se nalaze na bolnickom lecenju ubrzo ostanu i bez mleka.

"Belim mantilima" obratio se i predsednik Skupstine opstine Cacak Velimir Ilic prenevsi im spremnost ovdasnje privrede da pomogne zdravstvu, ali pod uslovom da postoje mehanizmi kontrole kako bi se znalo da li ta pomoc odlazi na pravo mesto. On je apelovao na protestante da njihov strajk ne ugrozi gradjane kojima je medicinska pomoc neophodna.

Po zavrsetku mitinga zdravstveni radnici su se uputili nacelniku Moravickog okruga koji je bio odsutan, pa su zahteve Sindikata Zdravstvenog centra, koji su identicni zahtevima Republickog odbora sindikata zdravstvenih radnika u pisanoj formi predali njegovim saradnicima.

E. Kukic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /