Subota, 17. maj 1997.

KONTAKT GRUPA NEZADOVOLJNA REALIZACIJOM DEJTONSKOG MIROVNOG SPORAZUMA

Ostro upozorenje vlastima u BiH

U saopstenju sa prekjucerasnje sednice se navodi poduzi spisak ovaveza koje su sve bosanske strane svecano preuzele, ali do sada ih nisu ostvarile. Na sastanku tzv. UO Saveta za implementaciju mira 30. maja bice usvojena lista prioriteta i kalendar ispunjenja obaveza pod pretnjom sankcija

Mirko Klarin
dopisnik "Nase Borbe" iz Brisela

Medjunarodna zajednica je umorna od Bosne i besna na lidere svih njenih strana i entiteta, ali ne namerava da zbog umora i besa digne ruke od mirovnog procesa. Shvata, naime, da bi - ako se sada dezangazuje - kroz mesec ili dva morala ponovo da se angazuje, ali u daleko ozbiljnijoj i opasnijoj krizi od sadasnje. Te, umesto dizanja ruku, planira pojacavanje pritiska, ne bi li se lideri bosanskih strana i entiteta naterali da se ponasaju u skladu sa preuzetim obavezama.

Saopstenje koje je Kontakt grupa objavila preksinoc, nakon sastanka u Briselu, predstavlja neku vrstu "akontacije" za ono sto sledi 30. maja u Sintri na zasedanju tzv. Upravnog odbora Saveta za implementaciju mira. Bosanskim stranama je, tim saopstenjem, upuceno jos jedno ostro upozorenje da se nece tolerisati bilo kakva odstupanja od Dejtona, sto ce reci da ne dolaze u obzir bilo kakve revizije mirovnog sporazuma, o kojima se u Bosni "suska". U saopstenju se, potom, navodi poduzi spisak obaveza koje su bosanske strane svecano preuzele, ali ih do sada nisu ostvarile. Svim bosanskim stranama, bez razlike, zamera se da nisu ucinile ono sto su bile duzne, kako bi: omogucile funkcionisanje zajednickih institucija, osigurale slobodu kretanja, slobodu komunikacija i slobodu stampe, garantovale postovanje ljudskih prava, vladavinu zakona i pravo svih izbeglica i raseljenih lica da se slobodno vrate u svoje domove, saradjivale sa Medjunarodnim sudom za ratne zlocine u Hagu i konacno usvojile osnovne ekonomske zakone (o zajednickoj valuti, Centralnoj banci, carinskom rezimu) neophodne za funkcionisanje Bosne i Hercegovine kao jedinstvene drzave, bez cega, inace, nece biti sporazuma sa Medjunarodnim monetarnim fondom i nove donatorske konferencije. Konacno, u negativne stavke dosadasnjeg bilansa, Kontakt grupa je uvrstila i kasnjenje u demokratskom razvoju, kao i u prestrukturiranju policijskih snaga kako bi bile u stanju da osiguraju vladavinu zakona.

Rusija za bezuslovnu saradnju sa Tribunalom

Kao na posebnu zanimljivost sa preksinocnog sastanka Kontakt grupe, jedan od njegovih zapadnih ucesnika ukazuje da je predstavnik Rusije prvi put bezrezervno stao iza zakljucka o neophodnosti naterivanja bosanskih i ostalih balkanskih strana na punu saradnju sa haskim Tribunalom, ukljucujuci i izrucivanje optuzenih za ratne zlocine. U ranijim prilikama, dodaje nas sagovornik, Rusi su takve zakljucke prihvatali s puno rezervi i oklevanja, te je po njemu ocito da je u medjuvremenu doslo do znacajne promene u stavu Moskve prema haskom Tribunalu i licnostima sa njegovih poternica.

Pobrojane i ostale neostvarene obaveze bosanskih strana, podseca se u saopstenju Kontakt grupe, proisticu kako iz Dejtonskog sporazuma, tako i iz zakljucaka Londonske konferencije i odgovarajucih rezolucija Saveta bezbednosti. Odluke koje ce biti donete u Sintri, precizira se u saopstenju Kontakt grupe, zasnivace se na "principima uslovljavanja" koji su proslog decembra definisani na Londonskoj konferenciji, sto znaci da ce samo one bosanske strane koje u celosti ispunjavaju sve obaveze preuzete Dejtonskim sporazumima, moci da racunaju na dalju izdasnu pomoc medjunarodne zajednice.

Prelazak na "robustnu implementaciju" trebalo bi da bude ozvanicen na ministarskom zasedanju tzv. Upravnog odbora Saveta za implementaciju mira, koji ce se 30. maja odrzati u Sintri, pored Lisabona, na marginama ministarske sednice Saveta NATO. Pored sedam zemalja koje su ucestvovale na preksinocnom sastanku Kontakt grupe - Francuska, Nemacka, Britanija, Rusija i SAD, te prikljucene im Italija i Holandija - u pomenutom Upravnom odboru zastupljeni su jos i Kanada, Japan i Turska. Sefovi diplomatije navedenih 10 zemalja bi u Sintri, u prisustvu bosanskih i ostalih zainteresovanih strana (SR Jugoslavije i Hrvatske), trebalo da usvoje politicki dokument koji bi, pored ostalog, sadrzao preciznu "listu prioriteta" i "kalendar", odnosno rokove u kojima se ti prioritetni zadaci moraju obaviti. Uz to, bosanskim bi se stranama podjednako precizno predocilo kakve sankcije mogu da ocekuju ukoliko u predvidjenom roku ne ostvare zadatke koji su im postavljeni. Za pripremu prve verzije "liste prioriteta" i prateceg "kalendara" zaduzen je Karl Bilt, koji je ucestvovao na preksinocnom sastanku Kontakt grupe, kao i na raspravi koja je, na istu temu, nekoliko casova ranije vodjena u Politickom komitetu EU.

Stanimirovic: Untaes nas podrzava

Osijek, Beta. - Kako prenose hrvatski mediji, Vojislav Stanimirovic rekao je juce u Vukovaru da i Prelazna uprava UN za istocnu Slavoniju (Untaes) podrzava zahtev SDSS da dva srpska predstavnika u Zupanijskom domu budu iz istocne Slavonije. "Takav smo usmeni dogovor dobili od zamenika prelaznog upravitelja Sorena Seraderijana i politickog savetnika Zaka Grindberga", kazao je on i dodao da ce SDSS, posle sluzbenog oglasavanja Untaes, zauzeti vlastiti stav i javno ga saopstiti. Predsednistvo i Skupstina SDSS su za drugog predstavnika iz istocne Slavonije u Zupanijskom domu predlozili Spiru Lazinicu, posto se istocna Slavonija nalazi u sklopu dve zupanije, pa stoga u Zupanijskom domu treba da ima dva svoja predstavnika. Lazinica, pravnik koji je izbegao iz zapadne Slavonije nakon hrvatske akcije "Oluja", zivi u Belom Manastiru gde je potpredsednik Udruzenja izbeglih Srba.

SNS, NSRS I DSBK formirale izbornu koaliciju za Banjaluku

Banjaluka, Beta. - Stranka nezavisnih socijaldemokrata (SNS), Narodna stranka Republike Srpske (NSRS) i Demokratska stranka za Banjaluku i Krajinu (DSBK) postigle su juce u Banjaluci konacan dogovor o formiranju koalicije za septembarske izbore u toj najvecoj opstini u Republici Srpskoj. "Stranke su se dogovorile da na predstojecim opstinskim izborima nastupaju sa jedinstvenom listom pod nazivom 'Za Banjaluku'", rekao je na konferenciji za novinare predsednik DSBK Nikola Spiric. On je dodao da je koalicija bila otvorena i za sve druge stranke. Spiric je rekao da je dogovoreno da u slucaju izborne pobede, predsednik Skupstine opstine Banjaluka bude advokat Krstan Simic iz SNS. "Narodnoj stranci bi pripalo mesto predsednika Izvrsnog odbora opstine Banjaluka, a DSBK-u politicka funkcija predsednika koalicionog saveza 'Za Banjaluku'", rekao je Spiric.

U Donjoj Velesinji odrzan protest zbog povratka Srba

Zagreb, Beta. - U Donjoj Velesinji kod Kostajnice preksinoc se okupilo dvadesetak naseljenih Hrvata iz bosanske Posavine koji su izrazavali nezadovoljstvo zbog povratka Srba u to mesto i u kostajnicki kraj, saopstila je policija u Kostajnici. Prema saopstenju koje prenose hrvatski mediji, cetvorica Hrvata nasilno su usla u kucu jednog Srbina koji se vratio pre sedam meseci, a zatim su uzela njegovu lovacku pusku i municiju. Neredi na Baniji traju od utorka, kada je u tri sela u kostajnickom kraju vise od 100 osoba napalo povratnike iz istocne Slavonije i srpske stanovnike. Novi stanovnici sela oko Kostajnice, mahom Hrvati-izbeglice iz bosanske Posavine, protestuju protiv povratka Srba. Oko 2.000 ljudi sa podrucja Kostajnice juce je odrzalo protest protiv, kako su rekli, nenajavljenog dolaska grupa Srba koji su taj kraj napustili pre hrvatske vojne akcije "Oluja".

Ivica Vrkic ce rukovoditi prodajom srpske imovine

Zagreb, Beta. - Hrvatska vlada je imenovala, na zatvorenoj sednici, Ivicu Vrkica za privremenog direktora agencije za prodaju napustene srpske imovine, zvanicno nazvane Agencija za posredovanje u prometu odredjenim nekretninama, javili su juce hrvatski mediji. Ivica Vrkic je do sada bio na celu vladinog Ureda za mirnu reintegraciju istocne Slavonije. Agencija za posredovanje u prometu odredjenim nekretninama trebalo bi da pocne rad do kraja maja.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /