Subota, 17. maj 1997.

PROSLAVA 75. RODJENDANA HRVATSKOG PREDSEDNIKA

Tudjman izmedju Stepinca i Broza

Scenska predstava u Hrvatskom narodnom kazalistu u cast "coveka koji je ostvario hiljadu godina dug san svih Hrvata" obojena predsednikovom idejom o svehrvatskom pomirenju

Vec vidjeno idolopoklonstvo:
Franjo Tudjman pozdravlja goste iz loze
HNK u Zagrebu

Beograd. - Sedamdeset peti rodjendan hrvatskog predsednika Franje Tudjmana proslavljen je 14. maja u Hrvatskom narodnom kazalistu u Zagrebu.

Posle intoniranja himne "Lijepa nasa" predsednik sabora Vlatko Pavletic odrzao je govor o zivotu i delu coveka koji je ostvario hiljadu godina dug san svih Hrvata: "Dr Tudjmanu je osigurano trajno mjesto u cjelokupnoj hrvatskoj povijesti" zavrsio je svoj govor Pavletic

U drugom delu programa, koji je osmislio predsednikov licni savetnik za kulturu glumac Zlatko Vitez, smenjivale su se licnosti iz hrvatske istorije, citani su odlomci iz dela Nazora, Gundulica, Ujevica, Gotovca i naravno, doktora Tudjmana.

Scensko resenje je nadjeno da se promovise velika predsednikova ideja o svehrvatskom pomirenju koja je izazvala brojne kritike. Alojzije Stepinac se "pojavio" na bini i rekao "Nisam bio ustasa, narod je htjeo NDH. Sve ono sto sam govorio o pravu na slobodu bilo je u poveljama Ujedinjenih naroda. Moja je krivnja jer nisam htjeo da kleknem na koljena pred komunizmom." Odmah iza njega pojavio se lik Josipa Broza koji je rekao da AVNOJ i NOP podrazumevaju oslobodjenje ne samo Jugoslavije vec i svakog pojedinacno.

Predsednika, koji je sedeo u lozi sa svojom suprugom Ankicom i cerkom Nevenkom, kamere su prikazivale kako se smeje salama izrecenim na racun hrvatskog naroda.

Na kraju su se smenjivale slike iz predsednikovog zivota: predsednik u biblioteci, predsednik sa decom, partizanski dani predsednika, freneticni aplauzi masa na mitinzima HDZ, odlomci iz govora, pobeda vojske u akcijama "Oluja" i "Bljesak" i na kraju svecana parada hrvatske vojske na dan drzavnosti uz muzicku pratnju pesme "Zivjela Hrvatska".

U ime svih vidno potresenom predsedniku rodjendan je cestitala glumica Ena Begovic. Vec vidjeno na ovim prostorima prenosila je HRT na prvom programu, a posle programa je priredjen prijem na terasi Hrvatskog narodnog kazalista, na kome je specijalno za ovaj dogadjaj bila istaknuta hrvatska zastava.

I. Sekularac

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /