Subota, 17. maj 1997.

ANGLO-JUGOSLOVENSKA BANKA USPESNO POSLOVALA UPRKOS SANKCIJAMA

Engleske banke najsuzdrzanije u poslovanju sa SRJ

Bankari cekaju iza vrata da se ona malo odskrinu i potreban jedan politicki korak za normalizaciju odnosa sa svetskim finansijskim organizacijama, rekao Majkl Vud

Anglo-jugoslovenska banka sa sedistem u Londonu je pod neverovatno teskim uslovima tokom sankcija pozitivno poslovala, a ovaj period pocinjemo sa ambicioznim planovima, rekao je novi direktor ove mesovite banke Ljubisa Igic na jucerasnjoj konferenciji za stampu, organizovanoj posle sednice Upravnog odbora. Akcionari ove banke su Beogradska banka, Vojvodjanska, Montenegro i Jugobanka iz Jugoslavije, Stopanska i Almako banka iz Makedonije i Privredna banka Zagreb, koja ce nastaviti svoju saradnju posle normalizovanja odnosa SRJ i Hrvatske, posto joj je dobit uredno isplacivana.

- Pre sankcija smo razmisljali o reorganizaciji mreze Beogradske banke u svetu, tako sto bi otvorili jedinice u svim zemljama Evropske unije, s tim sto bi nosilac aktivnosti bila jedna banka, a ja cu se zalagati da to bude Anglo- jugoslovenska, na cijem sam sada celu, rekao je Igic. Cilj je da se poveca kapital i stvori nova baza solidnih, zdravih komitenata, bez hipoteke proslosti. To su bitni uslovi za ukljucenje u svetsko trziste. Anglo-jugoslovenska banka moze da se kandiduje za buduceg agenta za privlacenje stranog kapitala u Jugoslaviju, radi njenog razvoja i restruktuiranja spoljnog duga. Tu bi prvo bili ukljuceni osnivaci banke, a onda i ukupni jugoslovenski dug, uz odobrenje NBJ. Pored toga, planiramo podizanje postojecih aktivnosti banke na visi nivo, pre svega efikasniju naplatu potrazivanja od nasih duznika, rekao je Igic.

Rec je o relativno maloj banci u odnosu na svetska merila, rekao je Majkl Vud, jedan od direktora banke, ali je ona sposobna da odigra veliku ulogu u pruzanju podrske jugoslovenskoj privredi, ne samo kroz direktno finansiranje, nego i u pronalazenju drugih nacina finansiranja i pruzanju savetodavnih usluga. Pre svega, jugoslovenskim kompanijama potrebna je politicka podrska i sto brze normalizovanje odnosa sa Pariskim klubom, Svetskom bankom i MMF. To se moze brzo uraditi kad se napravi prvi korak. "Bankari cekaju iza vrata da se ona samo malo odskrinu, ali to ne moze da ucini Anglo- jugoslovenska banka", rekao je Vud, uz konstataciju da je ova banka uradila sve sto je mogla da bi se finansirala trgovina, jer interes i Jugoslavije i sveta postoji, sad treba naciniti politicki korak.

"Stari, novi, ovaj Gazivoda"

Pravdajuci se sto ne moze da odgovori na sva pitanja novinara, Ljubisa Igic je rekao da upravo "zure na sastanak kod guvernera". Novinari su onda pitali - "a ko je guverner", na sta je Igic, pomalo zbunjen, odgovorio - "pa mislim stari, novi, ovaj Gazivoda".

Zivota Mihajlovic, direktor Vojvodjanske banke koja je jedan od akcionara Anglo-jugoslovenske banke, smatra da su posle ukidanja sankcija upravo engleske banke najuzdrzanije u saradnji sa Jugoslavijom, za razliku od zemalja Zapadne i Centralne Evrope. Zato postoji opasnost da se poslovi preusmere na ta podrucja.

Borka Vucic, direktorka Beogradske banke Grupe konstatovala je da su rizicni plasmani najveci problem jugoslovenskog bankarstva "i verovatno ih jos nismo ni sagledali". Zato ce, kako je najavila, banka na cijem je celu stvoriti internu Agenciju za svih dvadeset banaka clanica, koja ce prvo "snimiti obaveze i videti sta sa njima da uradi", da bi sa ociscenim bilansima nastupali prema medjunarodnim finansijskim organizacijama. Anglo-jugoslovenska banka, primera radi, pokazala je da njoj nije smetao spoljni zid sankcija da posluje pozitivno, rekla je Borka Vucic.

B. M. Stepanovic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /