Subota, 17. maj 1997.

POZORISNE PREMIJERE

Izmedju "horsa" i piva

"Trejnspoting" po Irvinu Velsu, rezija Djordje Marjanovic, scenograf Zoran Jakic, kostimi Jelisaveta Tatic, muzika Darkwood dub, igraju Nikola Djuricko, Sergej Trifunovic, Boris Milivojevic, Anja Popovic, Bojan Dimitrijevic, produkcija Bitef teatar

Ima valjda necega sudbinskog u imenu reditelja Djordja Marjanovica koji je na sceni Bitef teatra postavio predstavu "Trejnspoting" radjenu po motivima romana Irvina Velsa i prema scenariju Hari Gibsona. Taj prst sudbine se ispoljava u osnovnom sukobu izrazenom u stavu pisca da je "trip" bolji od alkohola. Kako je ulogu Frensisa Frenka Bagbija, (i jos nekoliko koje sa ovog stanovista nisu narocito bitne, bez obzira na cinjenicu da su odigrane efektno) tumacio superiorni Sergej Trifunovic, to je sklonost kaficu dosla do punog izrazaja i pobrala simpatije uprkos tome sto je osnovna intencija pisca, pa i reditelja, bila obrnuta. Nesto slicno kao kada je Djordje Marjanovic rok kompoziciju zavrsio lelekanjem.

Prica o kojoj je rec glasi ovako: jedan junak Mark, "navuce" svog druga Tomija na heroin, potom zajedno uzivaju u vrhuncu "sto puta jacem od orgazma" nakon cega ce ovaj prvi uspeti da se "skine". Tomi, u medjuvremenu, biva zarazen sidom i "umire pre zime". Razmatranjem drugog poroka, alkoholizma, kao svojevrsne antiteze prvom, osnovni motiv ovog komada izrazen je u pretpostavljanju prava coveka na sopstvenu "pricu" nasuprot ustaljenim normama drustva i inertnosti njegovih clanova. Zeli se, naime, reci da unificirani sistem vrednosti svojim licemerjem samo doprinosi sirenju potrebe za bekstvom koje uzgred budi receno i nije tako lose.

Medjutim, u inscenaciji price o ljudima koji slobodu tripuju, umesto da se za nju bore (sto je i osnovni motiv ovog teksta), reditelj pravi jednu neobicnu gresku. Nasuprot suptilnom Nikoli Djuricku, koji pored osnovnog lika ima i ulogu naratora, neubedljivom Bojanu Dimitrijevicu i jednoznacnoj Anji Popovic (fizicka kopija Dzenis DZoplin) on suprotstavlja izuzetno rasplozenog i razigranog Sergeja Trifunovica koji prosto zasenjuje "protivnicku ekipu" i njihovu pricu. Na taj nacin predstava postize paradoksalan ucinak. Efektno izvlaci u prvi plan jednu vrstu sukoba, izrazenu kroz dilemu heroin ili pivo, dok onu drugu sustinsku, zbog koje predstava i nastaje - zapostavlja. U konacnom ishodu je tako dobijen zanimljiv projekat sa nejasnom ambicijom.

A kada na kraju Mark (Nikola Djuricko) napusti svog druga Tomija (koga je Boris Milivojevic odigrao veoma korektno i precizno), ostavljajuci i njega i Alison (izgubila dete zbog narkomanske nepaznje), znaci svoje prijatelje, grad i svoj zivot, i na taj nacin demantuje svoju osnovnu ideju, svakom tinejdzeru dodje da jednom proba i taj alkohol.

Ostali deo autorske ekipe scenograf Zoran Jokic, kostimograf Jelisaveta Tatic i grupa "Darkvud dab" nastavljaju dobru praksu Bitef teatra koji predstave iz svoje produkcije pazljivo oprema. Sve zajedno, u pitanju su prilicno sofisticirna scenografija i kostimi kojima muzika navedenog benda dodaje lezrnu crtu.

Zeljko Jovanovic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /