Subota, 17. maj 1997.

SAVEZNI ZAVOD ZA STATISTIKU

Industrijska proizvodnja u aprilu pala za 0,1 odsto

"Industrijska proizvodnja u aprilu u odnosu na mart je niza za 0,1 odsto. U odnosu na april prosle godine, proizvodnja je u prethodnom mesecu povecana za 9,4 odsto. Rast proizvodnje je za godinu dana zabelezen u energetici za 16,2 odsto, metalurgiji za 29,6 preradi metala i elektroindustriji za 14,4 proizvodnji hemijskih proizvoda i papira za 11,4 industriji prehrambenih proizvoda i duvana za 6,5 proizvodnji koze, tekstila i gume za 7,8 i preradi drveta za 4,5 dok je u proizvodnji nemetala i gradjevinskog materijala zabelezen pad od 5,9 odsto kao i ostaloj industriji za 6,3 odsto", rekla je Mirjana Rankovic, zamenik direktora Saveznog zavoda za statistiku na jucerasnjoj konferenciji za stampu.

U prva cetiri meseca ove godine, industrijska proizvodnja je u odnosu na isti period prosle godine povecana za 7,3 odsto. U tom periodu proizvodnja je u Crnoj Gori porasla za 5,9 odsto, a u Srbiji za 7,4 odsto.

Ako se iskljuci uticaj sezonskih faktora, aprilska industrijska proizvodnja je u odnosu na prosecnu mesecnu proizvodnju u prosloj godini visa za 2,1 odsto.

Za prva cetiri meseca u zapadnoevropske zemlje je izvezeno robe u vrednosti 677 miliona dolara sto je za 39,9 odsto vise nego u istom periodu prosle godine, rekla je Mirjana Rankovic.

S. J.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /