Subota, 17. maj 1997.

JAVNI PROTEST NASTAVNO-UMETNICKOG VECA FAKULTETA LIKOVNIH UMETNOSTI U BEOGRADU

Ministarstvo podrzalo upis studenata po - protekciji

Beograd. - Clanovi Nastavno-umetnickog veca Fakulteta likovnih umetnosti distanciraju se od neregularnog upisa cetiri kandidata mimo rang liste nacinjene prema uspehu pokazanom na prijemnom ispitu 96. U jucerasnjem saopstenju objasnjen je i razlog obracanja javnosti: " Posto je ovim postupkom ozbiljno narusen ugled nase skole, mi smo, kao Nastavno-umetnicko vece, vise puta donosili odluku da se ponisti upis proteziranih kandidata, a za to smo dobili i moralnu podrsku Saveta FLU".

U ovom dopisu naznaceno je da su dosadasnji pokusaji "bili uzaludni, jer je njihov neregularni upis podrzavalo Ministarstvo prosvete Srbije, koje nicim nije reagovalo na cinjenicu da je osteceno 35 kandidata sa boljim uspehom. Vece je na to ukazivalo svojim dopisima Ministarstvu upucenim preko Dekanata FLU".

Medjutim, uprkos reakcijama sa FLU, Vece je obavesteno o resenju Ministarstva koje je potpisao dr Jovo Todorovic, ministar, kojim se nalaze Fakultetu da se spornim studentima daju potpisi i overi semestar i tako legalizuje njihovo pohadjanje nastave od pocetka skolske godine, tvrde clanovi nastavno- umetnickog veca FLU, koji smatraju da je "ovakvom podrskom proteziranim kandidatima, a zanemarivanjem prava ostecenih kandidata, Ministarstvo ugrozilo -vec neregularnim upisom okrnjen ugled fakulteta".

Zato je Vece odlucilo da pokrene upravni postupak protiv Ministarstva prosvete, "kako bi sprecilo dalje moralno diskreditovanje ove visoke institucije".

Na kraju saopstenja naznaceno je da ce se Vece podjednako beskompromisno suprotstavljati i svakom buducem pokusaju "beskrupuloznog kompromitovanja Fakulteta" i posla kojim se zaposleni na FLU bave.

O. N.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /